0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skagensmalernes ekspert begyndte sent på kunsthistorie

Lise Svanholm, som fylder 80 år i morgen, har sin egen plads blandt tidens kunsthistoriske formidlere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad

Formidler. Lise Svanholm har markant bidraget til en øget forståelse af dansk portrætkunst.

Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fødselsdage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Gennem et langt livs beskæftigelse med Skagen og skagensmalerne har Lise Svanholm erobret sin helt egen plads blandt tidens kunsthistoriske formidlere.

For interessen for emnet: Skagen og de friluftsmalere, der mod 1800-tallets slutning indtog og forvandlede Danmarks nordligste strande, går længere end tilbage end de studier i kunsthistorie ved Københavns Universitet, som Lise Svanholm først afsluttede som magister i en moden alder af 55 år.

Længe forinden havde hun taget en handelseksamen ved Niels Brock, stået i lære som vinhandler og i mange år været en væsentlig støtte for sin familie og sin mand, koncerndirektør Poul J. Svanholm. Af den grund gemte Lise Svanholm sig dog ikke selv af vejen.

Allerede i studietiden markerede hun sig med en meget velbesøgt udstilling om dansk portrætkunst fra 1963 til 1984, der startede hos Galerie Asbæk og blev vist flere steder i landet.

Portrætkunsten står naturligt nær
For også højst nulevende portrætmalere, der som Niels Strøbek, Thomas Kluge og Mikael Melbye har videreført og forsvaret genren med realistiske fortegn, er Lise Svanholm gået i brechen for.

Når portrætkunsten i den grad har ligget hende på sinde, skyldes det hendes konferensspeciale om maleren Laurits Tuxen.

For ud over sin status som en af Skagenkoloniens væsentligste kunstnere var Tuxen også Europas sidste fyrstemaler, hvilket blev titlen på Lise Svanholms første store bog på forlaget Gyldendal.

Den forelå i 1990, tre år efter at hun havde forladt universitet. Denne monografi er blevet efterfulgt af andre udgivelser, der nærmest uden undtagelse har haft Skagens guldalder som emne.

En særlig interesse var Marie Krøyers liv og kunst, og for forlaget Gyldendal redigerede Lise Svanholm i 1991 den store og åbenhjertige korrespondance mellem to veninder og kvindeskæbner Agnes Slott-Møller og Marie Krøyer.

Også ved andre lejligheder har hun skrevet om dette kvindelige ikon, som blev Krøyers beundrede hustru og foretrukne model, men som betalte dyrt for positionen med sin egen kunstneriske udfoldelse.

Sober Skagenkronikør
Kronen på samarbejdet med Gyldendal er det illustrerede oversigtsværk ’Malerne på Skagen’, som Lise Svanholm udgav i 2001, og som også er oversat.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce

Læs mere