Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
pessimist. Trods mange protester rundt i Europa ser de neoliberale ud til at have let spil. siger Jürgen Roth.

pessimist. Trods mange protester rundt i Europa ser de neoliberale ud til at have let spil. siger Jürgen Roth.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne skal ikke tro sig sikre: Den neoliberale offensiv kommer til os

De neoliberale har benyttet krisen i Sydeuropa til at gennemføre hele deres program om sociale nedskæringer, privatisering og skattelettelser for de rige, siger den tyske forfatter Jürgen Roth.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Nej, nu skal du ikke tro, at jeg er begyndt at abonnere på sammensværgelsesteorier«.

Den tyske journalist og forfatter Jürgen Roth afbryder flere gange sig selv under interviewet. For konklusionen i – for resten også titlen på – hans nye bog ’Der stille Putsch’ (’Det lydløse kup’) indbyder til at tale om sammensværgelser.

LÆS OGSÅ

Jürgen Roth har i mere end 25 år skrevet om korruption i øst og vest, om mafiaen og sammenspistheden mellem politikere og finansstærke foretagender, men blev selv overrasket, da han begyndte at endevende den politiske og økonomiske situation i de sydeuropæiske kriselande:

»Jeg ville i første omgang egentlig blot finde ud af, hvem der havde ansvaret for kriserne i Grækenland, Portugal og Italien, men blev ret hurtigt klar over, at det kun var en lille del af et meget større billede. Kriserne i Sydeuropa er målbevidst blevet udnyttet til at afvikle årtiers sociale fremskridt, til privatiseringer og indskrænkning af lønmodtagernes rettigheder. Vi i de mere velorganiserede og mindre korrupte lande som Tyskland og Danmark skal ikke vide os sikre – den neoliberale offensiv kommer også til os«, siger Jürgen Roth, som Politiken mødte under et besøg i København forleden – hans første for resten.

Lydløst, men blodigt

»Man skal lige huske, at for eksempel direktøren for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har arbejdet i en neoliberal højborg som finanshuset Goldman Sachs, og at EU-kommissionens formand, José Barroso, plejer tæt omgang med en neoliberal kreds som Bilderberg. De er begge tilhængere af det, der uskyldigt sælges som strukturreformer, så det stopper ikke i Sydeuropa«. Ordet kup fremkalder hos de fleste billeder af kampvogne, der ruller op foran parlamentsbygninger, soldater, der besætter radio- og tv-stationer og systematiske anholdelser af de nye magthaveres modstandere. Hvordan er det her et kup?»Næ, det er der jo slet ikke tale om her. De voldsomme kriser er i al stilfærdighed brugt til at gennemføre nedskæringer, bl.a. af lønninger, som europæiske arbejdsgivere har drømt om i årevis. Deres forslag til ’reformer’ har jo været kendt i årevis, men kom ingen vegne på grund af befolkningens, vælgernes, modstand. Men samfundsudviklingen er vendt på hovedet, det er en omvæltning«.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBAT »Det lydløse kup har skam været – er stadig – blodigt. Der har været en bølge af selvmord, mange er døde af sult, børn er underernærede, og mange dør af sygdom, fordi de ikke har råd til at komme på sygehuset – for slet ikke at tale om medicin«, siger Jürgen Roth. I bogen redegør han for, hvordan økonomer, politikere, bankchefer og arbejdsgivere uden en fælles plan, men med en fælles holdning, der plejes ved hemmelige møder i for eksempel Entrepreneurs’ Roundtable, European Round Table of industrialists og lignende uformelle netværk, er i stand til at gennemtrumfe deres ideer om mindre stat og mere privat initiativ. »I Grækenland, Italien og Portugal er deres forehavende blevet lettet af den enorme korruption, hvor den ene hånd vasker den anden – også i politik. Her findes en slags magthavende politiske familier, der på skift leder eller dominerer regeringer. Så de har været mere optaget af at redde deres eget skind end deres land. Mens fattige grækere døde af sult, fejrede de rigeste familier ’reformerne’ med en fest med champagne til over 7.500 kr. flasken«.

Rammer også tyskland

Vidnerne i Jürgen Roths bog er ikke blot almindelige grækere og portugisere, der fortæller om deres hverdag efter krisepakkerne, men også samfundsforskere. En af dem er den den portugisiske professor i historie Raquel Varela:

»Krisen er den oplagte mulighed for at ændre arbejdsmarkedet. Lige nu har Europas arbejdsgivere mulighed for at indføre lavtlønsjob, hvad der tidligere var meget svært for dem. Først siger de til folk, at der er for meget gæld. Gæld kræver overførsel af kapital. Altså må lønninger og pensioner beskæres for at få betalt gælden. Det var første skridt. Det næste er endnu vigtigere. Når de har udhulet de græske og portugisiske lønninger, tager sydeuropæerne nordpå, hvor de er parate til at arbejde under overenskomsterne. Dermed ødelægger de strukturer i Tyskland og England, og på den måde undergraves lønmodtagernes rettigheder i både syd og nord«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBAT

Der har været demonstrationer over det meste Europa mod sociale nedskæringer, men protesten ser ikke ud til at vokse i styrke. Hvad vil du anbefale?

»Jeg er ret pessimistisk. Modstanden mod den neoliberale dagsorden som for eksempel Attac er sporadisk. Det er vigtigt at påvise, hvad der er sket og er ved at ske. Men jeg tror nu ikke, at hverken min eller lignende bøger kan mobilisere. Den internationale fagbevægelse er svag, og næsten alle regerende socialdemokratier er tilhængere af i det mindste dele af den neoliberale dagsorden. I Danmark er der også sociale nedskæringer, der rammer de fattige, og skattelettelser for de rige. Så de klassiske forbundsfæller, dem, der opbyggede velfærdssamfundene, er med til at rive dem ned«.

»Man kan kun håbe, at borgerne i Tyskland, Danmark og Holland vil gøre mere modstand end grækerne, portugiserne og italienerne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden