Saftig og rosa. Vakuumpakket kød 'kogt' længe i et vandbad ved typisk 55-50 grader giver perfekt rosa og saftigt kød, som er tilberedt lige meget inderst og yderst.
Foto: Lars Just

Saftig og rosa. Vakuumpakket kød 'kogt' længe i et vandbad ved typisk 55-50 grader giver perfekt rosa og saftigt kød, som er tilberedt lige meget inderst og yderst.

Temaer

Opskrifter: Vakuumpakket mad på michelinmåden

På fransk hedder det sous vide, når man vakuum-pakker sit kød og langtidstilbereder det i vand ved lav temperatur. Læs mere om teknikken og prøv den derhjemme.

Temaer

Det mest interessante ved at få opskrifter trykt i avisen er at formidle teknikker, ideer og erfaringer med råvarer fra restauranter på et højt niveau til noget håndgribeligt, man kan bruge derhjemme.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Vil man genskabe, hvad man har fået at spise på en smart og moderne restaurant, kræver det indimellem indkøb af maskiner eller råvarer, man normalt ikke finder i handlen.

Billigere priser
Med råvarerne har det vist sig igen og igen, at supermarkederne udbyder, hvad kunderne efterspørger.

Ramsløg er et godt eksempel. Det er blevet tilgængeligt i nogle af dagligvarekæderne efter at være brugt i flæng i en årrække på restauranterne.

LÆS ARTIKEL

Med maskineri og værktøj er der et større skridt fra professionelle køkkener til hjemmebrug, da mange restaurantmaskiner er uden for de fleste hjems økonomiske rækkevidde.

Som det er med al teknologi, medfører udviklingen billigere priser, og så får de plads på et marked, hvor alle kan være med.

Vakuummaskinen
Et af disse teknologiske spring fra gastronomi til hverdag er vakuummaskinen og dertilhørende sous vide-tilberedning.

I handlen kan man købe en vakuumpakker af mere eller mindre god kvalitet til under 1.000 kroner.

Den vigtigste kvalitet for en sådan maskine er, at den automatisk kan hive luften ud af posen.

Jeg købte for år tilbage en billig maskine, hvor man manuelt skulle hive luften ud, og det er stadig ikke lykkedes mig at bruge den fornuftigt.

Samtidig er termometre, som i denne sammenhæng skal bruges til at kontrollere temperaturen i det vandbad, du tilbereder dit vakuumindpakkede kød i, dukket op på flere hjemmesider og i en masse forskellige kvaliteter.

Her kan de små og billige modeller være gode til prisen, hvis man kun tilbereder små stykker kød i kortere tid.

Bliver det mere omfattende end det, må man have et system, der kan give noget cirkulation i vandet, så temperaturen bliver pænt fordelt, og man ikke oplever ’blinde vinkler’, der kan spolere kødet.

Præcis stegning
Sous vide er fransk og betyder ’under vakuum’, og det er blevet en måde at tilberede kød, fisk og grønt på, som efterhånden findes i alle lag af restaurationsbranchen.

Logikken bag er simpel, man vakuumerer – vakuumpakker – et stykke kød eller fisk, og så kan man ved at lægge stykket i væske ved en passende konstant temperatur ramme en meget præcis tilberedning.

Da kød og fisk er pakket helt ilttæt ind, kan væsken ikke slippe ud, og kødet vil holde sig saftigt og appetitligt.

Perfekt rosa
Det er især gældende ved tilberedninger over længere tid med mindre reelle stykker, der kræver lidt mere nedbrydning.

Helt almindelige stegestykker bliver også betydeligt nemmere at stege præcist:

De bliver perfekt rosa fra kernen og helt ud til den yderste kant, da temperaturen ikke nogen steder kommer til at overstige det ønskede.

Det er betydeligt sværere ved traditionel pandestegning med hård varme og trækketider at balancere kødet.Jeg synes, sous vide-tilberedning yder sit bedste, når man begiver sig ud i at tilberede kødstykker, der som regel ville blive lidt for hårde, hvis man stegte dem traditionelt, og som ikke har helt nok bindevæv til at blive braiseret uden at blive tørt.

Kalveculotten er et perfekt eksempel, ligesom jeg synes, kalvehjerter og kalvetunger bliver helt urimeligt gode med den rette temperaturbehandling i vakuum.

Ikke til andebryster
Sous vide er et kæmpe emne at beskrive i en artikel.

Det er noget, jeg selv har arbejdet med i mange år, og der er flere eksperter på området, som har udgivet bøger om det.

Anbefalelsesværdig er ’Cooking sous vide’ af Thomas Keller, og ’Modernist Cuisine’ er lige udkommet i en ’hjemmeversion’, der i dybden beskriver temperaturer ved tilberedning af forskellige stykker kød.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceJeg kan anbefale alle nysgerrige at prøve at fremskaffe sig et billigt setup at eksperimentere med.

Pas på andebryster

Det giver nogle virkelig tilfredsstillende resultater med selv en ret begrænset indsats.

Når det er sagt, er sous vide ikke altid den bedste måde at tilberede på. Kød kan nemlig også få for meget og for længe i en pose, og nogle ting, som f.eks. andebryster eller duer, synes jeg bliver klart mest velsmagende stegt på traditionel vis.

OPSKRIFTER

Men eksperimenter dig frem, langt det meste reelle kød kan tilberedes ved 58 grader, til det er 58 grader hele vejen igennem, og give et fantastisk resultat.

Om en måneds tid vender jeg tilbage med opskrifter, hvor jeg bruger vakuummaskinen til grøntsager, hvor vakuumeringen er selve tilberedningen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden