Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Holmberg har arbejdet deltid og fuldtid. Hun siger uden at tøve, at forskellen er den stabile indtægt.
Foto: Jens Dresling

Mette Holmberg har arbejdet deltid og fuldtid. Hun siger uden at tøve, at forskellen er den stabile indtægt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne holder jobfest på deltid

Siden 2013 er halvdelen af de jobs, der er opstået, deltidsjobs, viser analyse. HK advarer om, at det påvirker medarbejderes privatliv negativt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste år har Danmark oplevet lidt af et jobmirakel. Men der er i høj grad tale om deltidsjobs i servicefag som på restauranter, i supermarkeder og varehuse.

»Det er overraskende, at så stor en del af de nye jobs opstår som deltidsstillinger«, siger økonom Emilie Agner Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Rådet har i en analyse set på jobopsvinget fra 2013 til efteråret 2016, hvor der er kommet 107.300 flere i job. Der er tale om en opgørelse af nye jobs, så hvis de bliver regnet om til fuldtidsstillinger, er der blot opstået 70.600 jobs.

Det er en trædesten på vej ind i arbejdslivet at være nogle timer hos Joe & The Juice eller Lidl

Analysen viser, at halvdelen af alle de nye jobs er på deltid. Rådet har kortlagt, hvor de nye jobs er opstået frem til 2015, som er de seneste tal, hvor udviklingen kan følges. Den største vækst er i jobs med under 20 timer om ugen og i brancher præget af fritidsjobbere.

Ifølge AE er det ikke noget problem, hvis deltidsjobbet er den ansattes valg, men der kan være en bagside.

»Din løn er jo selvsagt lavere, og det kan være et problem, hvis du har familie, som er afhængig af din faste indtægt. I nogle deltidsjobs er der ikke samme rettigheder som i fuldtidsstillinger til for eksempel løn under sygdom, og man får også en lavere understøttelse, hvis man bliver arbejdsløs«, siger Emilie Agner Damm.

Stillinger på under 35 timer om ugen betragtes som deltidsjobs, og en arbejdsmarkedsforsker er ikke overrasket over, at de nye jobs i høj grad er på deltid. I 2012 blev lukkeloven erstattet af en helligdagslov, hvor butikkerne fik lov at holde åbent på alle tider af døgnet med undtagelse af 13 helligdage om året.

Grafik: Jens Mørch

»Det har helt sikkert betydet, at supermarkeder og varehuse har fået større behov for ansatte i weekender og om aftenen i nogle få timer«, siger centerleder Søren Kaj Andersen fra forskningsinstituttet Faos på Københavns Universitet. Han kan også se fordele i, at unge har et deltidsjob. »Det er en trædesten på vej ind i arbejdslivet at være nogle timer hos Joe & The Juice eller Lidl. Det første job kan i høj grad lære unge, hvad det vil sige at gå på arbejde, og hvilke pligter der følger med«.

I HK/Handel, hvis medlemmer er butiksansatte, oplyser formand Per Tønnesen, at 3 ud af 4 jobs i dagligvarebutikker er deltidsjobs. Det bekommer ham ikke:

»Det kan være svært at leve af et deltidsjob. Og så er der mange skæve arbejdstider, så det kan være svært at få arbejde og privatliv til at hænge sammen«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden