Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Reed Saxon
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 100 ansatte afslører grådfuldt og brutalt arbejdsmiljø hos Amazon

New York Times afslører hårdt arbejdsmiljø hos USAs største detailhandler. Chefen afviser kritikken.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er ikke nemt at arbejde her«.

Sådan skrev Amazons grundlægger og topchef Jeff Bezos selv i et brev til selskabets aktionærer i 1997. Og det har han angiveligt ret i.

Den amerikanske avis New York Times har i en dybdegående artikel stillet skarpt på de yderst hårde arbejdsvilkår, som netbutikken Amazons funktionærer lever under.

Avisen beskriver på baggrund af interviews med over 100 tidligere og nuværende ansatte i Amazon som et præstationssamfund baseret på dataindsamling om medarbejdere og deres præstationer. Et arbejdsmiljø, der af en tidligere personalechef betegnes som »målbevidst darwinisme«.

»Jeg så folk brænde ud, praktisk talt«, siger en tidligere medarbejder til New York Times.

»Næsten alle de mennesker, jeg arbejdede med, så jeg græde ved deres skriveborde«, siger en anden om sit job Amazon.

Amazon startede i 1994 som en online boghandel, men er i dag USAs største spiller på detailhandelsmarkedet med en værdi på 250 milliarder dollars - hvad der svarer til 1,6 billioner kroner. Amazon sælger i dag alt fra elektronik til madvarer og tøj og producerer tilmed eget indhold, f. eks. tv-serier.

Datastyret ledelse

Ifølge flere kilder i New York times arbejder Amazons såkaldte white collar-workers, funktionærer, under en ledelse, der anvender data om medarbejdernes indsats til at evaluere dem.

Blandt andet overvåges alle funktionæres arbejde af en såkaldt optimeringsalgoritme, der konstant evaluerer deres arbejdsindsats. Derudover har Amazon et internt system, der tillader ansatte at evaluere hinandens arbejde anonymt. Ligeledes skal alle ansatte underskrive en tavshedserkæring, bortset fra udvalgte få, der får tilladelse til at tale med pressen.

Amazon er ifølge New York Times den detailvirksomhed, der har genereret mest data i verden. Ligesom de er i stand til at analysere deres kunders handelsvaner nøje ved hjælp af data, er de også i stand til at bruge data om deres ansatte til at se, hvordan og hvor hurtigt de arbejder. Og ifølge New York Times anvendes målevidenskab i høj grad til at evaluere de ansatte, der står til ansvar for al den data, der er samlet om dem.

Ekstreme krav til arbejdstid

Andre ansatte melder om ekstremt høje krav til arbejdstid og dedikation.

»Hvis ikke du er i stand til at give alt, hvad du har, og arbejde 80 timer om ugen, bliver det set som en stor svaghed«

Derudover kan New York Times berette om flere tilfælde, hvor ansatte, der har gennemgået personlige traumer eller alvorlig sygdom, har modtaget dårlige evalueringer, så snart de er vendt tilbage til arbejdet.

»Det er en stående joke på kontoret, at når det kommer til at balancere arbejdsliv og privatliv, kommer arbejde i første række, privatliv i andenrække og balancen i trejde række«, siger en tidligere ansat.

CEO svarer på tiltale

Amazons topchef, Jeff Bezos, genkender ikke den kritik, der er frembragt i New York Times. Det er budskabet i et brev, han efter udgivelsen af artiklen har skrevet til alle ansatte i Amazon.

»Artiklen beskriver ikke det Amazon, jeg kender«, skriver Jeff Benzos til sine ansatte.

»Jeg tror, enhver der måtte arbejde i et selskab som det, New York Times beskriver, skulle være tosset for at blive der. Jeg ved, jeg ville forlade sådan et selskab«, skriver han videre.

Jeff Benzos er ifølge det amerikanske magasin Forbes verdens femte rigeste mand. Han ejer udover Amazon også den store amerikanske avis The Washington Post og har desuden også stiftet sit eget rumfartsselskab, Blue Origin.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden