Dyr pg planter. På Knuthenlund er der får, geder og andre dyr, men 60 procent af gårdens produktion er korn. Da sidste års høst drukende i regn, ramte det hårdt. En af planerne er da også at sprede produktionen over flere produkter for ikke at være afhængig af enkelte afgrøder og produkter.
Foto: Colombus Leth

Dyr pg planter. På Knuthenlund er der får, geder og andre dyr, men 60 procent af gårdens produktion er korn. Da sidste års høst drukende i regn, ramte det hårdt. En af planerne er da også at sprede produktionen over flere produkter for ikke at være afhængig af enkelte afgrøder og produkter.

Temaer

Ged er både ost, pølse og yoghurt

Kokke og gastronomer er vilde med ged. Carsten Kyster har besøgt Knuthenlund, hvor gederne har det godt.

Temaer

Mit besøg på Knuthenlund på Lolland kom i stand, fordi jeg smagte en fuldstændig henrivende yoghurt fremstillet af fåremælk og rabarber.

Jeg er normalt ikke den store yoghurtspiser, medmindre den lander i det indiske køkken, men denne fåremælksyoghurt sparkede benene fuldstændig væk under mig; den var cremet og delikat, og jeg havde aldrig smagt noget lignende.

Min yoghurt var en Knuthenlund.

Jeg havde hørt lidt om stedet, men aldrig kigget det efter i sømmene, så dette måtte der gøres noget ved. Derfor tog jeg på besøg hos Susanne Hovmand-Simonsen og hendes mand, Jesper, som i dag driver det smukke gods.

Det blev bygget i 1729, efter at man nedlagde den lille landsby Bregerup, som grevskabet Knuthenborg ejede. I 1912 blev det solgt til mejeristen J.P.H. Hansen, Susanne Hovmand-Simonsens oldefar.

LÆS OPSKRIFTER Han havde tjent en formue på osteproduktion, og han blev verdenskendt for en hvidskimmelost. Dengang var ostene lavet på komælk fra den gamle danske race, rød dansk ko. I øvrigt har Susanne Hovmand-Simonsen lige købt fem røde køer – de er ved at forsvinde – så i fremtiden ser vi nok en af oldefars oste på Knuthenlund. Efter at Susanne Hovmand-Simonsens far havde overtaget gården, valgte han i 1983 at indstille al mejeriproduktion, da det var helt umuligt at få til at hænge sammen økonomisk.

Derefter fortsatte han med rent land- og skovbrug på godsets store arealer og fik det skruet sammen til et effektivt og snorlige landbrug. I 2006 valgte Susanne Hovmand-Simonsen at drage hjem til Lollands gode jord, efter at hun havde skabt sig en international karriere inden for salg og marketing – med et ophold i Sydney.

Får og geder til madentusiasterne
Efter en grundig markedsundersøgelse og med en klar en holdning om, at gården ikke skulle drives som konventionel industriproduktion, planlagde Susanne Hovmand-Simonsen at omlægge driften til økologi.

Hun er opvokset med økologisk mad, da hendes mor har fødevareallergi, og hun har altid selv købt økologiske produkter.

LÆS OPSKRIFTER

Desværre rystede alle hendes landbrugsrådgivere på hovedet og påstod, at det ville være komplet umuligt at realisere hendes projekt.

De mente, at især landbrugets størrelse ville spænde ben for hende. Susanne Hovmand-Simonsen lagde i første omgang ideen lidt på hylden, men heldigvis mødte hun økoguruen Thomas Hartung fra Aarstiderne.

Han har selv stor succes med sit økologiske landbrug, og efter et besøg hos ham fandt Susanne Hovmand-Simonsen frem til, at det også måtte kunne lade sig gøre på Lolland, selv om godset er tre gange større end Thomas Hartungs ejendom.

LÆS OPSKRIFTER

Hun valgte blandt andet at kaste sig over får og geder, fordi der var stor efterspørgsel efter dem fra især kokke og gastronomer.

På det tidspunkt importerede de fåre- og gedeprodukter i store mængder fra udlandet, da der næsten ikke var nogen produktion herhjemme mere, selv om man længere tilbage i tiden havde brugt rigtig meget gede- og fåremælk, og man kan finde opskrifter, som stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor gede- og fåremælk benyttes.

Smagen af de lokale urter
I begyndelsen solgte fåreosten godt og vandt en masse priser, hvorimod gedeosten solgte knap så godt, så i 2010 var de ved at drukne i gedeost på Knuthenlund og valgte derfor at slagte en stor del af gedebesætningen.

Kort tid efter at gedekødet var skåret ud og sat til salg, vandt gedeostene to guldmedaljer ved verdensmesterskaberne i ost, og efterspørgslen eksploderede efterfølgende. Da var der imidlertid ikke nok gedemælk og ej heller oste nok på lager, så de måtte sige nej til en del ordrer. Sådan har der været op- og nedture undervejs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OPSKRIFTER

I dag er Knuthenlund en af landets største økologiske bedrifter, hvor Susanne Hovmand-Simonsen står for landbruget og hendes mand for mejeriet.

Alt arbejdet bliver udført med den fælles holdning, at råvarerne skal behandles så naturligt og så nænsomt som muligt – med det formål at skabe produkter, hvor man nærmest kan smage på mælken/yoghurten/osten, hvad geden eller fåret har fået at æde.

Knuthenlund er da også det eneste sted i Danmark, hvor man har haft en kultursociolog til at kortlægge de urter og bær, der vokser omkring godset.

På de marker, hvor dyrene græsser, er der 11 forskellige slags urter – såsom kørvel, persille og citronmelisse – som er med til at give mælken og kødet den særlige gode smag. Visionen er at fremstille varer, som kan konkurrere på verdensplan.

Knuthenlund

Knuthenlundvej 7, 4952 Stokkemarke Knuthenlunds mejeriudsalg og stalde har i perioden 15. juni til 15. august åbent alle ugens dage fra klokken 11 til 17. Resten af året er der åbent fra torsdag til søndag fra klokken 11 til 17. Januar holdes der lukket. Knuthenlunds varer kan købes i deres egen gårdbutik, i Irma og i Magasin. knuthenlund.dk LÆS OPSKRIFTER






Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce