0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Så kører den store diplomat- karrusel

Udenrigsministeriet har gennemført sin hidtil største rokade blandt Danmarks ambassadører

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

Udenrigsministeriet har haft travlt med at lægge flytteplaner for Danmarks ambassdører

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks ansigt udadtil kommer til at se en del anderledes ud i løbet af 2018.

Udenrigsministeriet har haft alle ambassader oppe og vende og rokeret på ikke mindre end 50 poster.

Hold godt fast og læ her, hvem der skal hvor hen:

Danmarks nuværende ambassadør i Wien, Liselotte Kjærsgaard Plesner, bliver til september Danmarks nye ambassadør ved Nato – og hermed den første kvinde på denne vigtige post. Hun har tidligere været politisk direktør i Udenrigsministeriet og ambassadør i Israel.

I det hele taget styrkes ligestillingen i ministeriet markant i forbindelse med den meget omfattende rokade blandt diplomaterne, der blev offentliggjort i går. På listen er både diplomatiske veteraner og debuterende ambassadører.

Og for første gang er der nu udsigt til flere kvinder end mænd i ministeriets direktion, når ambassadør Trine Rask Thygesen tiltræder jobbet som direktør for udenrigspolitik.

Her afløser hun – der i dag er vores ambassadør i Sydafrika – Martin Bille Hermann, der er ny mand på posten ved FN-repræsentationen i New York. Herfra rykker Ib Petersen hjem for at blive centerchef for Borgerservice og Kommunikation.

Fra Nato rejser Michael Zilmer-Johns til København for at blive ny protokolchef i Udenrigsministeriet.

Den post er ledig, fordi Marie Louise Overvad går på pension.

Ikke færre end 50 poster skulle nybesættes, og det indebærer bl.a., at Carsten Søndergaard flytter fra Dublin til Moskva.

Herfra drager Thomas Winkler til Ottawa i Canada for bl.a. at varetage Danmarks vigtige arktiske interesser.

Den hidtidige ambassadør, Niels Boel Abrahamsen, kommer hjem. Og ny ambassadør i Dublin er Uffe Balslev.

Centerchef i Udenrigsministeriet Morten Jespersen er fremover Danmarks faste repræsentant ved De Forende Nationers Kontor (FN) i Genève, hvorfra ambassadør Carsten Staur bliver Danmarks nye faste repræsentant ved OECD i Paris.

Der er udskiftning på ambassaden i Spanien – John Nielsen bliver ny ambassadør i Yangon, Myanmar, og afløses af centerchef i Udenrigsministeriet Jens Kisling.

I nabolandet Portugal repræsenteres vi fra næste år af Lars Faaborg-Andersen, og ambassadør Michael Suhr hjemkaldes til Udenrigsministeriet.

I Helsinki er Charlotte Laursen ny diplomatisk spydspids. Hun afløser Jette Nordam, der skal være ny hofdame for dronningen.

Charlotte Laursens post i Hanoi, Vietnam, besættes med Kim Højlund Christensen, Brasilia. Hans kone, Grete Sillasen, forlader ambassadørposten i Argentina med tjenestefrihed, og her er kontorchef Søren Vøhtz, udpeget som hendes efterfølger.

Ambassadør Nicolai Prytz, Shanghai, skal til Brasilien, Mogens Pedersen, Kampala, Uganda, bryder op for at rejse til Bogota i Colombia, og ambassadøren herfra, Lars Steen Nielsen, bliver ny ambassadør i Mexico.

Herfra forflyttes Henrik Bramsen Hahn til Washington som stedfortræder og personligt udnævnt ambassadør. Han erstatter Lars Bo Møller, der skal hjem.

Posten i Wien bestrides i de kommende år af René Dinesen, Franz-Michael Skjold Mellbin udsendes til Abu Dhabi/Forenede Arabiske Emirater og afløser Merete Juhl, der rykker til Beirut, Libanon.

Her siger Svend Wæver tak for denne gang og kommer til Danmark.

Ambassadør Torben Gettermann, Abuja, Nigeria, hjemkaldes til Udenrigsministeriet og får Jesper Kamp som sin efterfølger.

Vor mand ved OECD i Paris, Klavs Arnoldi Holm, rykker til Athen for at erstatte Michael Braad, der tager hjem.

Ny mand i Rabat i Marokko er ambassadørdebutanten Nikolaj Harris – ja, han er søn af Folketeatrets tidligere chef! Den hidtidige ambassadør, Jørgen Molde, hjemkaldes – og Karin Poulsen kommer fra Udenrigsministeriet til Addis Ababa, Etiopien. Herfra hjemkaldes Mette Thygesen.

Hjem kommer også ambassadør Louise Bang Jespersen, Bruxelles, for at blive erstattet af Karsten Vagn Nielsen, Bukarest. Til Rumænien kommer i stedet Søren Jensen.

Kontorchef i Udenrigsministeriet Nicolaj A. Hejberg Petersen får den skrappe post som dansk ambassadør i Kabul i Afghanistan. Ambassadør Jakob Brix Tange hjemkaldes til et mere normalt liv i Udenrigsministeriet.

Hjem fra Dhaka i Bangladesh kommer også Mikael Hemniti Winther. Winnie Estrup Petersen, Bamako, Mali, er afløseren. Og hertil kommer Marianne Kress.

Centerchef i ministeriet Tobias Elling Rehfeld skal til Pretoria, Sydafrika, som ny ambassadør. Jens Godtfredsen erstatter ambassadør Jesper Fersløv Andersen i Santiago de Chile. Han skal hjem. Det samme gælder Peter Lysholt Hansen i Yangon, Myanmar, mens Jakob Linulf skal være vores nye generalkonsul i Shanghai, Kina. Katrine Paaby Joensen, Udenrigsministeriet, bliver generalkonsul i Silicon Valley i Californien.

Udenrigsministeriets HR-chef, Vibeke Rovsing Lauritzen, bekræfter, at det er ministeriets største rokade nogensinde. Det har været et enormt puslespil at få kabalen til at gå op, efter at medarbejderne kunne søge posterne, der var i rokade, efter internt opslag.

Og i diplomathjemmene har man overvejet fremtiden, for ægtefællen har ofte en karriere at passe, og der er hensynet til børnene. »Men vi oplever stor tilfredshed med resultatet af rokaden», siger HR-chefen.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts