Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rayman Origins strutter af selvtillid

Rayman tager tilbage til morskabens oprindelse

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Origin betyder oprindelse, og 'Rayman Origins' tager os netop tilbage til platformgenrens oprindelse og gør alt det gamle friskt, forførende og frækt på ny.

Til trods for at Rayman har en hel del spiltilter på sit CV, har han endnu ikke fået samme klassikerstatus som genrens ukronede konger Super Mario og Sonic. Men den finurlige franske frækkert er ikke sådan et slå ud, og med 'Rayman Origins' er alle sejl sat til.

Missionen er klar og kursen lagt – Rayman vil være årets bedste platformhelt – og sørme om det ikke lykkes for ham – eller i hvert fald når han samtidig over målstregen som Super Mario, der på sin egen vante facon brillerer i 'Super Mario 3D Land' til Nintendo 3DS. Rayman får dog ekstra pluspoint i bogen for den nye og herlige tegneserie-stil med stort T.

Forførende penselstrøg

Rayman har de sidste mange år været omsat til 3D, men al det nymodens polygon pjat er visket væk i Origins, der satser selvsikkert på en håndtegnet 2D animationsstil, der på alle tænkelige måder viser, at det ikke er størrelsen, men gørelsen, der tæller.

LÆS ANMELDELSEN

For nok er 3D spilverdener mere krævende at programmere, men som æstetisk overskudshandling er der ingen af årets spil, der kan hamle op med 'Rayman Origins' grafiske personlighed. Det er lidt en tyndslidt kliche at sige, at et spil er lige så livagtigt og smukt som en klassisk håndtegnet tegnefilm, men ikke desto mindre er det sandt med Origins, der mere end noget tidligere spil ligner og føles som en spilbar animationsfilm.

Ja, selv det gode gamle 'Dragon's Lair' må se sig slået af Rayman's formfuldendte penselstrøg.

Et pift af chili

Der er heldigvis ikke meget Disney-glimmer og pussenusseri over Raymans gakkede univers, hvilket det første syn af en sexet alfepige bevidner.

LÆS ANMELDELSEN

Monstrene er også groft groteske i deres streg, og der er ingen tvivl om, at designerne har nydt hvert et sekund af deres arbejde. Origins er spilverdens svar på en hjemmebagt økologisk honningkage med et overraskende pift af chili, du ved bare, at alle ingredienserne går op i en højere enhed og giver en smagsoplevelse, der er uendeligt meget bedre end alverdens klonede købekager eller metervare børnespil i dette tilfælde.

Kræver målrettet mandsmod

Gameplayet er inspireret af New Super Mario Bros. til Wii, idet man til stor fornøjelse kan spille fire sammen og hoppe rundt som gale i de farvestrålende fantasiverdener, der får din fladskærm til at dryppe af honning og mælk i overflod.

Universet er konsekvent mundvandsfremkaldende, og platformhopperiet er vanedannede i al sin enkelthed, men lad jer ikke narre at det pangfarvede ydre, for bag facaden lurer et bevidst old school platformspil, der kræver mandsmod og målrettethed. Ganske som i de gode gamle dage.

Stram op eller luk ned

Det er nemlig ikke kun i den visuelle 2D stil, at 'Rayman Origins' søger tilbage til platformgenrens oprindelse, det er i lige så høj grad i gameplaydesignet. De første par verdener er til at overkomme, men jo længere du bevæger dig frem, jo mere sved på panden får du ved synet af spillets sindrige og udfordrende banedesign.

LÆS ANMELDELSEN

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi skal tilbage til Super Marios spæde år eller Amigaens guldalder med spil som 'Super Frog' for at finde lignende hårnålehop og sidste sekunds redninger i platformgenren, og heri ligger 'Rayman Origins' største styrke. Og den visuelle galskab er solid reference til platformklassikeren 'Earthworm Jim'.

Spillet minder ikke blot om fordums tiders stolte succeser af ren nostalgiske grunde, men klasker os gentagende gange i fjæset med et velfortjent 'game over', når vi fumlefingrer os til døde i stedet for at bevare fokus og styre Rayman og hans venner sikkert i land. Stram op eller luk ned er mantraet, og det er tiltrængt i en tid, hvor mange spil er så tilgivende, at de nærmest spiller sig selv.

Satser på personlighed

'Rayman Origins' får de varmeste anbefalinger herfra for at give spilverdenen et 'wake up call' og minde os om, hvordan et ægte hardcore platformspil skures sammen med charme, selvtillid og en æstetisk sans, der tør satse på personlighed i en tid, hvor alt for mange spil er klichefyldte kloner.

Og kære Rayman, vær du blot stolt over ikke at være på samme hylde som Sonic og Super Mario, for du er og bliver en vaskeægte ener.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden