Foto: ASTRID DALUM
Mad og drikke

Få styr på vinens temperatur

Rødvine bliver tit serveret for varme og hvidvine for kolde, og det er synd.

Mad og drikke

Vinen folder sig ikke ud ved en forkert temperatur.

Til de varme vine kan en fyldt isspand være redningen. De kolde er lettere at rette op på.

Vi kender ritualet: Højtidelig tjener bærer varsomt den valgte flaske rødvin til bordet. Nu skal aftenens vært teste vinen – er den god nok, eller har den fejl og skal kasseres? Men hvad er nu det? Det er nærmest umuligt at bedømme vinen. Den er næsten lunken, og alkohol og sødme i vinen dominerer og forstyrrer alle andre indtryk.

Det er en udbredt uskik at servere rødvin alt for varm – og såmænd også hvidvin for kold. Det sker hyppigt under private former, og selv om det ikke burde ske på en restaurant, kan man opleve det på restauranter både i ind- og udland. Det er simpelthen brandærgerligt at få oplevelsen af en rigtig god vin, måske lagret mange år under ideelle forhold, ødelagt af forkert serveringstemperatur.
Misforstået stuetemperatur

Det skyldes dels uvidenhed om, hvilken temperatur det er bedst at servere ved, og dels at mange har misforstået udtrykket: at temperere vinen.

Ved dette menes normalt, at man stiller vinen i rummet, hvor den skal drikkes, nogle timer i forvejen. Det var en god idé, dengang man ikke ruttede med varmen, og den opvarmede spisestuen måske var 14-15 grader varmt. I dag vil der ofte være mere end 20 grader i spisestuen, og så hjælper det ikke.

Man kan lettere redde sagen, hvis vinen er for kold. Så venter man bare lidt tid, indtil temperaturen er passende. Det er straks sværere at få den for varme vin kølig nok i et varmt rum, og ofte skal nedkølingen tilmed gå hurtigt, da man typisk opdager, at vinen er for varm, i det øjeblik man serverer vinen og maden.

Har man pæne mængder isterninger og en isspand i nærheden, er det den bedste nødløsning. Der går ikke mange minutter, før vinen er tilpas.

Førstehjælp til varm vin Den allerbedste løsning er dog, at man, i god tid, stiller vinen noget køligere end den ønskede serveringstemperatur. Er den f.eks. 3-4 grader koldere end den ideelle temperatur, vil den nok opleves lidt for kold til en start, men i løbet af få minutter rammes den perfekte temperatur. Har man ikke sin vin i en kælder eller et vinkøleskab, kan man om sommeren være nødt til at sætte sin rødvin ind i køleskabet på forhånd. Og igen: hellere for tidligt, så den bliver lige kølig nok – man kan bare tage den ud en halv time før servering, så vil den nærme sig ret temperatur, når maden kommer på bordet. Skal man yde førstehjælp til en for varm vin, kan man også investere i et par vinkøleposer, der altid ligger klar i fryseren. De omslutter flasken iskoldt og køler vinen ned næsten lige så hurtigt som i en isspand.

Den rigtige temperaturMange oversøiske vine, hvor der er høj alkohol, fylde og fuldmoden frugt, der giver en sødmefuld oplevelse, viser sig bedst ved 15-16 grader, hvor sødmen og alkoholen holdes nede ved denne lavere temperatur. Disse 15-17 grader vil være passende som all round-temperatur for de fleste klassiske vine. Kun modne bordeaux-vine og andre vine med en del tannin bør nærme sig de 20 grader.

I øvrigt skal man være opmærksom på, at yngre vine skal serveres ved lavere temperatur end ældre, og at vine med frugt og frugtsyre skal være køligere end ranke, tanninrige vine. Også hedvine, inkl. portvin, skal serveres til den kølige side, omkring 15-16 grader – atter for at bevare frugt, friskhed og nedtone det alkoholiske. Er man så heldig at have en god kælder, kan man med fordel tage vinen direkte derfra – og ikke noget tempereringspjat!

Varm hvidvin
Ved hvidvine er problemet hyppigt det modsatte. De bliver serveret for kolde. Så kolde, at deres duft og smag undertrykkes. Friske, aromatiske hvidvine bør serveres ved omkring 10-11 grader, mens en stor hvid bourgogne snarere skal op omkring 13-14 grader for at komme til sin ret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tager vi en stor, smørfed, alkoholisk chardonnay fra Californien eller Australien, skal temperaturen længere ned for at bevare elegancen, gerne omkring 9-10 grader. Mousserende vine anbefales normalt serveret noget køligere, ved 7-8 grader, men er det en god champagne, bør også den nå en lidt højere temperatur, lige godt 10 grader, for at yde duften retfærdighed.

Hellere for kold

Søde hvide vine tåler at blive serveret som mousserende vine, dvs. lidt køligere end store, tørre hvidvine. Som ved de røde vine vil en for lav temperatur lettere kunne rettes op end det modsatte. Så generelt: hellere for kold end for varm, hvis man ikke kan ramme idealtemperaturen med det samme. Det skal ordentligvis siges, at de gode restauranter, som tager vinen alvorligt, generelt er i stand til at servere vin ved en passende, eller endda perfekt, temperatur. Derhjemme kan man få hjælp fra de forskellige former for vintermometre, der findes.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efterhånden vil man så få et begreb om, hvad temperaturen for en given vin er, og hvilken temperatur man foretrækker til en bestemt vintype. Og det er ikke så let at skyde sig ind på en vins temperatur – min kollega på Jyllands-Posten ynder at drille mig med, at jeg oftest gætter en vins temperatur for lav, når han efterkontrollerer med sit avancerede lille termometer med infrarød måling.

Modtag aktuelle guides og nyheder om penge, sundhed og meget mere med Tjek.dks nyhedsbrev.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce