0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hør podcast: Myter om Milliarder

Myter om Milliarder er en podcast i seks afsnit, som afdækker fakta og afliver myter om den danskeudviklingsbistand. Aske Helweg Krarup taler med ledende forskere og eksperter og undersøger udviklingsbistandens evne tilat skabe økonomisk udvikling, forebygge migration og forbedre menneskerettighederne.

Podcast
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Podcast
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

OBS: Denne podcast er en ekstern produktion lavet af Brain Gain Group og distribueret af Politiken.

Virker udviklingsbistand? Eller havner alle pengene i virkeligheden i de forkerte lommer? Er vi så forblændede af vores moralske ansvar for at hjælpe andre, at vi glemmer at undersøge, om vores skattekroner egentlig nytter noget? Det kan være svært at få et ærligt svar på, fordi den offentlige debat er farvet af meninger og holdninger. Myter om Milliarder afdækker fakta og afliver myter om de mange milliarder, som Danmark hvert år sender sydpå.

Gennem seks afsnit undersøger Aske Helweg Krarup, om udviklingsbistanden rent faktisk skaber økonomisk udvikling i verdens fattige lande, om den virkelig kan forhindre migration til Danmarks grænser, og om det overhovedet kan lade sig gøre for vores lille land at forbedre menneskerettighederne for folk i fjerne egne.

#1 – Hvorfor udviklingsbistand?

Myter om milliarder

#1 - Hvorfor udviklingsbistand?
#1 - Hvorfor udviklingsbistand?

Henter…

Aske spørger udviklingsminister Ulla Tørnæs, hvem udviklingsbistanden i virkeligheden er til for? Ønsker Danmark at forbedre forholdene for fattige mennesker i fattige lande, eller er målet med bistanden udelukkende at undgå flygtninge og forbedre vores handelsmuligheder? Han undersøger også, hvor mange af de 16 milliarder, som Danmark sidste år gav i udviklingsbistand, der rent faktisk forlod landet. Og til sidst bruger han en rittersport til at fortælle, hvor pengene i virkeligheden havner.

Medvirkende:

Ulla Tørnæs

Adam Moe Fejerskov

Ølklubben: Anders Berthelsen Carlsbæk, Carina Mette Ellekær Hammer, Rune Hilbert, Luise Haulund Vollesen


#2 – Økonomi

Myter om milliarder

#2 - Økonomi
#2 - Økonomi

Henter…

Aske stiller det helt simple spørgsmål: Virker udviklingsbistand? Han taler med to danske økonomiprofessorer, som har forsket i præcis dette emne i årevis, og som alligevel er rygende uenige. Missionen er at finde ud af, hvem der har ret - og ikke mindst - hvorfor de er uenige. Til sidst spørger han præcis hvor mange af de danske bistandspenge, der egentlig havner i korrupte lommer?

Medvirkende:

Sanne Müller

Finn Tarp

Martin Paldam

#3 – Migration

Myter om milliarder

#3 - Migration
#3 - Migration

Henter…

Aske undersøger påstanden om, at mere bistand til Afrika og Mellemøsten vil betyde færre flygtninge og migranter ved Danmarks grænser. Han spørger Mogens Lykketoft, daværende formand for FN’s generalforsamling, hvordan flygtningene i virkeligheden havnede på de danske motorveje i 2015? Og han spørger Andreas Kamm, tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, om hvor nærområderne egentlig ligger, og hvor mange flygtninge der er plads til?

Medvirkende:

Ninna Nyberg Sørensen

Mogens Lykketoft

Andreas Kamm

#4 – Menneskerettigheder

Myter om milliarder

#4 - Menneskerettigheder
#4 - Menneskerettigheder

Henter…

Aske spørger, om Danmark overhovedet kan påvirke menneskerrettighederne ude i verden? Og om vi bør? Han taler med Mogens Jensen, tidligere udviklingsminister, som fortæller historien om, hvordan han brugte sin egen seksualitet i mødet med premierministeren, da han i 2014 tog til Uganda for at forhindre regeringen i at vedtage livsvarigt fængsel for homoseksuelle. Og så falder han over noget helt ny forskning, der viser en tæt sammenhæng mellem menneskerettigheder og økonomisk udvikling.

Medvirkende:

Mogens Jensen

Hans-Otto Sano

#5 – Hvor dårligt går det egentlig?

Myter om milliarder

#5 - Hvor dårligt går det egentlig?
#5 - Hvor dårligt går det egentlig?

Henter…

Aske undersøger, hvorfor der er så himmelråbende stor forskel på, hvordan danskerne forestiller sig ulandene, og hvordan situationen faktisk er. Han finder også ud af, hvorfor hjælpeorganisationerne fortsætter med at kime dig ned og stoppe dig på gaden for at bede om din tegnebog, når du alligevel altid siger nej. Han kommer helt ind i maskinrummet, når han taler med Stig Fog, projektleder for Danmarks Indsamling, som er Danmarks største indsamlingsshow.

Medvirkende:

Thomas Ravn-Pedersen

Stig Fog

Lars Kabel

Cathrine Gyldensted

#6 – Reunion med Udviklingsministeren

Myter om milliarder

#6 - Reunion med Udviklingsministeren
#6 - Reunion med Udviklingsministeren

Henter…

Efter at have undersøgt, om udviklingsbistanden virker, vender Aske nu tilbage til udviklingsministeren Ulla Tørnæs, for at fortælle hende, hvad han har fundet ud af. Han spørger hende, hvor meget Udenrigsministeriet egentlig bruger fagkundskaben, når de beslutter hvad pengene skal gå til?

Medvirkende:

Ulla Tørnes


Credits:


Produktion: Tobias Ankjær Jeppesen

Redaktion: Andrea Margrethe Dragsdahl og Kristoffer Steengaard

Lyddesign: Sven Timo Borg Kamarainen

Vært og tilrettelæggelse: Aske Helweg Krarup


Annonce

Læs mere