Christian Georg Tortzen

•Professor emeritus i historie Brian Patrick McGuire skriver mindeord om fhv. universitetslektor, dr.phil. Christian Georg Tortzen, Kettinge, 87 år:

Dødsfald
FOR ABONNENTER

Christian Georg Tortzen var en fremragende lærer, forsker og formidler.

Hans beskedenhed og ydmyghed betyder, at han ikke blev kendt i vide kredse. Han skrev aldrig om sig selv på Wikipedia, og det er svært at finde oplysninger på nettet om hans liv.

Men jeg kendte ham og satte pris på ham som en fremragende vejleder i dansk og europæisk historie, og da han forlod sin universitetsstilling i 1996, gav han mig bunker af notater og artikler fra sin gerning.

Da jeg for nylig forlod min stilling, smed jeg det meste væk fra mit kontors arbejdsår, men Christians mappebind kom hjem med mig, fordi de udgør en skattekiste til Danmarks middelalder og et minde om hans dedikation som lærer og forsker.

Hans første bog kom i 1961, mens han endnu var gymnasielærer, og er en skolebog om Gotland 1361, da danskerne slagtede en bondebefolkning uden for Visbys mure. Indholdet er fremragende og krævende og giver indtryk af en anden tid, da lærere kunne stille krav.

I 1970 udgav Christian en beretning om Gilleleje Oktober 1943 under jødernes flugt fra nazismen. I 1982 kom doktordisputatsen 'Søfolk og skibe 1939-45', der senere blev udvidet med to bind,.

Og efter pensioneringen udvidede han tidshorisonten med en tobinds historie: 'En sømand han maa lide: Sømændenes Forbund 1897-1997'.

Hans sidste bog er fra 2011 og opsummerer et livs forskning i arkiverne og kendskab til miljøet, 'Kampen på havet: danske søfolk under Anden Verdenskrig'.

navne@pol.dk

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

For abonnenter

Podcasts

Forsiden