Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: EHRBAHN JACOB
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af redningsaktion har husejere millioner i klemme efter forsikringskonkurs

Ministeriet sætter grænser for, hvor mange der kan få erstatning efter Husejernes Forsikring gik ned.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redningsaktionen for kunderne, der står uden ejerskifteforsikring efter konkursen i Husejernes Forsikring, har efterladt en gruppe kunder uden hjælp. De risikerer i stedet at stå med regninger på skader, der kan løbe op i millioner af kroner.

Det er de kunder, som ikke nåede at få klaget over et afslag fra Husejernes Forsikring, inden selskabet gik konkurs 19. november.

Nichlas Permin Berger og hans familie er blandt de ramte. De overtog et hus i nordsjællandske Nødebo i november sidste år, men allerede på førstedagen og, inden første flyttelæs var kommet, opdagede de, at der var fugt og skimmelsvamp i huset.

»Vi havde godt opdaget, at der var lidt løst tapet på en væg, men det var blevet slået hen, når vi spurgte til det«, siger Nichlas Permin Berger, der også noterede sig, at der var en meget fin tilstandsrapport på huset til 2,8 millioner kroner.

Der var også tegnet en ejerskifteforsikring, der kort fortalt dækker skjulte skader, som ikke kan opdages af de rådgivere, som laver tilstandsrapporter. Den var tegnet i Husejernes Forsikring.

PLAN

I tiden efter, at de første skader blev opdaget af familien Berger, dukkede der flere skader op. Der var opstigende fugt i gulvet og sætningsskader i form af revner i fundament og vægge plus skimmel og fugt i vægge og loft. Skaderne blev anmeldt til Husejernes Forsikring.

Anmeldelserne blev i flere omgange afvist, og der blev bedt om yderligere dokumentation fra byggesagkyndige og fotos af skaderne. Det betalte familien selv for alt i mens, at de ikke kunne flytte ind i deres nye hus, men måtte genhuses i et andet hus i Nødebo.

»Vores almindelige husforsikring, som er i et andet selskab, ville dække nogen skaderne, men de kunne ikke komme i gang, før Husejernes Forsikring havde anerkendt skaderne«, siger Nichlas Permin Berger.

Skæringsdatoen er fastlagt under hensyn til behovet for på den ene side at sikre en rimelig behandling af kunderne og på den anden side at begrænse trækket på Fondens formue

Familien har undervejs hyret advokat Jan Schøtt-Petersen, og han sendte en ny anmeldelse af skaderne i efteråret, men 24. oktober kom et brev, som fastholdt de tidligere afvisninger af at betale for skaderne.

»Vi har fået betalt genhusning ind til nu af det andet forsikringsselskab, men det slutter efter nytår, og så skal vi selv betale genhusning. Og der kan gå længe inden vi har udsigt at flytte ind. Der skal først udbedres skader for flere hundrede tusinder kroner. Alt i alt står vi med en regning på mellem 500.000 og en million kroner, hvis vi ikke får forsikringsdækning«, siger Nichlas Permin Berger.

Da det sidste afslag kom i slutningen af oktober, gik familiens advokat i gang med at forberede enten en klage tll Ankenævnet for Forsikring eller indbringe sagen for domstolene, men han var ikke færdig med arbejdet, da Husejernes Forsikring gik konkurs 19. november.

»Afslaget er helt forkert efter min opfattelse. Der er blandt andet forhold, som er dækket af standardbetingelser, der er blevet afvist, så jeg er overbevist om, at vi havde vundet en klagesag eller retssag helt eller delvist«, siger Jan Schøtt-Petersen fra Allianceadvokaterne i Helsingør.

Kundegruppe på Facebook

Forsikringstagerne med et afslag fra Husejernes Forsikring er ikke med i den redningsplan, der er lavet af flertal i Folketinget i sidste uge. Der er nemlig sat en skæringsdato 19. november, som betyder, at kunder, der har fået afslag inden konkursen, ikke er med i redningsplanen.

Kort fortalt går redningsplanen ud på, at kunder med skader, som Husejernes Forsikring ikke kan betale for efter konkursen, helt ekstraordinært kan få dækket skaderne af Garantifonden for Skadesforsikring. Husejernes Forsikring er ejet af Gable Insurance fra Liechtenstein, og udenlandske forsikringsselskaber kan ikke være med i garantiordningen, men tilbuddet om at komme med garantiordningen omfatter altså ikke dem, der har fået afslag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

REDDET

Nichlas Permin Berger er via Facebook i kontakt med seks andre husejere, der står i lignende situationer, men der findes ikke noget samlet overblik over antallet af kunder, der har fået afslag.

»Vi kunne på ingen måde vide, at Husejernes Forsikring ville gå konkurs 19. november, og at vi skulle have nået at klage over afslaget inden den dag. Det er simpelthen ikke rimeligt, at man skal reagere på en dato, der ligger flere uger tilbage. Jeg føler, at vi, der er ikke nåede at klage, bliver straffet uden, at vi egentlig kunne gøre noget«, siger Nichlas Permin Berger.

Afslag på at dække skader kan normalt ankes op til et år efter, at der er givet afslag, så derfor havde familiens advokat i princippet god tid til at klage til ankenævn eller gå til domstolene.

»Det kræver tid at udarbejde en klage. En klage til ankenævnet eller indbringelse for domstolene skal forberedes med argumentation, dokumentation i form af for eksempelvis fotos og så videre. Det giver ingen mening at bare klage«, siger Jan Schøtt-Petersen, der betegner fastsættelsen af en skæringsdato midt i november, som lovgivning med tilbagevirkende kraft.

»Da vi fik afslaget 24. oktober, kunne vi jo ikke vide, at der skulle være klaget inden 19. november. Vi havde ikke en kinamands chance for at vide, at Husejernes Forsikring ville gå konkurs netop den dag, og at det sidenhen ville blive en skæringsdato for, hvem der kunne få erstatning«, siger Jan Schøtt-Petersen.

Søg erstatning i Liechtenstein

Aftalen i Folketinget skal i løbet kort tid blive til lovgivning. Førstebehandling af lovforslaget ventes i dag, og der var høringsfrist for lovforslaget i fredags, hvor blandt andet advokater og Forbrugerrådet Tænk har peget på skæringsdatoen som et problem, men det er langt fra sikkert, at der bliver lyttet til indvendingerne. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), men i et såkaldt høringsnotat skriver ministeriet mandag:

»Skæringsdatoen er fastlagt under hensyn til behovet for på den ene side at sikre en rimelig behandling af kunderne og på den anden side at begrænse trækket på Fondens formue, hvis frie midler er begrænset til 130 mio. kr. På den baggrund fastholdes skæringsdatoen 19. november 2016 i lovforslaget«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Husejere i samme situation som Nichlas Permin Berger kan dog hente penge andre steder, vurderer ministeriet.

»Forslaget afskærer ikke forsikringstageren fra at indbringe sager mod Husejernes Forsikring Assurance Agentur for Ankenævnet for Forsikring. Indbringer forsikringstageren en sag for Ankenævnet for Forsikring efter den 19. november 2016 for at få prøvet en afgørelse, som Husejernes Forsikring Assurance Agentur ApS har truffet, og får forsikringstageren helt eller delvist medhold i klagen, vil forsikringstageren kunne rette et krav mod konkursboet efter Gable Insurance AG og eventuelle genforsikringsselskaber«.

Ministeriet vurderer, at knapt 2.000 forsikringskunder vil kunne have glæde af redningsaktionen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden