0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jakob Skovgaard-Petersen: »Muhammed-tegningerne hører hjemme i min bog«

Timingen for Jakob Skovgaard-Petersens nye bog om Muhammed har været speciel. Få uger før udgivelsen i sidste uge begik unge muslimer terror i Frankrig og Østrig, så nu forbinder mange igen den forkætrede profet med terror. Jakob Skovgaard-Petersen er gæst i ugens Bogfolk.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Professor Jakob Skovgaard-Petersen er islamforsker og aktuel med bogen 'Muslimernes Muhammad - og alle de andres'.

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst


Det gælder i Danmark om at få indledt »en roligere og mere reflekteret samtale« om Muhammed, mener Skovgaard-Petersen. Han er professor i islamiske studier på Københavns Universitet og har ofte været indkaldt som ekspert i forbindelse med islamistisk terror.

Hans eget bidrag til denne samtale er bogen ’Muslimernes Muhammad - og alle andres’. På udgivelsesdagen blev den rost til skyerne her i avisen for at være den bredest favnende og mest autoritative, der findes på dansk om sit emne.

I den seneste udgave af Bogfolk fortæller Skovgaard-Petersen om islam og Muhammed, der som en »kamæleon« har forandret sig gennem skiftende tider:

»Pointen er, at Muhammed altid har været nogen andres. Det er svært at nå tilbage til Muhammeds Muhammed, til selve personen, fordi vi ikke har kilderne til det«.

Jakob Skovgaard-Petersens bog rummer mange afbildninger af Muhammed. Også Kurt Westergaards tegning, som var med til at udløse Muhammed-krisen herhjemme i 2005. Han mener det betændte spørgsmål om tegningerne skal normaliseres og var ikke selv i tvivl om, at Westergaards kontroversielle bombe-i-turban-tegning skulle med i hans bog:

»Jeg vil bruge min ytringsfrihed til noget, som er væsentligt for os danskere, og tegningerne er blevet en del af Danmarkshistorien, så de hører hjemme i min bog«.

Jakob Skovgaard-Petersen mener ikke, at de satiriske tegninger nødvendigvis skal publiceres hele tiden.

»Men, dem, der siger, at de ikke vil publicere tegningerne, fordi de mener, at det ikke gør noget godt, bruger lige så meget deres menings- og ytringsfrihed som dem, der publicerer tegningerne«.

I bogen bebrejder Jakob Skovgaard-Petersen mange debattører for ikke at have vidensgrundlaget i orden, når det gælder islam og verdensreligionens profet.

Han fortæller, at de muslimske studerende, han underviser på universitetet ud fra en historisk-kritisk metode, ikke har nogen problemer med at forholde sig akademisk til islams profet.

»Frederik Stjernfelt (professor i semiotik og aktiv i ytringsfrihedsdebatten, red.) og andre tror, at det kan de muslimske studerende ikke, fordi de er lige så doktrinære som stalinister. Det er ikke min erfaring overhovedet«, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Han mener, de muslimske studerende sagtens kan anlægge et kritisk perspektiv på deres religion. Han mener, at de ikke mindst i Danmark har manglet at få intellektuelle perspektiver på islam fra danske muslimer«.

Du kan høre hele udsendelsen i playeren ovenfor.


Annonce

Læs mere