Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Paul Niepoort

Paul Niepoort, arkitekt, Frankrig, fylder 90 år i dag.

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Paul Niepoort blev efter studentereksamen først bygningskonstruktør fra Århus Tekniske Skole samt murersvend med sølvmedalje i 1944.

Han afsluttede sin uddannelse som arkitekt på Kunstakademiet i København med en guldmedalje i 1949. Efter studierne arbejdede han hos professor Edvard Thomsen i København, hos Viljo Revell i Helsinki og hos Pierre Jeanneret og Le Corbusier i Paris og Marseille, og senere hos Richard Kelly i New York.

Efter opholdet i USA startede han egen tegnestue i 1952.

Paul Niepoort viste allerede med guldmedaljeprojektet til et bladhus ved Rådhuspladsen sit anlæg for at få hold på en kompliceret byggeopgave, en evne, han fik afprøvet i praksis, da han i 50'erne sammen med Preben Hansen projekterede Atomforsøgsanlægget i Risø.

Den karakteristiske profil på Risø laboratoriebygninger stammer fra Niepoorts rejseindtryk fra store gårde i Sydspanien, og selve hovedplanen til projektet har senere haft indflydelse på flere af hans præmierede universitetsprojekter.

Han har bl.a. stået for Carlsbergs Isotoplaboratorium, Nyköpings Stadshus med Jean-Jacques Baruël, Sveriges Riksbanks bygninger i Malmø, Göteborg, Jönköping og Växjö og rådhuset i Eslöv.

Kendetegnet for Niepoorts arkitektarbejde er kontinuiteten, der ligger som baggrund for hans ideer, indtryk og tanker.

I samtlige byggede projekter har han også tegnet de indvendige detaljer i bygningerne som for eksempel stole og armaturer.

navne@pol.dk

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden