0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Henrik Marcussen

Henrik Marcussen, Overlæge, dr.med., Gadstup, fylder 75 i dag.

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Henrik Marcussen er en af pionererne i det internationale arbejde mod tortur, og indtil 2011 var han konsulent for Det internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT), hvor han også fra 1991 og frem til 2011 var chefredaktør for det internationale tidsskrift Torture, Journal on Rehabilitation and of Prevention Torture.

Han blev cand.med. fra Københavns Universitet i 1963-64, og med til historien fra de unge dage hører, at han markerede sig på et helt andet felt end medicin og kampen mod tortur, nemlig på musikkens område.

Som ung student deltog han således i Danmarks Radios legendariske tv-udsendelse 'Kvit eller dobbelt', gik hele vejen og scorede hovedgevinsten på et utroligt kendskab til komponisten Carl Nielsen.

Specialist i maven
Musikinteressen har holdt sig hele livet. Han var medstifter af Carl Nielsen Selskabet i 1991 og har været medlem af bestyrelsen lige siden. Han er desuden medlem af redaktionen af Operabladet Ascolta og har bidraget med flere hundrede anmeldelser og artikler.

Og så skal det vel lige med, at gevinsten fra 'Kvit eller dobbelt' med gode venners hjælp på ganske få timer blev festet væk ...

På det lægelige område blev han specialist i mave- og tarmsygdomme. 1979-2004 var han administrerende overlæge på Ringsted Sygehus og 2004-10 overlæge på Slagelse Sygehus for gastroenterologisk afdeling.

Han blev dr.med. i 1979 på disputatsen 'Colitis ulcerosa og colonantistoffer' og har skrevet omkring 80 videnskabelige artikler, hovedsagelig vedrørende gastroenterologiske emner.
Arbejde mod tortur

Han har haft flere tillidsposter: formand for Yngre Lægers Fællesråd, Kbh./Frb. 1973-79, medlem af bestyrelsen i Københavns Lægeforening 1973-79, formand for lægerådet på Ringsted Sygehus 1982-90 og formand for Det Amtslige Lægeråd, Vestsjællands Amt 1997-2001.

Hans arbejde mod tortur begyndte i 1970'erne. Det var Amnesty International, der fangede hans interesse, og senere kom det danske Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, hvor han samarbejdede med ikke mindst Inge Genefke.

Han var medlem af bestyrelsen i Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre 1991-86 og i bestyrelsen for IRCT 1988 -2002.

Efter pensioneringen fra hospitalsvæsenet og IRCT har han i højere grad kunnet koncentrere sig om sine musikalske interesser, der udmønter sig i Operatidsskriftet Ascolta og Carl Nielsen Selskabet, og hjemme i den gamle stråtækte skole i Gadstrup fylder en anselig mængde af plader, cd'er og bøger godt op fra gulv til loft i stuerne.

Abel

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Læs mere