Mandela oprettede en fond i et skatteparadis med det formål at give penge til personer i udlandet, som havde været venlige, eller som havde brug for hjælp, fortæller advokaten bag. De to ragede dog senere uklar, og Mandela kaldte ham bl.a. uhæderlig.
Foto: Foto: Theana Calitz (AP) / Illustration: Liv Packness

Mandela oprettede en fond i et skatteparadis med det formål at give penge til personer i udlandet, som havde været venlige, eller som havde brug for hjælp, fortæller advokaten bag. De to ragede dog senere uklar, og Mandela kaldte ham bl.a. uhæderlig.

Paradise Papers

Nelson Mandela havde ukendte millioner på Isle of Man

Lækkede dokumenter bringer arvestrid om formue frem i lyset. Det er uvist, om Mandela selv vidste, at pengene lå i skattely.

Paradise Papers

Det er næsten fire år siden, at den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela døde, men han forgudes stadig af mange både i og uden for Sydafrika.

Nu afdækker Paradise Papers-lækagen ny detaljer om de værdier, han efterlod sig. Sporene fører til den lille ø Isle of Man i Det Irske Hav.

1990’erne var årtiet, hvor Mandela blev løsladt efter 27 år i fængsel, modtog Nobels Fredspris, afskaffede apartheid og blev Sydafrikas første sorte præsident.

Det var også i det årti, at Mandelas advokat Ismail Ayob oprettede en fond i skatteparadiset Isle of Man.

Den fik navnet Mad Trust med henvisning til Mandelas stammenavn, Madiba, som mange stadig bruger, når de omtaler ham.

Ifølge de dokumenter, der er kommet frem, var formålet med fonden, at den skulle fungere som en slags sparegris for donationer, som Mandela ønskede at give til aktivister, uddannelse eller velgørenhed.

Mandelas advokat oprettede også en bankkonto i London i fondens navn på vegne af præsidenten og hans daværende kone, Winnie Madikizela-Mandela. Der blev sat omkring 20 millioner kroner ind på kontoen. Ni år senere, i 2003, var beløbet næsten halveret, så indestående nu var på knap 11 millioner kroner.

Altid generøs

75-årige Ismail Ayob driver stadig sin advokatpraksis i Houghton, et stenkast fra Mandelas hus i Johannesburg.

Advokaten havde kendt Mandela siden 1970’erne og var en af de få, der fik lov at besøge ham, da han sad fængslet på Robben Island ud for Cape Town.

Ayob siger, at Mandela ønskede at stifte fonden, så han »kunne give penge til personer i udlandet, som havde været venlige, eller som havde brug for hjælp«.

»Han var altid yderst generøs«, siger advokaten til det sydafrikanske center for undersøgende journalistik amaBhungane og erhvervsavisen The Financial Mail i Johannesburg.

De har deltaget i det internationale samarbejde om dokumentlækagen Paradise Papers, der først blev overdraget til den tyske avis Süddeutsche Zeitung gennem det journalistiske netværk Icij.

En ’fornuftig’ løsning

Advokaten hævder blandt andet, at Mandela via Mad Trust på Isle of Man gav penge til Margot Honecker, der var gift med Erich Honecker, den sidste statschef i Østtyskland før Berlinmuren faldt.

Margot Honnecker, der blev regnet for en af de mest magtfulde kvinder i det kommunistiske DDR, flygtede til Chile, da hendes mand blev fængslet.

»Hun havde det meget svært på det tidspunkt. Hun havde ingen pension. Mandela ønskede at hjælpe hende. Fra tid til anden bad han mig overføre penge til forskellige personer, og det var det, vi brugte fonden til«, siger Ayoub.

Advokaten forklarer, at fonden blev stiftet på Isle of Man, fordi det på det tidspunkt var vanskeligt at føre penge ud og ind af Sydafrika.

Det var derfor en fornuftig løsning at vælge Isle of Man, siger han og påpeger, at alt foregik helt lovligt.

Tror ikke på advokaten

Kun ganske få af Nelson Mandelas nærmeste kendte til fondens eksistens, inden han døde, 95 år gammel, i december 2013. Da skulle nobelprisvinderens værdier gøres op og fordeles.

Flere udtrykker i dag tvivl om, hvorvidt Mandela var bekendt med fondens konstruktion og forvaltningen af værdierne.

»Det ville være en stor overraskelse, hvis Madiba selv bad om, at hans værdier blev placeret i et skatteparadis, eller hvis han i det hele taget var klar over, at han havde værdier der, siger advokat Michael Katz, der bestyrer Mandelas dødsbo.

Sydafrikanske medier har talt med flere kilder, der er skeptiske over for advokat Ismail Ayobs rolle. De peger på en meget omtalt juridisk strid mellem Mandela og Ayob i 2004.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ayob havde dengang repræsenteret Mandela gennem flere årtier, men i 2004 blev han beskyldt for at udnytte Mandelas navn til at sælge kunstværker for millioner af kroner i USA. Nelson Mandela hev sin advokat i retten og beskrev ham som uhæderlig, hvorefter han fyrede ham.

Mandelas fond på Isle of Man har aldrig tidligere været omtalt offentligt, men da hans arvinger for to år siden opdagede, at den eksisterede, førte det til et retsopgør.

Striden stod om knap 8 millioner kroner og kom for højesteret i Johannesburg. Dødsboet krævede at få udbetalt pengene, men Ismail Ayob, der stadig var opført som fondens forvalter, nægtede.

Dødsboet argumenterede med, at fonden aldrig var blevet lovligt registreret på Isle of Man, og bad om en ekspertvurdering fra advokatfirmaet Appleby, der spiller en hovedrolle i Paradise Papers-lækagen.

Advokaterne hos Appleby konkluderede:

»I henhold til lovgivningen på Isle of Man ville Mad Trust have været ulovlig fra begyndelsen, fordi den ikke identificerer nogen reelle ejere«.

Det var dødsstødet for Ismail Ayob. Retten slog fast, at han ikke havde noget krav på værdierne i fonden.

Pengene, et beløb svarende til 8,3 millioner kroner, er nu overført til dødsboet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce