Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kunstværket "For Aarhus" Aarhus Teaters facade om aftenen i denne tid. Værket er projektioner af tekst, der fortæller om verdens flygtningekrise med ord fra digtere, forfattere og andre på flugt.
Foto: Hans Christian Jacobsen

Kunstværket "For Aarhus" Aarhus Teaters facade om aftenen i denne tid. Værket er projektioner af tekst, der fortæller om verdens flygtningekrise med ord fra digtere, forfattere og andre på flugt.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunst på facaden: Amerikansk kunstner laver rulletekster for en bedre verden på Aarhus Teater

Jenny Holzer kaster digte og breve fra mennesker på flugt op på teatrets facade. Se det hver aften - mandag er sidste chance.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man går stille i regnen, drejer om hjørnet ved Aarhus Domkirke - og opdager, at der sker noget ovre på Aarhus Teater. Og jo, vi mente på teatret.

Indenfor i teatret spiller Christian Lollikes succesforestilling ’Erasmus Montanus’ for fulde huse og røde lamper, men de, der ikke nåede at få billet eller de, der ikke har råd, kan hver aften til og med på mandag stille sig op ude foran teatrets facade og opleve kunst alligevel, gratis og uforpligtende.

Den amerikanske kunstner Jenny Holzer, der er kendt for sine lysende budskaber på facader, museer, rotunder, bænke og dæmninger over store dele af verden, er nået til Aarhus, hvor hun i samarbejde med kulturhovedstad Aarhus 2017 hver aften lader lysende hvide ord og sætninger rulle op over trappen og videre op over Hack Kampmanns gamle facade med tekster af digtere, forfattere og andre på flugt.

Ikke bare en lysreklame

’For Aarhus’ hedder værket, der på alle måder helt bogstaveligt kaster lys på verdens flygtningekrise. I skumringen foran teatertrappen er Leo Duncan fra det engelske indieband Ten Fé stoppet op foran de lysende tekster.

Han og to andre kom bare forbi på en tur rundt i byen, inden bandet skal give koncert senere på aftenen på et af Aarhus’ spillesteder, men de ’kunne ikke lade være at stoppe op og prøve at finde ud af, hvad der sker’, siger han og kigger op på teatret, hvor de engelske gloser for »... skærpede forhørsteknikker...« ruller op mod flagstangen.

»Det er en god ide. Det er ikke som en lysreklame. Her vil man finde ud af, hvad der står, og jeg tænker, at I der bor i Aarhus, pludselig vil se bygningen her, som I nok bare er vant til at gå forbi«, siger han, mens vennerne er i gang med at fotografere både ham og hinanden og rulleteksterne.

Kunstnere formidler følelser

Med de lysende bogstaver på teatret er det første gang, at Jenny Holzer laver et værk specielt til Danmark, men hun har lavet over 40 af de karakteristiske projektionsværker, siden hun i 1996 for første gang lod sætningerne rulle, dengang på dæmningen over den italienske flod Arno og Palazzo Tempis facade i Firenze.

I Aarhus kan man læse digte og breve fra mennesker på flugt, mennesker der har fået deres tilværelse slået i stykker af krig, mennesker der prøver at skabe et nyt liv i flygtningelejre eller fremmede lande med fremmede sprog.

Der er digte af palæstinensiske Ghayath Almadhoun, som er født i Syrien, men bor i Sverige, der er uddrag af den etiopiske digter og journalist Alemu Tebeje Ayeles ’Hilsner til Europas Folk!’, og der er brudstykker af postkort, som en syrisk galleriejer har bedt fordrevne Aleppo-borgere om at nedfælde til en bog og en opera.

Kulturhovedstadens programchef, Juliana Engberg, står i en stor vinterfrakke midt på Bispetorv for at se, hvordan værket tager sig ud.

»Kunstnere kan som ingen andre få os til at forstå mennesker i andre livssituationer. Kunstnere er de bedste til at formidle følelser og få os til at tænke over, hvordan vi selv ville reagere i samme situation«.

--------------

Rettelse: I en tidligere version blev Aarhus Teaters arkitekt ved en fejl omtalt som 'Hackmann'.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden