Hvorfor bliver nogle mennesker ramt hårdere af livet end andre?
»Der er en voldsom slagside. Er du vokset op i fattigdom, har du større risiko for at få psykiske lidelser. Det hænger sammen med de muligheder, du havde som barn og ung, da du udviklede din personlighed. Lærer du ikke tidligt at regulere følelser, tåle frustration og være vedholdende, så er du dårligere rustet til at klare svære perioder i livet end andre«, siger psykolog Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykolog Forening.
623.000 danskere har et dårligt mentalt helbred ifølge en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, og tallet er steget markant de senere år. Hvorfor har så mange mennesker i vores samfund mentale problemer?
»Vi ved det ikke, men kan have kvalificerede gæt. Der er forsket alt for lidt i strukturerne og alt for meget i individet. Men den franske sociolog Émile Durkheim sagde, at når vi ser en forekomst af individuelle forhold stige, skal årsagen findes et andet sted end i det indre. Jeg er meget enig. Derfor er det ikke specielt klogt at lave individuelle interventioner, for vi bliver ved med at producere mennesker, der har det svært«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind