0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tågen fra corona letter - EU opjusterer økonomisk prognose

Væksten kommer hurtigere, end Kommissionen tidligere vurderede, men budgetregler forbliver suspenderet i 2022.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Genopretningen efter coronakrisen er i gang, konstaterer EU-Kommissionen onsdag i sin økonomiske forårsprognose. Her opjusteres væksten markant.

»Skyggen fra covid-19 over Europas økonomi begynder at forsvinde«, siger EU-økonomikommissær Paolo Gentiloni på et pressemøde.

Der forventes nu en fremgang i den samlede økonomi for de 27 medlemslande på 4,2 procent i år. I forrige prognose lød den på 3,7 procent.

For 2022 opjusteres væksten til 4,4 procent. I februar blev den vurderet 0,5 procentpoint lavere.

»Udrulningen af vacciner, lempede restriktioner og finanspolitisk stimuli sætter mere fart på væksten. Der vil især komme mere fart på privatforbruget, i takt med at der åbnes mere op«, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), i en skriftlig udtalelse.

Den offentlige gæld vil være på over 100 procent af bruttonationalproduktet (bnp) i eurozonen og dermed historisk stor de næste to år.

Grækenland vil ramme 208,8 procent af bnp i år.

EU-landene blev sidste år enige om en historisk stor genopretningspakke på 750 milliarder euro, hvoraf det dog er uklart, i hvilket omfang medlemslandene vil gøre brug af den andel, der består af lån.

De første penge fra genopretningsplanen kommer tidligst ud at virke fra sommer.

»EU’s genopretningsfond vil i de kommende år sætte fart på investeringerne i klima og digitalisering. Det vil give danske virksomheder muligheder for at øge eksporten i de kommende år. Genopretningsfonden kan løfte dansk eksport med 11 milliarder kroner om året over de næste 5-6 år«, siger Allan Sørensen.

Fra slutningen af 2022 vurderes økonomien at være tilbage på niveauet før krisen. Det skøn er det samme, som EU-Kommissionen fremlagde i februar.

Da nedlukninger blev besluttet for at bremse smitten i foråret 2020, valgte man i EU at suspendere de fælles budgetregler, da krisen ville medføre, at medlemslandene ikke kunne overholde dem.

»Baseret på denne prognose bør suspenderingen fortsætte i 2022«, siger Gentiloni.

EU-Kommissionen foreslog i marts, at reglerne skulle være suspenderet hele næste år. Man ville dog afvente prognosen for maj. Altså den, som er fremlagt onsdag.

ritzau

Annonce

Læs mere