Lars Engberg, 1943-2017. Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Lars Engberg, 1943-2017. Foto: Peter Hove Olesen

Navne

Nekrolog: Lars Engberg havde fokus på sundhed

Københavns forhenværende overborgmester er død. Han blev 74 år.

Navne

Socialdemokraten Lars Engberg var i 14 måneder, 2004-2005, det københavnske bystyres førstemand, efter at partifællen Jens Kramer Mikkelsen havde forladt posten for at blive direktør i Ørestadsselskabet.

Forinden og efterfølgende var Lars Engberg indtil 2010 direktør for Nyreforeningen, ligesom han 2010-2016 var en markant og indflydelsesrig formand for den store paraplyorganisation Danske Patienter, der i dag har 20 medlemsorganisationer, som repræsenterer i alt 82 patient- og pårørendeforeninger.

Det var naturligt, at Lars Engberg for syv år siden blev formand for Danske Patienter. Han kendte som afgående formand for Nyreforeningen, som tidligere sundhedsborgmester i København, som fhv. formand for det daværende H:S – Hovedstadens Sygehusfællesskab og fra en lang række tillids- og fagligt betonede hverv alle hjørner af det danske sundhedsvæsen indgående. Af samme grund var han også en flittigt anvendt kommentator og debattør af sundhedsspørgsmål.

Det var naturligt, at Lars Engberg for syv år siden blev formand for Danske

Patienter

Lars Engberg var født i Brørup ved Vejen. Han blev student fra Fredericia Gymnasium og siden cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Her var han formand for Studenterrådet en periode, ligesom Lars Engberg tidligt var engageret i socialdemokratisk partiarbejde.

Han fik job i Miljøministeriet, rykkede til posten som ministersekretær for Per Hækkerup (S), der var en magtfuld minister uden portefølje, før Lars Engberg i 1979 kom til Københavns Kommunes administration. Her var han i flere omgange kontorchef, afløst af perioder som borgmester i det bystyre, Københavns Borgerrepræsentation, hvortil Lars Engberg blev valgt første gang i 1982, og hvor han havde plads indtil 2005.

I to ombæringer var han borgmester; først for byggeri og teknik, 1990-1992, og derpå i fem år, indtil 1997, for sundhedsområdet.

Det var også i hans tid som Københavns politiske leder, at Københavns Energi blev solgt, der blev nedsat lokaludvalg i København, og der blev truffet beslutninger om at effektivisere byens syv forvaltninger

I forbindelsen med Lars Engbergs 70-års fødselsdag blev der her i avisen gjort status over hans tid som overborgmester. Han blev kaldt »en seriøs og driftssikker« politiker. Det var også i hans tid som Københavns politiske leder, at Københavns Energi blev solgt, der blev nedsat lokaludvalg i København, og der blev truffet beslutninger om at effektivisere byens syv forvaltninger.

Blandt hans mangfoldige tidligere tillidshverv var næstformandsposten for Socialdemokratiet i Hovedstaden, poster i Københavns Skoledirektion, Københavns Havnebestyrelse, Lynettefællesskabet (formand), Det Særlige Bygningssyn, Danmarks Lungeforening, Dansk Sygehusinstitut (formand), KAB, Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (Vibis) (formand), Byfornyelse København, Wonderful Copenhagen, Bella Center, Ørestadsselskabet, Københavns Idrætsanlæg, Hovedstadens Udviklingsråd, Regionsrådet, Danske Regioner, Dansk-Jødisk Museum og de senere år formandsposten i Hovedhuset, der er et arbejdsfællesskab for mennesker ramt af hjerneskade.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce