Vi køber økologi som aldrig før. Men hvad betyder det egentlig at købe økologisk?
Foto: Jens Dresling

Vi køber økologi som aldrig før. Men hvad betyder det egentlig at købe økologisk?

Mad og drikke

Alt om økologi

Få svar på alle dine spørgsmål om økologi, og hvad det betyder for dig og din mad.

Mad og drikke

De økologiske fødevarer er fremstillet efter principper, som tager hensyn til vores miljø og dyrevelfærd.

Et vigtigt princip i økologisk produktion er, at landmanden - med få undtagelser - ikke anvender kunstgødning eller syntetiske sprøjtemidler. Desuden sikrer en række detaljerede regler, at dyr har mulighed for naturlig adfærd, får frisk luft og daglig motion, og at der er normalt dagslys i staldene.

Forarbejdede økologiske fødevarer som f.eks. leverpostej, marmelade og forskellige færdigretter indeholder ingen kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer, og der er tilladt langt færre tilsætningsstoffer end i almindeligt fremstillede fødevarer.

En renere natur

Idéen med økologisk landbrugsproduktion er bæredygtighed. Det betyder, at den økologiske fremstillingsmetode direkte bidrager til en ren natur. Idéen om bæredygtighed ser man også i staldene hos de økologiske landmænd.

Malkekøerne får kun økologisk foder, og de får ikke forebyggende medicin i foderet. Køerne er på græs hele sommerhalvåret, og om vinteren har de adgang til motion.

På mejerierne kontrollerer Levnedsmiddelkontrollen, at kravene til økologisk produktion opfyldes. En af kontrolopgaverne er at sikre, at al mælken er økologisk, og at alle krav til forarbejdning og adskillelse fra den traditionelle mælk overholdes.

Kun mejeriprodukter, som opfylder de strenge statskontrollerede krav til økologisk produktion, får lov til at bære det røde Ø-mærke.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden