0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Konkursbølgen er udeblevet: Økonomer ser den komme i horisonten

Økonomer vurderer, at politiske hjælpepakker har skubbet en følge af konkurser foran sig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Økonomer vurderer, at politiske hjælpepakker har skubbet en følge af konkurser foran sig. Her ses boghandlerkæden Arnold Busck, der indgav konkursbegæring under coronakrisen sidste år.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der har ikke været en stor stigning i antallet af konkurser under coronakrisen, hvor dansk økonomi ellers har været ramt af den største nedtur siden finanskrisen.

I februar var der 212 konkurser i aktive virksomheder. Det er 7,6 procent færre end i januar. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af konkurser er nogenlunde på niveau med antallet de seneste fem år. I perioden 2016-2020 har der i gennemsnit været 198 konkurser om måneden i aktive virksomheder.

Aktive virksomheder er defineret ved, at de enten har ansatte og/eller en omsætning på mindst en million kroner om året.

Hos Arbejdernes Landsbank vurderer cheføkonom Jeppe Juul Borre, at antallet af konkurser er lavt set i lyset af situationen.

»Konkurserne er steget en anelse i det nye år, men ser man på konkurstallene, så skulle man altså ikke tro, der var krise«.

»Det er usædvanligt, at konkursniveauet er så lavt, mens det generelle økonomiske slag har været så stort«, siger han i en kommentar.

Skubber et større antal konkurser foran os

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Las Olsen, at der vil komme flere konkurser fremover, når diverse hjælpepakker og kriselån ikke længere er mulige at bruge.

»Vi må regne med, at vi skubber et større antal konkurser foran os. Lånemuligheder og udskudte betalinger har holdt virksomheder gående, der ellers ville gå ned, og det er ikke realistisk, at de alle sammen kan indhente det tabte igen«, siger han i en kommentar.

Samme vurdering kommer fra Jeppe Juul Borre.

»Coronakrisen kommer næppe til at prelle af, men jeg tror omvendt ikke på, at konkurserne går fuldstændig gennem loftet«.

Han peger på, at virksomhederne generelt set ser en mindre risiko for at gå konkurs sammenlignet med starten af krisen sidste forår. Det viser en rundspørge fra Danmarks Statistik.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter