0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dem siger vi farvel til

Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

•Fhv. domprovst Rudolph Arendt, Løgumkloster, er død. Han blev 95 år.

Kirkeinspektørens søn fra Randers blev en af de markante stemmer i den danske folkekirke - både i kraft af sit praktiske teologiske virke på en række fremtrædende poster og som forfatter til flere bøger, der vandt betydelig udbredelse.

For sin indsats på det kirkelige felt blev Rudolph Arendt i 1988 udnævnt til æresdoktor i teologi på Aarhus Universitet.

Som nyuddannet cand.theol. fra Københavns Universitet i 1945 drog Rudolph Arendt straks af sted til jobbet som dansk præst i Vancouver i Canada.

Efter fem år var han hjemme igen og blev derpå først sognepræst i Ugilt i Nordjylland og siden i Tønder. Fra 1973 og de følgende tre år var Rudolph Arendt rektor på Præstehøjskolen i Løgumkloster, før han afsluttede karrieren som domprovst i Odense 1976-85.

Rudolph Arendt var desuden aktiv i den kreds af betydelige danske teologer, der i en årrække mødtes med dronning Margrethe for at diskutere religiøse spørgsmål med landets monark.

Fire af Rudoph Arendts seks børn blev også teologer - blandt andet Haderslevs afgående biskop, Niels Henrik Arendt, domprovst i Roskilde Jens Arendt og sognepræst ved Skt. Johannes Kirke i Aarhus Bent Arendt.


•Fhv. direktør, forfatter Preben Kristiansen, Kgs. Lyngby, er død, 85 år.

Han tog lærereksamen i 1948 og underviste i folkeskolen indtil i 1954, da han blev ansat som viceforstander for Forsvarets Civilundervisning ved Den Danske Kommando i Tyskland.

Preben Kristiansen nåede at gøre FN-tjeneste i Gaza, inden han blev leder af kontakt- og oplysningsafdelingen i Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste fra 1958 til 1967.

Oven på stillinger i Arbejdsdirektoratet og Dansk Arbejdsgiverforening blev Preben Kristiansen i 1986 direktør for Københavns Tekniske Skole, hvorfra han efter otte års virke gik på pension i 1994.

Preben Kristiansen var socialdemokratisk medlem af kommunalbestyrelsen i Dragør 1970-86 og major af reserven ved Nørrejyske Artilleriregiment. Som forfatter har han udgivet 'De tekniske skolers forunderlige verden'.


•Fhv. folketingsmedlem, fhv. rådmand Birgit Fogh-Andersen, (K), Hellerup, er død. Hun blev 89 år.

Det var ikke mindst det sociale område, der blev Birgit Fogh-Andersens felt - både som lands- og lokalpolitiker på Frederiksberg.

Birgit Fogh-Andersen var uddannet lægesekretær og virkede blandt andet på Københavns Universitets daværende arvebiologiske institut. Fra 1974 og de følgende 20 år var hun konservativt medlem af Frederiksberg Byråd.

Her kom hendes stærke sociale engagement til fuld udfoldelse i rollen som formand for socialudvalget og som en af kommunens rådmænd.

Ganske særlig opmærksomhed gav hun børneområdet, og Birgit Fogh-Andersen var i en periode formand for Børneringen.

Fra 1984 til 1988 var Birgit Fogh-Andersen tillige medlem af Folketinget.

Blandt mange andre tillidsposter var også hvervet som regionsformand for Danske Kvinders Beredskab i Storkøbenhavn, i Civilforsvarskommissionen for Storkøbenhavn, i Den sociale Ankestyrelse, i det frederiksbergske skolevæsen samt medlemskab af forretningsudvalget og hovedbestyrelsen for Den Konservative Vælgerforening på Frederiksberg, hvor Birgit Fogh-Andersen også havde været formand for de konservative kvinder. I 1986 blev hun ridder af Dannebrog.


-Fhv. amtsskatteinspektør, cand.jur. Erik Fynne, Aarhus, er død, 88 år.

Erik Fynne virkede som amtsskatteinspektør i Randers fra 1977 til 1990 og arbejdede i alt 38 år hos skattevæsenet.

Erik Fynne var aktiv i modstandsbevægelsen og blev i 1951 jurist fra Aarhus Universitet - og straks derefter ansat som sekretæraspirant ved Amtsligningsinspektoratet i byen. Inden han kom til Randers, var han avanceret til viceamtsskatteinspektør i Århus.

Erik Fynne underviste i en årrække på Forvaltningshøjskolen samt på Handelshøjskolen i Aarhus.

Han var fra 1962 til 1970 socialdemokratisk medlem af sognerådet i Holme-Tranbjerg, formand for Højbjerg Andelsboligforening, bestyrelsesmedlem i Amtsskatteinspektørforeningen og kaptajn i hjemmeværnet, ligesom han var engageret i boligudviklingen i Holme, Højbjerg, Galten og Solbjerg rundt om Aarhus.

Efter pensioneringen deltog han på flere områder i socialt arbejde for ældre medborgere i lokalcenter Dalgas, hvor han også var medlem af brugerrådet.

navne@pol.dk

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere