De gratis glæder står i kø på nettet, hvor f.eks. Sonys PlayStation 3 nu har fået tjenesten VidZone, der giver konsolejerne gratis adgang til over 13.000 nye som gamle musikvideoer. Nemt, enkelt og en suveræn skattekiste af gratis musik.

De gratis glæder står i kø på nettet, hvor f.eks. Sonys PlayStation 3 nu har fået tjenesten VidZone, der giver konsolejerne gratis adgang til over 13.000 nye som gamle musikvideoer. Nemt, enkelt og en suveræn skattekiste af gratis musik.

Spil

Find gratis film og lydbøger - helt lovligt

Vi guider til film, musik, spil og lydbøger - alt det nye og tilmed ganske gratis.

Spil

Vi vil have tingene gratis på nettet - både film, musik, spil og lydbøger.

Men selv om det er gratis, er det ikke ensbetydende med, at du behøver gå på kompromis med kvaliteten.

Heller ikke lovgivningen er et problem. De største afsavn, du må lide, er lidt reklamer, som du som garvet seer eller internetsurfer filtrerer fra vanemæssigt.

Heldigvis er det bedste gratis guf at finde blandt de danske digitale biblioteker, der både byder på musik, film, lydbøger og elektroniske bøger - fuldkommen gratis, men ikke uden hager.

Gratis musik

Netmusik.dk

Har man en Windows-pc er bibliotekernes Netmusik.dk en glimrende tjeneste, hvor man kan låne det over 2.5 million musiknumre digitalt, og ikke behøver at bekymre sig om at aflevere musikken tilbage, da det sker automatisk.

Det er verdens første og største service for online-lån af musik, og lånet fungerer i én uge fra første afspilning. Udvalget er glimrende, men det er synd og skam, at tjenesten ikke fungerer til Mac og Linux samt understøtter iPods.

LÆS GUIDE

VidZone til PlayStation 3

Har man en PlayStation 3, der er forbundet til internettet, så er den nye gratis tjeneste VidZone en skattekiste af musikvideoer.

Det mest imponerende er, at hele molevitten er gratis, og det hele streames - dvs. sendes direkte - til ens PlayStation 3, og derfor perfekt til fester som en automatiseret video-DJ.

Konceptet er, at Sony stiller over 13.000 musikvideoer gratis til rådighed, og det hele financieres af lidt reklamer rundt omkring. De er dog tilpas diskrete, og udvalget af musikvideoer er forbilledeligt bredt funderet.

Vi fandt alt fra fantastiske videoer som Björks 'All is Full of Love' og 'Wanderlust' til Foo Fighters 'Learn to Fly' og Fat Boy Slims 'Weapon of Choice' med en elegant dansende Christopher Walken.

Udvalget er massivt, og der gemmer sig også perler som liveoptagelser af Bruce Springsteen og Diana Krall i VidZone.

Videokvaliteten er ikke altid helt i top, men musikken ruller fuldkommen gratis, og her kan endda høres og se de nuværende største radiohits som f.eks. 'Fire Flies' af Owl City.

Læs mere om VidZone her

Gratis lydbøger

Netlydbog.dk

Med lidt fiksfakserier kan både Windows- og Mac-brugere være med her, da man kan låne et bredt udvalg af lydbøger på Netlydbog.dk.

Lånet ruller i en måned, og der er 80 kommunebibliotekers med i tjenesten, så brug af sitet kræver tilmelding på det lokale bibliotek, hvor der udleveres nødvendig pinkode.

Der er mest romaner på sitet, der dog plages af en række centrale svipsere - f.eks. er kategori-opdelingerne og søgefunktionen defekt - men har man tålmodighed, kan man grave klassikere frem.

LÆS GUIDE:

Gratis elektroniske bøger

eBogsBibliotek.dk

Bibliotekerne er også leveringsdygtige i udlån af elektroniske bøger, der kan læses både på Windows-pc, Mac og PDA.

Dette kræver dog, at man downloader særlige e-bogsprogrammer, men installationen er forholdvis lige til, og så kan man udlåne et bred udvalg af både danske og engelske bøger.

Ved hurtig download har man derefter den elektroniske bog en måned, og udvalget er alt fra Jan Guillou til Rudyard Kipling.

Igen er søgefunktionen defekt, men der er rigeligt at vælge imellem. Servicen kræver dog - ligesom netmusik.dk og netlydbog.dk - at man bor i en kommune, der har valgt at tilmelde sig tjenesten.

Gratis film:

Filmstriben.dk

Med mindre man er hjemme i en række ikke altid lovlige ninjatricks, er bibliotekernes fællestjeneste 'Filmstriben' en overordneligt glimrende dansk filmservice, hvis anvendelighed dog afhænger af, hvor i landet man bor.

Via Filmstriben kan man direkte låne film som 'Milk', 'Slumdog millionaire' og 'Michael Clayton' direkte ned på ens computer, men for det første kører tjenesten kun på en Windows-pc.

For det andet kræver udlånet, at man bor i en kommune, hvor biblioteket har valgt at stille tjenesten til rådighed. I Københavns Kommune har alle borgere lov til 5 udlån om måneden

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gratis spil

Engang var spil primært at finde på hylderne i dyre store papæsker, men i dag har internettet revolutioneret tilgangen og udbuddet af spil - og særligt de gratis af slagsen.

Sandheden er, at har man blot en nyere internetforbundet computer og en browser, så er internettet en enorm skattekiste af gratis spiloplevelser, der i flere tilfælde er bedre designet end de dyre blockbustere.

LÆS ARTIKEL

Prøv f.eks. spil som ' Travian ', ' Continuity ' og ' Nevermore '

Se alle spilbloggen Kliks fredagsspil her - i kronologisk rækkefølge

Særligt på iPhone / iPod Touch er der også et væld af gratis spil, og her kan vi anbefale spil som 'Skies of Glory' (billedet), 'Orbital', 'Doodle Jump' og flere af de større spil har gratis demoversioner kaldet 'Lite', så man kan prøve spillet, før man slipper de 6 eller 12 kroner, spillene normalt koster.

GUIDE

OPDATERING:

Søge- og kategoriserings-funktionerne fungerer igen på ebogsbibliotek.dk og netlydbog.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden