Foto: JULIE JACOBSON
Rejser

Grønne Brooklyn er forfatternes åndehul

Før var Naja Marie Aidts kvarter præget af kriminalitet. Men nu er det blevet blandt andet Paul Austers hjem

Rejser

Springer man på en subway fra hektiske Manhattan og står af et sted i Brooklyn, vil man opleve en vis lettelse.

Her er grønnere. Her er fredeligere. Her er meget lokalt. Et pusterum, et åndehul.

Derfor vælger mange newyorkere nu helt frivilligt at flytte herud og pendle til jobbet på Manhattan, hvor det for bare 15-20 år siden var direkte farligt at færdes i blandt andet mit eget kvarter: masser af stoffer, druk, kriminalitet, vold og armod.

Dengang var det kutyme, at man rykkede ud på gaden med baseballbats, når der var strømafbrydelse, og det var der tit. Ingen ville røves i mørket, og dét blev man hvis man ikke slog fra sig.

Nu er Park Slope mondænt og børnevenligt, men ikke en soveby, ikke en forstad, her er masser af barer og restauranter og spillesteder lige om hjørnet.

Måske er det derfor, at så mange forfattere har slået sig ned her: Paul Auster og Siri Hustved, Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer, Jonathan Frantzen, Jonathan Lethem, Rich Moody, Kathryn og Colin Harrison med mange flere.

»Det gode ved Park Slope er, at de fleste arbejder på Manhattan, det giver en vis energi til kvarteret«, siger Deidre, mens hun indtager en stak pancakes med sirup på den lokale morgenmadsrestaurant denne morgen.

»Men når børnene skal i highschool, vil de væk herfra for enhver pris. De vil ind til byen. De vil være hip, og de vil for enhver pris lægge deres Brooklynaccent af sig«.

Hun har to adoptivbørn, lever sammen med Phyllis og underviser i creative writing på NYU. Hun dyrker vandmeloner og græskar i baghaven og har huset fuldt af katte og hunde og mus.

De to kvinder købte deres brownstone for efterhånden mange år siden, til en helt anden pris, end de nu bliver udbudt til. På trods af de faldende boligpriser koster et hus i Park Slope nemt 2,5 millioner – dollars, vel at mærke.

Ikke så mærkeligt at folk må acceptere at bo i små, dårlige lejligheder, hvor for eksempel vådrumsbehandling af badeværelser, forsatsvinduer eller termostater på radiatorer er en by i Rusland.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden