0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opskrifter: Giv den gas med gæs

Carsten Kyster har besøgt en gåsefarm på Sejerø og fundet inspiration til opskrifter med gås.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
COLUMBUS LETH
Foto: COLUMBUS LETH
Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På Sejerø syd for Sjællands Odde går gæssene i gåsegang op og ned ad bakkerne. De fritgående økologiske gæs holder fællesmøder hver dag, hele banden, hvor de skræpper op, og så spredes de i små grupper over det 20 hektar store areal omkring gården Horsekær.

»Her har de friheden til at gøre, hvad de vil, og det betyder meget for dem. De organiserer sig i mange små flokke, som de er venner eller uvenner til, og så går de på en linje efter hinanden. I det høje græs kan man se de stier, de tramper på deres vej. Det er formentlig ikke ligegyldigt, hvem der går forrest, der er sikkert et hierarki, der skal overholdes«, fortæller Laurids Siig Christensen fra Horsekær.

LÆS ARTIKEL

Gåseeventyret begyndte i 2007, da Laurids Siig Christensen besluttede sig for at holde gæs på landbrugsejendommen Horsekær, som han købte for 10 år siden.

»Ideen kom efter en overvejelse af, hvordan vi udnytter øens naturlige ressourcer og særegne kvalitet bedst muligt. Det meste af øen er gammel havbund, hvor man bliver nødt til at tilføre store mængder gødning, hvis man skal dyrke noget, men det er en dårlig udnyttelse af næringsstofferne, fordi en stor del af gødningen dræner ud i havet på de lave arealer. De egner sig bedst til ekstensiv afgræsning. Det er også perfekt på den måde, at jord er billigere på småøerne, så det er økonomisk muligt at bruge engene til græsning«, siger Laurids Siig Christensen.

Mangel på gæslinger
Han lagde hårdt ud i 2007 med 2.000 gæs, der efter et besøg fra en indkøber fra Irma, som gerne ville købe 1.000, blev forøget til i alt 3.500 gæs. Han udvidede yderligere året efter, men i år har han kun haft 700 på Sejerø, fordi der har været mangel på gæslinger i foråret efter et udbrud af fugleinfluenza i Tyskland.

Normalt ankommer de daggamle gæslinger i begyndelsen af april til Sejerø, og så går de under varmelamper i ca. 14 dage. Derefter har de adgang til stald med varme og fri adgang til naturen.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere