Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nazistdræber. 'Wolfenstein 3D' startede sin egen genre - og så var det mindre vigtigt, at historien var tynd.

Nazistdræber. 'Wolfenstein 3D' startede sin egen genre - og så var det mindre vigtigt, at historien var tynd.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fredagsspillene: Fem gratis skelsættende skydespil

En række gratis spil viser, hvordan first-person-shooter-genren har udviklet sig over de sidste 20 år - fra pixellerede nazister over magiske portaler til klaustrofobiske skyttegrave under Første Verdenskrig.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Mein Leben!« sukkede SS-officerne, når de fløj bagover i en pixelleret regnsky af blod, og sådan blev en ny - og ofte udskældt - spilgenre født tilbage i 1992.

I år er det nemlig 20 år siden skydespillet 'Wolfenstein 3D' kickstartede genren first-person-shooters, hvor handlingen ses i førstepersonsperspektiv.

Og så var historie, pro-amerikansk propaganda og det moralske indhold sekundært, når man på datidens begrænsede computere nu kunne rase ud som den amerikanske agent William Blake, og pløkke nazister, indsamlede guld og kæmpede sig vej imod førerbunkeren.

Det originale Wolfenstein 3D er nu gratis at spille direkte i browseren, og senere i 90´erne og 00´erne udkom de større skydespils-serier, der udforskede forskellige sider af genren som f.eks. 'Doom' (også gratis at spille), 'Unreal', 'Call of Duty', 'Deus Ex', 'Half-Life' og 'Battlefield'.

Men det var først for alvor med spillet 'Portal' i 2007, at skydespillene fik en ny og mere tænksom dimension. Her var ens riffel udskiftet med en "portal-pistol", der skulle bruges til gådeløsning i stedet for massedrab.

LÆS ANMELDELSEN

Selvom 'Portal' ikke er gratis, så kan det nydes kvit og frit i en anderledes, omend blændende 2D-udgave, der fornemt viser grundmekanikken bag spillets unikke gameplay. Og har man allerede spillet er det netop blevet muligt at snitte sine helt egne baner og dele dem med omverdenen.

De eksperimenterende skydespil

Det er dog først inden for de senere par år, at spilskabere er begyndt for alvor at eksperimentere med genren i spil som 'Half-Life'-modifikationen 'Stanley Parable' eller spøgelseshistorien 'Dear Esther'.

En af de hjemlige og mere visionære første-persons-spil er fra den danske spilinstruktør David Adler, der sidste år instruerede det psykologiske drama 'A Mother´s Inferno', hvor man som en mor skulle kæmpe sig igennem et mareridt og overvinde sine indre dæmoner for at redde sin søn.

LÆS ANMELDELSEN

Men det var Adlers første skydespil '1916' fra 2009, der har sikret Adler størst opmærksomhed, da scenen her er sat i en sort/hvid skyttegrav i 1916 som tysker, og målet er enkelt: slip levende ud - hvilket lettere besværligtgøres af de dinosaurer, der render rundt i skyttegravene.

Her leges med følelser som paranoia, ensomhed og frygt, og spillet er mindre et skydespil end et slip-levende-ud-af-suppedasen-spil.

SPIL SPILLET

Der er adskillige andre eksempler på skydespil, der tænker i nye baner, men et af de mere gådefulde kom i starten af året i den internationale Global Game Jan-event i januar, hvor et italiensk hold fandt på det mystiske spil 'Mirror Moon', hvor man som en art astronaut er fanget på en mørk planet, som genspejles i en måne for oven. Og hvad man skal er en central del af selve spillet.

God weekend, og husk at de fleste nævnte spil ikke er børneegnede, så klik med omhu.

SPIL SPILLETWolfenstein 3D (eksternt link)

SPIL SPILLETDoom (Eksternt link)

SPIL SPILLETPortal - The Flash Game (Eksternt link)

SPIL SPILLET1916 (eksternt link)

SPIL SPILLETMirror Moon (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden