0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Professor i neuropsykiatri: Halvdelen af din personlighed er ren genetik

Halvdelen af din personlighed er ren genetik, siger klinikchef i Region Hovedstadens Psykiatri, Raben Rosenberg. Men du bliver ikke alkoholiker uden alkohol, selv om du er genetisk disponeret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard
Tegning:: Claus Nørregaard

Tegning: Claus Nørregaard

Ramt af livet

Hvorfor reagerer vi forskelligt, når vi bliver ramt af livet?

»Mennesker er mere forskellige, end vi tror. Der findes ingen almenmenneskelig reaktion på hændelser som dødsfald. Halvdelen af din psyke, eller personlighed om du vil, er genetisk bestemt. Derfor plejer jeg også at sige til mine studerende, at man skal vælge sine forældre med omhu. En stor del af vores personlighed skyldes vores medfødte gener, som livet igennem præger dig på godt og ondt«, siger professor i biologisk psykiatri og psykofarmaka og klinikchef i Region Hovedstadens Raben Rosenberg.

Hvorfra ved du, at halvdelen af vores psyke er genetisk bestemt?

»Fra en række solide tvillingestudier. Enæggede tvillinger er genetisk set identiske, de har samme dna eller arvemateriale. Mens tveæggede tvillinger genetisk set er som søskende uden samme dna. Flere velgennemførte tvillingestudier har påvist, at enæggede tvillingers personlighed ligner hinanden langt mere end tveæggedes tvillingers. Derfor konkluderer man, at omkring halvdelen af vores mentale egenskaber er bestemt af vores biologi, altså vores følelsesmæssige reaktioner, tænkning, måde at relatere til andre mennesker. Der er altså en væsentlig genetisk faktor ved alt det, vi forstår ved personlighed«.

Det er vel bare, indtil man vokser op og præges af miljøet?

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere