Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år

Ny undersøgelse viser, at USA's multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bermuda er en klat øer i Atlanterhavet, tilsammen lidt mindre end Tåsinge. De 70.000 indbyggere har fra naturens hånd næsten ikke noget at leve af.

Alligevel tjener amerikanske, multinationale selskaber mange penge på Bermuda. Selv om de amerikanske giganter næsten ikke sælger noget på Bermuda, og kun har forsvindende få ansatte der, er 3,3 procent af deres overskud i hele verden – i 2012 560 milliarder kroner – samlet her.

I en kæmpeøkonomi som Tyskland, med 80 millioner indbyggere, sælger de samme multinationale selskaber selvfølgelig langt mere end på Bermuda, og har mange flere ansatte. Men her er overskuddet mindre, blot 0,7 procent af deres samlede overskud i hele verden. Og dermed mindre end en fjerdedel af overskuddet på den samling koraløer, som hedder Bermuda.

Lover nulskat i 20 år

Forklaringen er, at de store virksomheder helst ikke vil betale skat. Tyskland kræver omkring 28 procent i skat af virksomheders overskud.

På Bermuda er overskuddet skattefrit. Og endnu bedre: Finansministeren har lovet, at det forbliver sådan frem til 2035.

Derfor bruger de amerikanske multinationale virksomheder alle muligheder for at flytte overskud fra lande som Tyskland til lande som Bermuda.

Hvor omfattende den trafik er, afdækkes for første gang i en ny undersøgelse som viser, at alene multinationale selskaber med udspring i USA i løbet af et enkelt år, 2012, flyttede næsten 3,5 billioner kroner – 3.489.000.000.000 kroner – fra de lande, hvor pengene blev tjent, til skattely som Bermuda.

Det ubegribeligt store beløb udgjorde en fjerdedel af giganternes samlede overskud det år.

Læs også:

Rige, vestlige lande mister flest skatteindtægter på den måde, men trafikken gør allermest ondt på de fattigste udviklingslande, som ikke får de skatter fra multinationale selskaber, som de burde have, siger manden bag undersøgelsen, Alex Cobham.

»Vi har regnet ud, at Tyskland burde have fået 50 milliarder kroner mere ind i skatter fra disse selskaber i 2012, hvis de ikke havde sørget for at flytte overskud fra Tyskland til skattely. Tyskland kunne sagtens bruge 50 milliarder kroner mere i skatteindtægter, men det ville næppe ændre på børnedødeligheden i landet. Men i et fattigt udviklingsland kunne det betyde, at flere spædbørn ville overleve, hvis multinationale selskaber ville betale den skat, de skal«, siger Alex Cobham.

Adgang til data fra 2.000 multinationale selskaber

Han er forskningschef hos Tax Justice Network, en britisk organisation, der har som formål at bekæmpe skattely., og som har stået bag undersøgelsen sammen med tre andre organisationer.

Alex Cobham har fået adgang til statistiske data for 2.000 multinationale virksomheder, som er ejet fra USA, og deres næsten 27.000 datterselskaber. Dermed omfatter undersøgelsen ikke tilsvarende multinationale selskaber med udspring i for eksempel Europa eller Asien. Den dækker heller ikke samtlige lande på kloden, hvor de amerikanske multinationale gør forretninger, fordi data ikke er tilgængelige.

»Vi har brug for offentligt tilgængelige data om overskud og skattebetaling, land for land og selskab for selskab, i stedet for at gå at gå omveje med de bidder af data, som vi kan skaffe. Havde vi det, kunne LuxLeaks ikke være foregået i hemmelighed i så mange år, som tilfældet har været«, siger Alex Cobham fra Tax Justice Network.

Læs også:

LuxLeaks, afsløret af Politiken og 30 andre medier for et år siden, handlede om det samme: Multinationale virksomheder som Ikea, Skype og Disney flyttede overskud fra andre EU-lande, hvor pengene var tjent, til Luxembourg, hvis myndighederne i hemmelige aftaler lod virksomhederne slippe med en meget lav skat.

Den åbenhed, som Alex Cobham taler om – en land-for-land rapportering om, hvad virksomheder tjener, og hvor meget de betaler i skat – har siden 2013 været diskuteret i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Og emnet er på dagsordenen igen når verdens stærkeste økonomier, samlet i G20, mødes i Antalya, Tyrkiet i den kommende weekend.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Artiklen fortsætter under grafikken:

Slagsmål om adgang til viden

Her skal statslederne diskutere en handlingsplan mod flytning af overskud til skattely, som OECD har vedtaget.

Ambitionerne lyder store før mødet:

»Der bør indgås en ambitiøs aftale om at tage yderligere globale tiltag til at tackle grænseoverskridende skatteunddragelse og skatteomgåelse. G20 bør især udvise politisk lederskab i spørgsmålet om skadelig skattekonkurrence og udveksling af oplysninger om grænseoverskridende skattemæssige afgørelser, for at øge gennemsigtigheden«.

Slagsmålet står om, hvem der skal have adgang til oplysningerne.

Alex Cobham og Tax Justice Network mener, at oplysningerne skal være offentligt tilgængelige for at få den fulde effekt.

»Så vil man også kunne holde øje med, om skattemyndighederne lever op til deres ansvar. Hvis det ikke er offentligt, kan du ikke holde skattemyndighederne ansvarlige. Du kan kun håbe på at skattemyndighederne holder de multinationale i snor«, siger han.

Læs også:

Der er noget at komme efter for de store G20-lande. For det er dem, der mister allermest, målt i kroner, når de multinationale lader overskuddene tage skatteflugten, viser den nye undersøgelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hovedparten af de overskud, som havner i skattely, stammer fra USA og andre G20-lande. USA alene mistede i 2012 skatteindtægter på 590 milliarder kroner fra sine egne, multinationale virksomheder på den konto, viser undersøgelsen.

Den opstiller også en hitliste over de skattely, hvor allerflest overskudskroner forsvinder hen: Rundt regnet to tredjedele af de 3,5 billioner kroner bliver driblet videre til fem lande: Holland, Luxembourg, Irland, Schweiz.

Og til 138 koraløer i Atlanterhavet, som tilsammen hedder Bermuda.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden