Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ole Krarup var en af landets fremmeste jurister. Han forenede gennem mange år to spor i sit liv – som juridisk ekspert, underviser og forsvarsadvokat på den ene side og på den anden et stærkt politisk engagement.
Foto: Camilla Stephan

Ole Krarup var en af landets fremmeste jurister. Han forenede gennem mange år to spor i sit liv – som juridisk ekspert, underviser og forsvarsadvokat på den ene side og på den anden et stærkt politisk engagement.

Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den glødende EU-modstander og jurist Ole Krarup er død

Ole Krarups sidste år var præget af det trafikuheld, han var ude for i Strasbourg for 12 år siden.

Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fhv. professor, tidl. medlem af Europaparlamentet, dr.jur. Ole Krarup, Helsingør, er død. Han blev 82 år.

Ole Krarup var en af landets fremmeste jurister, og han forenede gennem mange år to spor i sit liv – som juridisk ekspert, underviser og forsvarsadvokat på den ene side, på den anden et stærkt politisk engagement i først SF og siden Venstresocialisterne og Enhedslisten.

Han var en glødende modstander af EU, og fra 1994 til 2006 sad han i Europaparlamentet, valgt for Folkebevægelsen mod EU.

I bevægelsen gjorde man i dag boet op efter Ole Krarups EU-indsats på denne måde: »Han arbejdede aktivt for demokratiet, miljøet, retssikkerheden, forbrugerne, fagbevægelsen, kunstnerne og for et tættere nordisk samarbejde i stedet for EU.

I EU-Parlamentet var Ole Krarup medlem af Udvalget om Retlige Anliggender og Borgernes Rettigheder og Budgetkontroludvalget samt en række delegationer, heriblandt Delegationen for Forbindelserne med Sydafrika. Ole Krarup spillede også en væsentlig rolle i kampagnerne for et nej til Maastrichttraktaten og euroen«.

Tidligere kandidat til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Ditte Staun udtrykte det således: »Hans saglige, skarpe og dybtfølte engagement kan aflæses direkte i vidensniveauet om EU herhjemme, i folkeafstemningsresultater og i Danmarks løsere tilknytning til unionen. Ole kæmpede og gjorde en kæmpe forskel – og han gjorde det på sin egen måde«.

Gav socialdemokrat en lussing

Hans politiske karriere stoppede dog brat, da han som folketingskandidat for Enhedslisten i Nordsjælland i 2011 gav socialdemokraten Thomas Horn en lussing under et valgmøde i byrådssalen i Helsingør.

Ole Krarups sidste år var præget af det trafikuheld, han var ude for i Strasbourg for 12 år siden. Her blev han kørt ned på sin cykel og fik alvorlige skader på sit hoved. Efterfølgende overtog Enhedslistens Søren Søndergaard hans plads i parlamentet.

Ole Krarup var født i Aarhus som søn af rektor, direktør, dr.phil. Per Krarup. Han blev student fra Østre Borgerdydskole i 1953 og seks år senere jurist.

Han blev ansat i Indenrigsministeriet samme år, var beskikket som advokat fra 1962 og begyndte at undervise som adjunkt ved Københavns Universitet i 1963. Tre år senere udnævntes han til lektor og siden amanuensis ved retsvidenskabeligt Institut. I 1969 forsvarede Ole Krarup sin doktordisputats om øvrighedsmyndighedens grænser.

Fra 1969 til 2005 var han professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet.

Brillerede med vid og humor

Han udgav alene eller sammen med kolleger og meningsfæller en lang række juridiske værker om bl.a. forvaltningsret, Arbejdsretten, afskedigelsesret foruden ’Retten, Magten og Moralen’, ’Grundloven og EU’, ’Amsterdamtraktaten – så den kan forstås’ og ’Europa Hvorhen?’. I 1982 udgav han digtsamlingen ’Paragraffer har ingen spørgsmålstegn’.

Ole Krarup førte en række spektakulære, principielle og politiske sager i de danske retssale, hvor han kunne brillere med vid og humor.

Sammen med en anden venstrefløjsjurist, Carl Madsen, talte han christianitternes sag i Højesteret. De tabte. Højesteret frifandt enstemmigt daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for løftebrud i forhold til grundloven i EU-sagen om Maastrichttraktaten. Her tabte Ole Krarup også, ligesom han heller ikke havde Østre Landsret med sig, da retten fastslog, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke brød grundloven, da regeringschefen afviste en folkeafstemning om Lissabontraktaten.

Men der var også sejre, da Ole Krarup forsvarede Aarhus-professoren Curt Sørensen for injurier mod den borgerlige organisation Libertas, og da Højesteret frifandt Krarups klient Karen Sunds, der havde anklaget Pia Kjærsgaard for ’racistiske synspunkter’.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden