Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Amerikafarer. Jens Kehlet Nørskov har tilbragt en betydelig del af sin forskerkarriere i USA. Og siden 2010 har han været professor ved Stanford Universitetet i Californien. Privatfoto

Amerikafarer. Jens Kehlet Nørskov har tilbragt en betydelig del af sin forskerkarriere i USA. Og siden 2010 har han været professor ved Stanford Universitetet i Californien. Privatfoto

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor i energilagring fylder rundt

Professor Jens Kehlet Nørskov fylder 60 år i dag.

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jens Kehlet Nørskov, siden 2010 professor of engineering ved Stanford University, Los Altos, Californien, USA, kan på sin fødselsdag - ud over at glæde sig over at bo i det på mange måder fortrinlige klima, der er på den amerikanske sydvestkyst - se tilbage på en lang og flot akademisk karriere. Som, notabene, stadig vibrerer og er fuld af spændende udfordringer.

Efter cand.scient.-eksamen i fysisk ved Aarhus Universitet i 1976 blev Jens Kehlet Nørskov tre år senere lic.scient. i teoretisk fysik – hvorefter karrieren for alvor tog fart.

Jens Kehlet Nørskov er i dag i den internationale elite inden for det felt, der er hans speciale – materialedesign og forudsigelse af, hvordan materialer vil opføre sig under bestemte omstændigheder.

Og i sit professorat på Stanford arbejder han blandt andet med udvikling af nye katalysatorer, der kan bruges til at lagre solenergi.

For hvis det bliver muligt - på en eller anden måde - at gemme energi fra solen til senere brug, vil det være et enormt skridt i retning af en mere miljørigtig verden.

Flere akademiske priser
Fødselaren var fra 1987 til 2010 tilknyttet DTU - først som forskningsprofessor ved Laboratorium for Teknisk Fysik og fra 1992 som professor i teoretisk fysik.

I løbet af karrieren har Jens Kehlet Nørskov dog også haft afstikkere til andre akademiske miljøer, blandt andet som gæsteprofessor ved det amerikanske University of California, Santa Barbara.

Midt i 1980’erne arbejdede han også et par år for Haldor Topsøe A/S - og i dag sidder han i bestyrelsen for både Topsøe Fuel Cells A/S og Haldor Topsøe A/S.

Jens Kehlet Nørskov har modtaget en lang række akademiske priser, herunder: Grundfosprisen, Villum Kann Rasmussens Årspris, The Mulliken Medal (University of Chicago) og The Somorjai Award (American Chemical Society).

Han er medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber og Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden