Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Livsglæde. Fuldmåne festerne på Koh Phangan er legendariske. Men har festerne sejret sig ihjel?
Foto: DAVID LONGSTREATH/ASSOCIATED PRESS

Livsglæde. Fuldmåne festerne på Koh Phangan er legendariske. Men har festerne sejret sig ihjel?

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fuldmånefest fejrer 25 år i skyggen af overfald, ulykker og hårde stoffer

De legendariske strandfester på Koh Phangan i Thailand har udviklet sig eksplosivt.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sker i snit en gang om måneden. Massevis af både lægger til på øen, og unge i tusindtal slæber deres rygsække på de solbrændte skuldre hen for at finde et sted at overnatte.

Når mørket falder på, og fuldmånen lyser stranden op, stiller lokale sig op og sælger våde varer. Billig thailandsk whisky, cola og Red Bull. Blandingen hældes i en børnespand i plastik med sugerør, og så er det ellers bare om at bunde.

I vandkanten stilles podier op, så man kan vride sin letpåklædte krop til fuld skue for andre til tonerne af strandbarernes hårdtpumpede bas-toner, der lyder det meste af natten. Stranden er pakket af mennesker, der er malet med neonfarver.

LÆS OGSÅ

De unge fester, som var det den sidste dag på jorden, når der er fuldmånefest på thailandske Koh Phangan.

Festerne på stranden ved Had Riin har for mange unge rejsende i Thailand en tiltrækningskraft som Mekka har for religiøse - at tage til Full Moon er som at tage på pilgrimsrejse.

Aldrig haft det så sjovt
Thomas Qvortrup er journalist og forfatter til bogen 'Tæt På paradis', der foregår på Koh Phangan og som er inspireret af forfatterens egne besøg på øen. Han har været til fuldmånefest på Koh Phangan fire gange, første gang var i 1996. Især hans tredje fuldmånefest i år 2000 står lysende klart. Han var der med en god ven. De var begge lidt trætte og uoplagte, men gik alligevel ned på stranden.

»Jeg har aldrig haft det så sjovt som den nat. Vi festede fra klokken 22 om aftenen til klokken 8 om morgenen på det samme lille område af stranden«.

Han husker især atmosfæren:

»Der var en meget afslappet stemning, uden at det var helt hippie-agtigt. Det var sådan »lad os have en fest-agtigt«. Stranden var fyldt, og vi drak tarvelig thai whisky med cola og Red Bull. Og havde en fest«.

Full Moon startede som en mindre fest tilbage i 1988, og i år er det 25 år siden.

Verdens smukkeste strand
Historierne om, hvordan fuldmånefesterne begyndte er forskellige. Nogle fortællinger går på, at månen fremstår allerstørst på Koh Phangan. En række turister, der havde fundet vej til øen, arrangerede en fest i månelysets skær. Festen var så stor en succes, at den tiltrak nye rejsende, som ville have en bid af de fantastiske happenings under månens smukke lys.

En anden udlægning går på, at øen var et skummelt sted at være i 1980erne, når mørket fald på. Ved fuldmåne blev stranden oplyst, og så kunne man for en kort tid ånde lettet op og føle sig tryg.

Og sådan gik det til, at festerne blev til.

Joe Cummings, som er forfatter til backpacker-biblen Lonely Planets guide til Thailand, beskriver overfor Time Magazine, hvordan Had Riin-stranden var en af de smukkeste, han nogensinde havde set. Da han besøgte Koh Phangan i 1989 deltog et tusinde mennesker deltog i fuldmåne festerne.

Stoffer, ulykker og vold er den mørke side af festen
Det tal er eksploderet. Fra 20 til 30 personer i begyndelsen - til op til 30.000 unge i dag, primært udlændinge. Til nytår er tallet nærmere 50.000.

Men der er sket noget siden. Festerne har i den grad udviklet sig.

Der er stoffer. De har altid været der, men de er blevet flere og hårdere. Ecstasy, amfetamin, heroin, i modsætning til før i tiden, hvor rusmidlerne ud over peace, love & harmony primært var marijuana og svampe.

Kombinationen af berusede unge og en strand, der ikke er overvåget af livreddere, har ifølge Time Magazine ført til en kedelig årlig begivenhed med alvorlige og dødelige drukneulykker.

Hospitaler modtager hver måned et stort antal unge, der er kommet til skade og har drukket for meget. Der er tilfælde af voldtægter og sager med korrupt politi, der i ledtog med lokale narkohandlere, kun lader de unge slippe for fængsel, hvis de betaler en betragtelig bøde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sidste år mistede en 22-årig britisk mand, Stephen Ashton, livet, da to lokale grupper af mænd åbnede ild mod hinanden. En af kuglerne ramte Stephen Ashton, der stod og dansede på stranden.

For knap en uge siden bragte den australske avis Sydney Morning Herald en artikel, hvori Australiens konsul i Thailand gennem otte år, Larry Cunningham advarer om mange sager med unge australiere, som bliver ofre for grov kriminalitet til fester som Full Moon på Koh Phangan.

Fuldmånefester er blevet kommercielle
Thailands-ekspert, journalist og forfatter til blandt andet 'Turen går til Thailand' og Politikens webguides til Thailand, Mikkel Tofte Jørgensen, har selv været til Full Moon party på Koh Phangan. Han mener, fester som dem på den thailandske ø ikke fås bedre mange andre steder, men hvis man ser på fænomenet med turistudvikling for øje, er det mindre fantastisk:

»Det er kammet over, at øen er synonym med at være et feststed. Nu findes der også sort måne fester og halv måne fester. Det har opnået kommerciel status«.

Mikkel Tofte Jørgensen peger på to årsager til udviklingen; Dels har Koh Phangan været et oplagt alternativ til Koh Samui for dem, der ville finde deres egen strand, da øen blev for turistet og 'opdaget'. De er rykket videre til Koh Phangan. Og dels er Thailand eksploderet i global masseturisme:

»Det du ser i dag er masseturismens indtog på Koh Phangan. Til næste år åbner der efter planen en lufthavn på øen. De 1.200 meters landingsbane er tilrettelagt, og når den åbner, kan 1.700 mennesker om dagen bliver fragtet til øen ad den vej. Det er forholdsvis mange mennesker på en ø, som godt nok er Thailands femte største, men alligevel ikke kæmpe stor,« siger Mikkel Tofte Jørgensen og tilføjer:

»I gamle dage skulle du med båd for at komme rundt på øen, og det var en del af charmen. For rigtig mange var Koh Phangan faktisk indbegrebet af hippie-idyllen. Man ejede sin egen strand og fest. Sådan er det ikke i dag. De unge kommer af den rigtige grund - fordi de vil tage del i festen - men det er næsten ikke sammenligneligt med, hvordan den fest var for 20 år siden«.

Mikkel Tofte Jørgensen fortæller, at der er store kommercielle kræfter og thai baht på spil, hvilket er med til at udvikle festerne til at blive større og større. Ifølge hans oplysninger omsættes der for cirka to millioner kroner per dag i drikkevarer de dage, fuldmånefesten varer.

Backpackerne vil rejse videre

Men hvilken fremtid går fuldmånefesterne i møde?

Mikkel Tofte Jørgensen gætter på, der kommer en i hans øjne meget thailandsk løsning - a la Phuket, hvor myndighederne måske vil forsøge at moderere omfanget af udviklingen, men alligevel lade markedskræfterne gå sin gang.

»Jeg tror, myndighederne vil slå meget hårdt ned på festerne, og så vil det være dæmpet i en måned eller to. Derefter finder myndighederne ud af, at de er nødt til at bevare festerne. For hvis festerne kan sælge Thailand, bliver de ved. Men for mange rejsende tror jeg, det vil miste sin appel«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han tilføjer, at som på Phuket vil priserne på overnatning, mad og drikke stige på Koh Phangan, og så vil backpackerne finde et andet sted at tage hen.

Thomas Qvortrup var sidste gang til fuldmånefest i 2006, og det var en noget anden oplevelse end dem, han havde haft tidligere.

»Stemningen var en helt anden - mere aggressiv og selviscenesættende. 10 år tidligere handlede det mere om at have en fest sammen. Nu var der gået Facebook og mobiler i det. Det virkede som om, folk ikke udelukkende var der for at være i oplevelsen på stedet, men mere var der for at vise andre, at man havde været der«.

Næste fuldmånefest på Koh Phangan er lørdag den 19. oktober.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden