Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Dark Souls' er et fuldbolds rollespil med dybe rødder i spiltraditioner tilbage fra firserne.

'Dark Souls' er et fuldbolds rollespil med dybe rødder i spiltraditioner tilbage fra firserne.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt rollespil straffer dig til tårer

Det kompromisløse rollespil 'Dark Souls' skal spilles som arkadeklassikeren Space Invaders.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig en film, hvor du er tvunget til at gense de samme scener igen og igen for blot at blive belønnet med et kort glimt af en ny scene.

Der er ingen tvivl om, at rollespillet 'Dark Souls' og fortsættelsen af det geniale 'Demon´s Souls' vil være en elendig film og en endnu værre roman, for er der noget, spillet kræver af dig, så er det den ældgamle læresætning – øvelse gør mester.

LÆS ANMELDELSEN AF DEMONS SOULS

Fem minutters fremdrift i 'Dark Souls' mørke fantasy verden er nemt lig med fem timers effektiv spilletid med nerverne uden på tøjet: En hårdhudet reminder om svundne tider, hvor spil ikke ønskede at være film, men spil, koste hvad det koste ville af sved, tårer og ømme fingre.

I direkte opposition
'Dark Souls' står derved i direkte opposition til tidens mange storspil, der bevidst tilstræber en filmisk identitet.

Spil som f.eks. 'Uncharted 3', 'L.A. Noire', 'God of War 3' eller 'Batman: Arkham City', hvor det mere handler om at pace dig gennem en række hæsblæsende scenarier end at dvæle ved gentagelsen, hvilket ellers var normen i computerspillenes spæde år, hvor man som 'Pac-Man' gennemførte de samme baner igen og igen i jagten på den perfekte hiscore.

I 'Dark Souls' kommer du til at spille de samme baner igen og igen, møde de samme fjender igen og igen, og du kommer til at lide døden igen og igen. Alt sammen i det spæde håb om at komme bare lidt tættere på bjergets tinde eller skovens lysning, der kalder på dig og din hungrende eventyrlyst.

Alt afhænger af timing
Det lyder som rent selvpineri, men det virker. 'Dark Souls' vil få både dig til at græde af frustration, svede tran af nervøsitet, juble af glæde og hyle triumferende, når en særlig fæl boss er besejret. Spildesignet bag 'Dark Souls' er bevidst old school og har i sin enkle perfektionisme mere tilfælles med en firserklassiker som 'Space Invaders' end moderne rollespil som 'Dragon Age II'.

LÆS ANMELDELSEN

I 'Dark Souls' er du nødt til at aflæse enhver fjendes angrebsmønstre til punkt og prikke for at vide præcis, hvornår sværdet skal svinges. Men venter du for længe, er din undergang nær.

Alt afhænger af timing, og oddsene er aldrig i din favør. Ganske som rumskibets kamp mod de invaderende marsmænd i Space Invaders.

Ingen danseglade Hobbitter
Samtidig er 'Dark Souls' ikke for sarte sjæle. Dels er det hundesvært, og dels er spillets fantasyverden dyster, mørk og evig grum. Her er ingen danseglade joviale hobbitter eller kæderygende troldmænd, kun død, ødelæggelse og fortvivlelse serveret på en så visuelt overrumplende manér, at man ikke kan andet end at overgive sig og blotte brystet for flere prygl.

'Dark Souls'' gigantiske verden er fyldt med dunkle katakomber, hjemsøgte ruiner og skjulte skatte bevogtet af glubske monstre. Og spillet hader dig, for alt og alle prøver at komme dig til livs, og kun enkelte steder møder du en ikke-fjendtlig skikkelse, der mod betaling måske vil hjælpe dig.

Ingen sagde, at det skulle være nemt.

Pas på sjælene!
Sjæle er alfa og omega i Dark Souls, der er fortsættelsen til det fabelagtige 'Demons Souls' fra 2009. Hver gang du dræber en fjende, belønnes du med sjæle, som du ved strategisk placerede lejrbål undervejs igennem spillet kan veksle til nye evner eller nyt udstyr.

LÆS ANMELDELSEN

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det handler derfor om at hamstre så mange sjæle som muligt, men dør du – og det gør du ofte – mister du dem alle, medmindre du i dit næste liv kan nå at generobre dem fra dit dødsleje. Men dør du på vej mod din forgængers sjæle, er de tabt for evigt.

Besætter dine tanker

'Dark Souls' kræver din fulde opmærksomhed og er på intet tidspunkt et spil, du spiller henslængt på sofaen med et halvt øje på fladskærmen og en hånd på mobilen i færd med at fnidre rundt på Facebook.

LÆS ANMELDELSEN

Spillet nagler dig fra første sekund til det yderste af stolekanten og giver ikke slip, før du opgiver af udmattelse eller sejrer mod de jernhårde odds, og er derfor en ener i oceanet af filmiske storspil, der sjældent kræver andet af spilleren end tid.

Bestemt ikke for enhver smag, men for den dedikerede spiller, der hungrer efter en seriøs udfordring, hvor en sejr føles fortjent, er 'Dark Souls' en tidsrøver af format.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden