Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hemingways hjem tæt på Havana, hvor han boede i godt tyve år.
Foto: Fotokollage: AP Photo/ Library of Congress A.E. Hotchner, FILE & Flickr/Kollage: AP Photo/ Library of Congress A.E. Hotchner, FILE & Flickr

Hemingways hjem tæt på Havana, hvor han boede i godt tyve år.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg Hemingways Havana

Ernest Hemingway elskede Cuba, og kærligheden var gengældt. Gå i den amerikanske forfatters fodspor i og omkring Havana.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dér står hun, den tyske sangerinde og skuespiller Marlene Dietrich. Under bruseren ude i den grønne og frodige have med poolens svalende vand, der glitrer i den hede eftermiddagssol.

Hun slukker for bruseren, springer i med et plask og forsvinder i det blå hav. På en stol i skyggen sidder Ernest Hemingway og ser til, mens han ler en rungende latter.

Man behøver næsten ikke engang knibe øjnene sammen for at se det billede for sig, når man står her ved den nu tomme og livstrætte pool. Marlene Dietrich, der besøgte Hemingway - eller 'papa', som hans kælenavn var - i hans hjem Finca Vigia.

Både Hemingway og Dietrich er for længst gået over i historiebøgerne, men historien om en af det 20. århundredes store forfattere kan genopleves i San Francisco de Paula, tæt på Havana i Cuba. Og det skal man gøre.

For hans hjem - det eneste hjem han nogensinde selv erhvervede sig - er fuldstændig bevaret som museum og giver et vanvittig godt og fascinerende indtryk af, hvordan Hemingway boede, arbejdede og fordrev sin tid.

Hemingway besøgte Cuba for første gang i 1928 som stop på en rejse, og i de efterfølgende år vendte han ofte tilbage til øen. I 1940 købte han huset Finca Vigia med sin kone Martha Gellhorn efter at have boet der til leje for en tid.

Stod op og arbejdede
Man finder Finca Vigia liggende på en bakketop i en anonym landsby 15 kilometer fra Havana, der ikke gør meget ud af at reklamere med sin største og eneste attraktion. Huset har udsigt til hovedstaden og havet. Det gennemgik for nogle år tilbage en stor og tiltrængt renovering, og præserveringen af det betyder, at man i dag ofte må nøjes med at kigge udefra gennem ruder eller åbne vinduer (også disse kan være lukkede på dage med høj luftfugtighed). Men det gør ikke det store, for selv udefra får man et godt indblik i Hemingways elskede hjem gennem 20 år.

Huset er typisk sydlandsk indrettet med rummelige, lyse stuer, der står badet i sollys, marmorgulv og hvide vægge. Her er ingen nips eller stilforvirring, enkle mørke træborde, lys-blomstrede sofaer og et spisebord med tre stole - en til hans kone, en til ham selv og en til en gæst.

På alle vægge hænger eksotiske klenodier fra diverse jagtture. De fleste skudt af Hemingway eller hans kone i USA eller Afrika, og interessant for dem, der har læst 'The Short Happy Life of Francis Macomber' hænger også bøflen, der er nævnt i den novelle.

Appropos bøger så rummer huset cirka 9.000 af slagsen og vidner om det kultiverede menneske, der boede her. De fylder utallige reoler i forskellige former og har titler som »Dyer's Hand« af William Shakespeare.

Skrev prisvindende bøger i sit hjem
Af egne bøger Hemingway kunne sætte i reolerne var blandt andet en af hans mest berømte romaner 'Den gamle mand og havet' om en fisker, der sejler ud for at fiske. Bogen gav ham Pullitzer prisen i 1953 og Nobelprisen i litteratur året efter. Han skrev den her i sit hjem, fortæller Iraelio Valero Marcos, der viser rundt på forfatterens matrikel.

»Hemingway stod op om morgenen, spiste morgenmad og arbejdede til middag, hvorefter han svømmede halvanden kilometer sammen med sin kone«, fortæller Iraelio Valero Marcos.

Når forfatteren ikke arbejdede i sit allerhelligste - hans skriveværksted (hvor der hænger et kunstværk af Picasso), stod han ofte op og skrev på sin skrivemaskine i soveværelset. Lige derved - på toilettet - står hans skriblerier med blyantstreg på væggen - noter om hans vægt. En lidt overraskende detalje måske om en mand, der nedlagde dyr, ofte fik sig en tår over tørsten og elskede kvinder (han var gift fire gange). Men med et skrantende helbred var det formentlig en nødvendighed.

Lige ved huset står et tårn, som er endnu et vidnesbyrd på den unikke tidslomme, huset er. Heroppe kunne han sidde i fred, benytte sit teleskop, falde i staver over den fantastiske udsigt over Havana og havet, som han elskede, skrive eller læse. Her hænger også et ikonisk billede af ham i selskab med Fidel Castro, begge holder de pokaler i hænderne.

De to mødtes angiveligt kun én enkel gang til en fiskekonkurrence. Forfatteren var bidt af at sejle og fiske, og går man ned i baghaven, forbi poolen, finder man hans båd, 'Pilar', som han købte i New York i 1934 for 7.455 dollars.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pilars kaptajn hed ifølge CNN Gregorio Fuentes, og han mødte første gang Hemingway i 1928. De to mænd fiskede, rejste til Afrika sammen og udforskede vandet omkring de cubanske kyster, og det siges, at hovedpersonen fra 'Den gamle mand og havet' delvist er baseret på Gregorio Fuentes.

Kaptajnen fortalte i et interview med CNN i 1999, da han var 102 år gammel, om hans sidste møde med Hemingway, som sagde til ham:

»Hør på mig. Pas på dig selv, som du hidtil har gjort, og tag dig af min Pilar, som du hidtil har gjort«.

Det var Hemingways vilje, at kaptajnen skulle have træbåden efter hans død. Historien fortæller, at Gregorio Fuentes bad Fidel Castro hjælpe med at passe på båden, og Castro spurgte ham, »Hvor vil du gerne have den hen?« Hvortil Fuentes svarede: »Til hans hjem«.

Her, hvor der tidligere var tennisbane, står Pilar i dag. Og her har den været blokket op i mere end 30 år.

Elskede cubanerne
Som stort set alle andre store turistattraktioner findes her også en lille souvenirshop og kombineret cafe, dog gemt væk bagerst i haven. Men det er ikke kun her, man kan erhverve sig t-shirts, magneter og alverdens ting med Hemingways aftryk. Han bliver stadig promoveret mange steder i Havana.

Gadehandlere sælger hans bøger, og der er næsten ikke den bar, forfatteren ikke besøgte ofet. Har man tiden og lysten til det, kan man sagtens bruge det meste af en dag på en Hemingway-tour blandt de steder i og omkring Havana, den amerikanske forfatter satte sine aftryk.

I den nærliggende fiskerby Cojimar lå båden Pilar i sin tid, og byen var et af forfatteren yndlingssteder. Cojimar virker rimelig uturistet sammenlignet med andre Hemingway-spots i landet. På byens torv har de lokale rejst en statue af forfatteren, og på restauranten og baren La Terazza de Cojimar, der ligger ud til vandet, kom Hemingway. Det siges, at mens han sad og læste avis og fik en drink, tog han noter om, hvad folk i baren talte om.

Hyldest til Hemmingway
På fiskerestauranten El Floridita i Havanas centrum står der en bronze-statue af forfatteren i den ene ende af baren - på hans stamplads.

Stedet var kendt for sine daquiries og for at være et af Hemingways favorit-steder. Værelse 511 på Hotel Ambos Mundos er indrettet som slags hyldest til Hemingway, fordi det var her, han skrev 'Hvem ringer klokkerne for', mens han også gjorde baren La Bodeguita del medio berømt, som et af stederne, han drak sine mojitos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cubanerne har med andre ord ikke ladet Hemingway dø, og man skal heller ikke underkende, at han selvfølgelig er en god forretning. Og den kærlighed Hemingway havde til Cuba var gengældt. Rundviseren fra Ernest Hemingways hjem, Iraelio Valero Marco, forklarer det på ganske enkel vis:

»Han elskede cubanerne, og de elskede ham«.

Turengårtil.dk var inviteret til Cuba af Apollo

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden