0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix

Jerome Powell advarer om drastiske konsekvenser af coronakrisen.

USA's centralbank: Økonomien kan skrumpe med 30 procent

Trods dystre udsigter forventer den amerikanske centralbank ikke en ny depression i USA som i 1930'erne.

Global økonomi

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De nedlukkede virksomheder under coronakrisen kan 'nemt' få USA's bruttonationalprodukt (bnp) til at skrumpe med 20-30 procent i indeværende kvartal.

Det siger formand for den amerikanske centralbank Jerome Powell natten til mandag dansk tid i tv-programmet '60 Minutes' på den amerikanske tv-kanal CBS ifølge nyhedsbureauet AFP.

Jerome Powell siger også, at USA's ledighed kan toppe på 20-25 procent, hvilket vil være det højeste siden depressionen i 1930'erne.

»Tallene fra dette kvartal, der slutter i juni, vil være meget, meget slemme. Der vil være en stor nedgang i økonomisk aktivitet og stor stigning i ledighed«, siger Jerome Powell i programmet.

På trods af det forventer Powell ikke en ny depression.

»Jeg tror, at der er en god chance for, at der kommer positiv vækst i tredje kvartal«, siger Jerome Powell i tv-programmet.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

30 millioner job er røget i kloakken

Ifølge myndighederne er 30 millioner job gået tabt i USA, der er verdens største økonomi, grundet de mange nedlukninger af virksomheder under restriktionerne for at stoppe spredningen af coronavirusset.

Jerome Powell siger, at det kan tage indtil slutningen af næste år, før økonomien er tilbage på rette fode.

Det vil højst sandsynligt kræve en vaccine, siger han.

Den amerikanske centralbank har allerede pumpet 2200 milliarder dollar, svarende til 15.000 milliarder kroner, ind i den amerikanske økonomi.

Jerome Powell gentog, at regeringen skal pumpe flere penge ud.

Repræsentanternes Hus i USA godkendte natten til lørdag dansk tid et lovforslag om en hjælpepakke på 3000 milliarder dollar. Den forventes dog at blive nedstemt i Senatet.

Klokken 02.30 natten til mandag dansk tid har USA registreret knap 90.000 coronarelaterede dødsfald. Knap 1,5 millioner er blevet registreret som smittede, hvoraf 272.000 er meldt raske igen.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?