0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikens Poptillæg: Det er ikke længere en selvfølge, at den homoseksuelle karakter skal dø

I anledning af biografaktuelle Guldpalme-vinder ’120 slag i minuttet’ og den nylige teateropsætning af den svenske tv-serie ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’ kigger ugens Poptillæg nærmere på aids-fortællinger og homoseksuel sex på film.

Céline Nieszawer
Foto: Céline Nieszawer

"Jeg kan huske, jeg var på Pan, da jeg flyttede til København for 15 år siden, og så lagde jeg mærke til, at der var et hul i alder i forhold til gæsterne derinde," siger Mads Ananda Lodahl. "Der var nogen over en vis alder, og nogen under, og så var der et hul. Det tog en kæmpe bid af en generation af bøsser." Billedet er fra filmen '120 slag i minuttet', som skildrer aids-krisen og den politiske aktivisme i Frankrig.

Poptillæg – film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Poptillæg – film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

#94: Ærlige sexscener, ægte kærlighed - og aids
#94: Ærlige sexscener, ægte kærlighed - og aids

Henter…

Når man tilhører en minoritet, kan det være svært at få øje på nogen i populærkulturen, som man kan spejle sig i. Som er historiens helt og ikke skurken - eller en tragisk figur, der skal dø. Og så må man lave sit eget pensum.

Det taler Poptillæggets vært Lucia Odoom med forfatter Mads Ananda Lodahl om i ugens podcast, som - i anledning af den biografaktuelle franske film ’120 slag i minuttet’ og den svenske tv-serie ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’ fra 2012 - handler om fortællinger om aids.

’Homoseksuelle har været forbundet med død i kulturprodukter i årtier. Enten fordi de ikke kan formere sig; fordi de får aids og dør; på grund af de bliver slået ihjel, fordi de er homoer; eller fordi de selv er psykopater, fordi de er homoer, og derfor slår andre ihjel,’ siger Mads Ananda Lodahl. Han nævner eksempler fra Herman Bang til ’Silents of the Lambs’ og ’Arvingerne’: ’Kunne det ikke være fedt, hvis man havde en film, hvor der var en homoseksuel karakter, som stadig var levende, når filmen sluttede? Og måske oven i købet var lykkelig?’

Det er ikke noget nyt, at der laves filmiske fortællinger om aids, der hærgede den vestlige verden i 1980’erne og 1990’erne. Men i ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’ og ’120 slag i minuttet’ ser Mads Ananda Lodahl tegn på et kulturelt mentalitetsskift:

’Det er ikke længere selvfølgeligt, at den homoseksuelle karakter skal dø. Det har det været, men nu er det begrædeligt. Det er noget, vi sørger over.’

Lyt til podcasten, hvor Lucia Odoom og Mads Ananda Lodahl taler om ærlige sexscener, ægte kærlighed og kulturelle troper i film om aids - og diskuterer, hvorfor det er en større sjældenhed at se lesbisk sex og kærlighed på film.

Læs mere:

Annonce

Læs mere