Kestlers Kaffeklub med journalisterne Kim Faber og Mette Guldagger på den ene side og David Watson fra Planmiljø samt vært Amalie Kestler. Hun har taget en aflagt blomstret jakke på i dagens anledning, hvor #stoptøjspil er emnet.

Kestlers Kaffeklub med journalisterne Kim Faber og Mette Guldagger på den ene side og David Watson fra Planmiljø samt vært Amalie Kestler. Hun har taget en aflagt blomstret jakke på i dagens anledning, hvor #stoptøjspil er emnet.

Podcast

Podcast: Den hyggelige shoppetur er en global miljøsviner

I denne uge sætter Kestlers Kaffeklub fokus på tøjproduktion, genbrugsindustrien og fast fashion. Journalisterne Kim Faber og Mette Guldagger er gæster i denne uges podcast, hvor de får selskab af David Watson, der arbejder med bæredygtigt forbrug i organisationen PlanMiljø.

Podcast

Danskerne er vilde med at svinge dankortet i tøjbutikker og de digitale webshops. Hvert år køber de danske forbrugere over 89.000 tons tøj, og selv om shoppeturen på Strøget måske kan være hyggelig for den enkelte, så bidrager det til et globalt miljøproblem.

»Udover transport, bolig, og mad så er produktionen af tøj vores største miljøproblem«, siger David Watson fra konsulentfirmaet PlanMiljø. Det kræver enorme mængder af vand, bomuld og kemikalier at opretholde danskernes forbrug af tøj, og det er en del af et internationalt kredsløb, som kun går hurtigere.

Hertil kommer, at det langt fra er alt det tøj, som indkøbes, der rent faktisk ender med at blive brugt. Noget tekstil ender på danske forbrændingsanlæg, mens en stor del af vores ubrugte eller aflagte bukser og t-shirts gives til genbrug, hvor det bliver en del af et nyt internationalt kredsløb.

Når kineserne begynder at øge deres tøjforbrug, så det nærmer sig vores nivaeu, så er vi i deep shit

Det så journalist Mette Guldagger med sine egne øjne, da hun besøgte en lagerhal i Amsterdam, der sorterer og videresælger genbrugstøj fra Vesten.

Et andet problem er, at mange butikker operer med fast fashion, hvor kollektioner skiftes ud konstant. Hvor tøjbutikkerne tidligere fik nyt tøj til forår, sommer, efterår og vinter, kan der nu være 7-8 kollektioner i løbet af en sæson.

»Der er en helt enorm opsætning på markedet, når det går så stærkt«, fortæller han.

Lyt til programmet her eller abonner i iTunes. Og skriv endelig dine  kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

Vil du være med til at gøre Politiken Podcast endnu bedre? Så meld dig som deltager i vores brugerundersøgelse - og få en hyggelig eftermiddag med andre podcastentusiaster og 3 måneders gratis abonnement til politiken.dk - eller et gavekort til Politikens Boghal - som tak for hjælpen. Læs mere om hvordan du tilmelder dig på politiken.dk/podcast eller hold øje med Facebook.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce