Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ære. Lisbet Dahl blev i aftes den 19. modtager af Reumert Hædersprisen. Hun er tidligere i år fyldt 70 og har været på færde i dansk teater, på film og i tv siden sin uddannelse på Aalborg Teater i 1967. Ni år senere fik hun sit gennembrud i Cirkusrevyen, hvor hun fortsat er den helt centrale skikkelse som skuespiller og instruktør.
Foto: Philip Davali

Ære. Lisbet Dahl blev i aftes den 19. modtager af Reumert Hædersprisen. Hun er tidligere i år fyldt 70 og har været på færde i dansk teater, på film og i tv siden sin uddannelse på Aalborg Teater i 1967. Ni år senere fik hun sit gennembrud i Cirkusrevyen, hvor hun fortsat er den helt centrale skikkelse som skuespiller og instruktør.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reumertpriser: Cirkusrevyens svar på blåhvalen blev hyldet med Hædersprisen

Hædersprisen gik til den erfarne revydronning, men der blev også uddelt priser til de nye talenter da Reumert-festen hyldede teaterårets »ekstraordinære præstationer og særlige talenter inden for dansk scenekunst«.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks ubestridte revydronning, skuespilleren og instruktøren Lisbet Dahl, blev i aftes stærkt hyldet i Operaen i København, da hun ved årets Reumert-fest modtog hædersprisen på 200.000 kr. samt en glasstatuette af billedkunstneren John Kørner.

Lisbet Dahl, 70, er den 19. modtager af Reumert Hædersprisen siden dens indstiftelse i 1998. Aftenens vært, direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen, motiverede valget af Lisbet Dahl:

»En skuespiller – to skuespillere. Vi tror, vi kender dig, Lisbet Dahl. Du er jo den fuldendte og frodige revyprimadonna, den skægge pige, Cirkusrevyens svar på blåhvalen – udtrykket er dit eget. Hende, som med intuitionen som sit aldrig svigtende kompas, sommer efter sommer, styrer den store revy i teltet på Bakken sikkert i havn. Hende, der ved alt om timing, og som undertiden næsten har båret dansk morskabsteater på sine skuldre, ikke bare som skuespiller, men også som instruktør«.

»Men så er der også den anden Lisbet Dahl. Hende, der med stor styrke, følsomhed og instinktiv viden om sindet sætter menneskeskæbner på scenen«.

Du kan være til stede med hele den tiltrækningskraft, der bygger på alle modsætningerne i din natur

»På et splitsekund kan du åbne for noget, der får hele situationen til at vokse, på én og samme tid i kontakt med dig selv, med publikum og med noget, der er endnu større«.

»Du kan være til stede med hele den tiltrækningskraft, der bygger på alle modsætningerne i din natur. Du er på en og samme tid selvforbrændende og robust. Underfundig og bidende. Sød og syrlig. Umiddelbar og med det lille mopsede forbehold, der er så pirrende, fordi vi kan komme tvivl om, hvorvidt du overhovedet kan lide os«.

LÆS PORTRÆT

»Vi tror, vi kender dig, Lisbet Dahl. Folkelig og fin. Men gennem alle årene er du på forunderlig vis og på alle måder forblevet din egen. Også på scenen. Det er en af hemmelighederne ved dit store kunstneriske format«.

Ved Reumert-festen hyldedes teaterårets »ekstraordinære præstationer og særlige talenter inden for dansk scenekunst«. Showet var skabt af Eventministeriet og blev styret af skuespilleren Rasmus Botoft omgivet af kollegaen Bodil Jørgensen og standupkomikeren Nikolaj Stokholm.

Og vinderne var ...

Både nyere og klassiske genrer blev hyldet, da priserne inden for de øvrige kategorier blev uddelt. Det blev Odense Teater, der modtog prisen i kategorien Årets Forestilling med vampyrdramaet ’Lad den rette komme ind’ – en forestilling om mobning og svigt baseret på den svenske horrorfilm af samme navn.

Igen i år var det Det Ny Teater, der løb med prisen for Årets Musical/Teaterkoncert/Show – denne gang med den klassiske musical ’ The Sound of Music’.

For andet år i træk modtog skuespilleren Olaf Johannessen prisen for Årets Mandlige Hovedrolle i titelrollen i ’ Puntilla’ på Det Kgl. Teater. Benedikte Hansen blev kåret som Årets Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i Abelone Koppels skuespil ’Tørst’, der blev opført på FÅR302.

Årets kvindelige birolle gik til skuespilleren Mette Døssing for rollen som den sammenbidte og jaloux køkkenpige Kristin i opsætningen af ’ Frk. Julie’ på Aarhus Teater, mens prisen for Årets Mandlige Birolle tildeltes skuespilleren Flemming Enevold i rollen som uhyggeligt beleven gentleman og overvintret nazist i ’Vintersolhverv’ på Det Kongelige Teater.

Instruktøren Rolf Heim modtog prisen Årets Instruktør for sin iscenesættelse af ’ Hvem har Æren’ på Odense Teater og dukketeaterforestillingen ’ Arne går under’ på Bådteatret. Denne forestilling blev også kåret for årets bedste scenedesign, skabt af Rolf Søborg Hansen.

I kategorien Årets Dramatiker løb Peter Asmussen med prisen for den dystre tableauforestilling ’ Soli Deo Gloria’ på Betty Nansen Teatret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I de øvrige kategorier blev Det Kongelige Teaters nyklassikeropsætning af ’ Powder Her Face’ kåret som Årets Opera, Teater Momentums poetiske performance ’Lige om lidt bliver alting meget sjovere’ som Årets Danseforestilling/Performance og Det Lille Teaters sanseteaterforestilling ’Citroner i Vand’ som Årets Børne-/ Ungdomsforestilling.

Teater Grob og Frit Fald fik med den humoristiske forestilling om den moderne kvinde, ’ Hår på den’, Årets Særpris.

Alle pristagerne blev belønnet med 40.000 kr.

Derudover var der talentpriser på hver 35.000 kr. til skuespilleren Marie Knudsen Fogh, balletdanseren Tobias Praetorius, instruktøren Liv Helm, skuespilleren Kristoffer Helmuth, scenografen Franciska Zahle, sangeren Nanna Rossen, skuespilleren Simon Sears og sangeren Morten Grove Frandsen.

Showet i Operaen markerede afslutningen på CPH STAGE-festivalen, der hvert år samler publikum og teaterbranchen i København til fejring af scenekunsten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden