Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tæt på. De spættede sæler i Vadehavet er genstand for safariture, hvor turister kommer tæt på dyrene.
Foto: Martin Bubandt

Tæt på. De spættede sæler i Vadehavet er genstand for safariture, hvor turister kommer tæt på dyrene.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anderledes Danmarksferie: Safari for alle aldre

Glem løver, gazeller eller elefanter. Tag med på sælsafari ud for Rømøs kyst.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det stille vand ud for Rømø og Sild dukker et sælhoved op af vandet, kigger sig teleskopisk omkring og forsvinder lige så hurtigt, som det kom til syne.

Det er kun de voksne om bord på kutteren ’Rosa Paluka’, der når at se sælen. Børnene om bord sidder på knæ med hænderne i en rød kasse og opmærksomheden rettet i samme retning. I kassen ligger der søstjerner, krabber med forskelligt temperament og et par småfisk, som de skiftevis tager op, aer, undersøger og propper tilbage i kassen.

LÆS ARTIKEL

Egentlig burde de vel hænge ud over rælingen for at se de sæler, som dagens safari går ud på. Forældre har i hvert fald punget ud for at lade poderne se forhåbentlig nogle af de 2.000-3.000 spættede sæler, der lever driverlivet i Vadehavet.

Men vildtforvalter Flemming Juel Søndergaard, der siden 2007 har guidet turister på alle former for safari, man kan komme på i og omkring Vadehavet, er helt klar over, at de mindste om bord ikke rigtig får så meget ud af at se på sæler.

»De kigger ud på en sandbanke, hvor der ligger nogle dovne dyr, der måske ikke engang gider at bevæge sig. Derfor trawler vi lidt fra havbunden op til de mindste, så de både får noget at vide om bunddyr, men også får lidt mere håndgribeligt syn for sagen«, siger Flemming Juel Søndergaard.

Og hans erfaring matcher virkeligheden. I al den tid kassen er fuld af bunddyr, flokkes børn helt ned til to år med store øjne omkring kassen – og hører efter, når Flemming Juel Søndergaard fortæller om den sære eremitkrabbe, om den aggressive svømmekrabbe, der får især drengene til at høre særligt efter, og om, hvordan man kan se, at en strandkrabbe er en han eller en hun. Og forsigtigt piller bunden åben på en krabbe for at bevise sin viden. Og lukker den nænsomt igen, uden at dyret lider overlast.

LÆS ARTIKEL

Da kutteren sænker farten og blødt skvulper i vandet ud for sandbanken Jordspand, hvor man så tidligt som fra 1200-tallet har beretninger om dens eksistens, er der ellers fuld valuta for pengene. Cirka 200 sæler og flere unger ligger hulter til bulter spredt ud i vandkanten 100 meter fra ’Rosa Paluka’.

»Sælerne er på land, for de har også brug for solstråler og det D-vitamin, de får deraf, for at fordøje de fire-fem kilo fisk, de spiser om dagen. Og desuden kan sæler godt blive lidt ‘søsyge’ og har brug for lidt fast grund under maven«, fortæller Flemming Juel Søndergaard.

Blandingen af tyske og danske voksne fotograferer ivrigt. Sælerne er ikke synderligt generet af deres pludselige berømmelse. Et par stykker svømmer endda ud for kortvarigt at tage sine fans i øjesyn.

LÆS ARTIKEL

De spættede sæler er glade for at bo i Vadehavet. Her er næsten intet erhvervsfiskeri – kun lidt rejefangst – og da havet er beskyttet farvand, får de lov til at passe sig selv. Her lever de i symbiose med tidevan? det. Vildtforvalteren fortæller, at de føder på sandbankerne, når der er lavvande – og skulle det svipse, kan en sæl afbryde sine veer og vente med at fortsætte fødslen, indtil vandet igen er væk.

Alle er derfor glade, for sælernes store appetit generer altså ikke fiskerne, og på disse kanter lever man godt af de turister, der gerne vil se sælerne, som Flemming Juel Søndergaard udtrykker det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Inden man når ud til sandbankerne og sælerne, sejler man fra Rømø et smut om tyskernes stolthed, øen Sild, eller Sylt på tysk. Tyskerne har ikke meget kyst, så den, de har, er rasende populær, og færgen til Sild er stuvende fuld af busturister fra hele Tyskland, der vil være med i klubben af dem, der har oplevet Sild. Tidligere foregik sælsafarierne direkte fra Rømø, men da man for nogle år siden ændrede søfartsreglerne, må man nu i stedet en tur omkring Sild, hvilket gør turen dyrere og længere.

»Det ærgrer os selvfølgelig, for vi kunne se sæler, trawle og være tilbage på Rømø på to timer. Nu tager det fire og er en lidt lang tur for de mindste«, siger Flemming Juel Søndergaard, mens han slikker dagens sidste sol øverst på færgen tilbage til Rømø – og når at udpege et par enlige sæler på eventyr undervejs.

Men de to mindste børn fra dagens sejlads lader ikke til at ville have undværet et eneste sekund med en af søstjernerne og krabberne i hænderne.

FØLGTuren Går Til på Facebook

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden