En fjernelse af den betalte frokostpause kan resultere i, at offentligt ansatte får en arbejdsuge på 39,5 timer om ugen fremfor de nuværende 37 timer.
Arkivfoto: Nanna Navntoft

En fjernelse af den betalte frokostpause kan resultere i, at offentligt ansatte får en arbejdsuge på 39,5 timer om ugen fremfor de nuværende 37 timer.

Økonomi

»Det ligner en krigserklæring«: Tabt betalt frokost vil udløse 2,5 timers længere arbejdsuge

Allerede inden forhandlingerne om forårets lønaftaler har Moderniseringsstyrelsen fastslået, at frokostpausen er et gode, som kan siges op. Det ligner en krigserklæring, fastslår professor fra Aalborg Universitet.

Økonomi

Det kan blive mere end svært at få aftaler om løn- og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte på plads i foråret, vurderer to arbejdsmarkedsforskere.

Moderniseringsstyrelsen har i et brev til de statsansatte slået fast, at den betalte frokostpause er et gode, som kan siges op.

»Det ligner en krigserklæring, når Moderniseringsstyrelsen, allerede inden parterne har udvekslet krav, sår tvivl om den betalte frokostpause. De forsøger at trænge lønmodtagerne i defensiven«, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet og fortsætter:

»Det bliver vanskelige forhandlinger, og nu blander Dansk Arbejdsgiverforening sig med et skrivebordsregnestykke«.

Hvis den betalte frokostpause bliver fjernet, så vil de offentligt ansatte skulle møde op på arbejde i 39,5 timer i stedet for 37 timer.

»Hvis de statsansattes forhandlere står til foråret med et forhandlingsresultat, hvor de ikke kan sige til deres medlemmer, om de skal arbejde i 37 timer eller 39,5 timer, så bliver der nok stemt nej«, siger Henning Jørgensen, der peger på, at lønmodtagere er glade for deres frihed.

Det ligner en krigserklæring

Klimaet mellem arbejdsgiverne og ansatte i det offentlige var i forvejen dårligt, vurderer arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet.

»De ansatte i staten opsagde i 2016 samarbejdet om ’arbejdsmiljø, tillid og samarbejde’, og de er sure over, at nogle offentlige arbejdsgivere har opsagt de betalte fridage på juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag, og så kommer meldingen fra Moderniseringsstyrlsen om, at de kan risikere selv at skulle betale frokostpausen. De har en oplevelse af, at arbejdsgiveren har skruet bissen på«, siger hun.

»I forvejen er de andre offentligt ansattes fagforeninger rykket sammen, f.eks. om lærernes krav om at få genforhandlet arbejdstidsaftalen, så det kan blive nogle uhyre vanskelige forhandlinger om nye overenskomster«, siger Nana Wesley Hansen.

I 2013 blev skolelærerne lockoutet af kommunerne med et krav om mere tilstedeværelse på skolerne. Det endte med, at Folketinget greb ind til fordel for kommunerne med lov nummer 409 til stor fortrydelse for lærerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce