Nogle møder på arbejde om morgenen med hjertet siddende oppe i halsen. Andre er dagen igennem nervøse over alt det, der kan gå galt i tilværelsen. Og så er der alle dem, der mærker sorte tanker myldre rundt og stjæle søvnen, når de om aftenen lægger hovedet på puden.
Et stærkt stigende antal danskere har det skidt. Det fremgår af Den Nationale Sundhedsprofil for 2017, som Sundhedsstyrelsen udgiver i dag.
Undersøgelsen bygger på svar fra 180.000 danskere i alderen 16 år og opefter, og den tegner et dystert billede af vores tanker, følelser og selvopfattelse ved at konkludere, at 13,2 procent af den voksne befolkning har et dårligt mentalt helbred. Andelen er steget markant fra 10 procent i 2010 og 10,7 procent i 2013 til et niveau, som nu svarer til, at 623.000 danskere har ondt i livet.
»Udviklingen bekymrer mig ekstremt meget. Der ligger mennesker bag hvert eneste af de her tal«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind