Digter. Det er almindelig kendt, at Shakespeares stykker i sin tid ofte blev opført med mænd på scenen i rollerne som kvinder. Nu får vi kvinder i mange af de mandlige roller.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP

Digter. Det er almindelig kendt, at Shakespeares stykker i sin tid ofte blev opført med mænd på scenen i rollerne som kvinder. Nu får vi kvinder i mange af de mandlige roller.

Scene

I London bliver Shakespeare kønskvoteret

Selv om der stort set ingen kvinder optræder i Shakespeares skuespil, vil ny skuespilchef indføre 50/50 kønsfordeling.

Scene

Der er kun 16 procent af karaktererne i Shakespeares berømte skuespil, som er kvinder. De har så til gengæld stort set ingen nævneværdige replikker.

Men det vil ikke bremse den nye kunstneriske leder for teatret Shakespeares Globe i London, der vil indføre en 50/50-kvoter på skuespillerne.

»Om nogen var Shakespeare en gender bender, så jeg tror kun, det vil kræve en mentalitetsændring«, siger Emma Rice til The Guardian.

Hun vil blandt andet omdøbe en del af rollerne fra mandenavne til kvindenavne.

'Cymbeline' bliver til 'Imogen'

Rice har netop offentliggjort planerne for sin første sæson på teatret, der vil begynde med opsætninger af den romantiske komedie 'En skærsommernatsdrøm' og skuespillet 'Cymbeline'. 'Cymbeline', der handler om kongen af England, bliver dog omdøbt og genopfundet som 'Imogen' (en kvindelig karakter i det oprindelige stykke).

Det er almindelig kendt, at Shakespeares stykker i sin tid ofte blev opført med mænd på scenen i rollerne som kvinder. Nu får vi altså kvinder i mange af de mandlige roller. At få 50/50 mænd og kvinder på scenen har været en prioritet for den nye leder.

»Nu har jeg fået roret for dette sted i et stykke tid, og jeg synes, det er ganske interessant at sige, at ja, det er et mål for mig: Hvordan kan vi få de kvindelige stemmer frem? Hvordan kan vi ændre formen? Mit sigte er at få en langt større andel kvinder på scenen, men det skal ikke ske ved forbud, og det kan ikke ske ved et trylleslag«, siger Emma Rice til The Guardian.

Senest har The Globe haft stor succes med opsætninger af 'Helligtrekongersaften' og 'Richard III' i udgaver, hvor der kun har været mænd på scenen. Emma Rice vil ikke afvise, at det kunne ske igen.

»Jeg ville aldrig på forhånd sige nej til noget, men jeg ville nok have adresseret og genoprettet balancen på forhånd«.

Det er ikke første gang, at teaterfolk i England forsøger at gøre noget ved den skæve kønsbalance i Shakespeares elskede skuespil. En kvindelig 'Hamlet' med Maxine Peake i hovedrollen spillede i Manchester i 2014 og teatret Donmar Warehouse har spillet all-female-udgaver af 'Julius Caesar' og 'Henry IV'.

Det er i øvrigt i år 400-året for Shakespeares død, hvilket bliver markeret over hele verdenen med forestillinger og bogudgivelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce