Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ferietid? Man skal mere end blot købe en flybillet, når rejsen går til USA. Man skal bl.a. have styr på diverse formularer.
Foto: Isaac Brekken/AP

Ferietid? Man skal mere end blot købe en flybillet, når rejsen går til USA. Man skal bl.a. have styr på diverse formularer.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

8 vigtige tips: Sådan undgår du at komme i klemme, når du skal rejse til USA

Esta, APIS og pasregler. Det må du ikke glemme på sommerens rejse til USA.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svedige håndflader og let nervøsitet.

De fleste, der har rejst til USA, kender fornemmelsen, når de er landet og skal igennem paskontrollen. Bliver man nu lukket ind i det forjættede land, eller er der noget, man har overset - også selv om man har udfyldt en lang række formularer?

Der var engang, hvor det var en helt anden og meget nemmere sag at rejse til USA.

Men så ramte terrorangrebet USA i 2001, og siden da blev det en helt anden og omfattende sag at komme ind i landet.

»Amerikanerne går med livrem og seler, og de gør det grundigt. Man kan i sit stille sind som dansker tænke, at det er lidt hysterisk. Omvendt har jeg lige været i New York, hvor jeg så området omkring World Trade Center. Det giver gåsehud at komme derned, og så forstår man det godt alligevel«, siger Lars Mørk, rejsekonsulent hos Nyhavn Rejser med speciale i USA-rejser.

I januar 2009 indførte USA nye og skærpede krav ved indrejse i landet. Blandt andet skal man forhåndsgodkendes for at få lov til at rejse ind i landet gennem det såkaldte ESTA-program. Det skal gøres online og koster 14 dollars, knap 80 kroner. Og tidligere i år strammede landet sine visumaftaler med 38 lande, herunder Danmark. Det betyder, at hvis man har et stempel i passet fra udvalgte lande, bl.a. Iran, kan man ikke som hidtil nøjes med at ansøge via internettet om forhåndsgodkendelsen ESTA, men skal møde personligt op på den amerikanske ambassade for at ansøge om et visum.

Pas på falske ESTA-sider

En faldgrube, som flere danske rejsende er faldet i, er falske kopi-sider for ESTA-godkendelsen. Det kan ske ved, at man for eksempel kommer ind til ESTA-godkendelsen via Google.

Problemet er bare, at det ikke er myndighedernes hjemmeside, men fidusmageres. De tager en meget højere pris for godkendelsen end det, den reelt koster.

»Opkræves man mere end de 14 dollars, skal man ikke trykke send på ESTA-formularen, for så er man det forkerte sted,« siger Lars Mørk.

Lars Mørk understreger desuden vigtigheden af, at du har den helt rigtige rejseforsikring.

Sørg for, at der ikke er noget loft på, hvor stort et beløb du er dækket ind under. For hvis du eksempelvis får hjerteproblemer under din USA-rejse, risikerer du at skulle gå fra hus og hjem på grund af hospitalsregningen. Det kan nemlig koste op imod 250.000 kr. om dagen at være indlagt, og er du eksempelvis kun er dækket for fire millioner kroner, kan det hurtigt løbe op.

Her er de otte vigtigste huskeregler til USA-rejsen. Bemærk, at Lars Mørk er behjælpelige med spørgsmål fra kunder hos Nyhavn Rejser, men har man købt sin rejse andre steder, må man henvende sig der for yderligere spørgsmål.

1. Registrer dig på nettet mindst seks dage før afrejse

Før indrejse i USA skal man forhåndsgodkendes via Electronic System for Travel Authorization, der i daglig tale bliver kaldt ESTA.

Det betyder, at du skal ansøge om forhåndsgodkendelse via nettet. Det skal du helst gøre lige så snart, du ved, hvornår du skal rejse og mindst 72 timer før afrejse. Du får som oftest en godkendelse med det samme, men da svartiden normalt tager 72 timer, anbefales det, at du under alle omstændigheder ansøger mindst seks dage før, dit fly letter.

Du skal være bevidst om, at en gammel, ubetydelig straffesag i Danmark kan influere på din indrejse i USA.

Mulig faldgrube: Hvis du googler ESTA-godkendelsen på nettet, kan du risikere at komme i kløerne på hjemmesider, der ligner den rigtige til forveksling. Du taster de samme oplysninger ind, som du ville gøre på de amerikanske myndigheders hjemmeside, men frem for at betale 14 dollars, som ESTA-godkendelsen koster, risikerer du at skulle betale op til 80 dollars (530 kroner).

Det rigtige link finder du her

2. Opdater din ESTA-godkendelse, hvis du rejser til USA igen inden for to år

Har du gennemført og fået godkendt din indrejsetilladelse, gælder den i to år. Hvis du rejser til USA igen indenfor de to år, skal du dog finde godkendelsen frem igen. Du skal nemlig ændre informationerne adresse, mens du er i USA.

For at komme ind og ændre informationerne, skal du bruge dit ansøgningsnummer. Har du ikke gemt det, kan oplysningerne dog findes ved hjælp af dit fulde navn, fødselsdag og pasnummer.

Der er dog en undtagelse. Man behøver nemlig ikke længere at udfylde punktet om 'Travel information'. Det kan man vælge at lade stå blankt. Hvis man har gjort det, da man søgte om ESTA-godkendelsen, behøver man ikke opdatere disse oplysninger.

Mulig faldgrube: Husk at din ESTA-godkendelse følger dit pas. Får du nyt pas, skal du derfor have en ny ESTA-godkendelse.

3. Udfyld informationerne til 'secure flight' på nettet

Luftfartsselskaberne har pligt til at kunne oplyse passagernes fulde navne, som de står i passet, samt køn og fødselsdato senest 72 timer før afrejse. Og det er din egen pligt som passager at sikre, at flyselskabet har disse oplysninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det gør du ved at udfylde formularer, som flyselskabet som regel altid beder dig om via eget website. Hvis du benytter et rejsebureau, vil det normalt sørge for at videregive oplysningerne.

Mulig faldgrube: Vær opmærksom på, at hvis du rejser med flere forskellige flyselskaber, så skal du udfylde informationerne hos alle selskaberne. Det er ikke nok at nøjes med det selskab, du rejser ind i USA med.

4. Husk din APIS

Alle luftfartsselskaber er forpligtede til at indsamle og indlevere en række rejse- og reservationsoplysninger om deres passagerer.

Det gælder blandt andet information om, hvor du bor under dit ophold i USA. Hos mange flyselskaber kan du udfylde formularen online sammen med dine informationer til secure flight. Alternativt kan du printe den ud og tage den med i lufthavnen.

5. Den hvide/blå formular

Amerikanerne er meget påpasselige med ikke at få mund- og klovsyge, kogalskab eller dets lige ind i landet. Derfor skal du også udfylde en hvid/blå formular, der skal sikre, at der ikke bliver indført ulovlige fødevarer ind i USA.

Mulig faldgrube: Lad være med at tage fødevarer med til USA. Ifølge Lars Mørk kan selv en uskyldig omgang rugbrødsmel til en eksildansker i USA eller de hjemmebragte bananer og æbler, du ikke fik spist om bord, skabe problemer.

Arbejder du med dyr til daglig, så tjek med den amerikanske ambassade her i Danmark, om det kan have indflydelse på din indrejse.

6. Ved indrejsen i USA

Lad være med at slippe dumme bemærkninger ud. Nej, det er ikke sjovt at gøre grin med dit ’medlemskab’ af IS.

»Du skal være tålmodig, ikke springe over i køen eller opføre dig højrøstet. Det kan koste dig et længere forhør. Selv i lufthavnene i New York, hvor personalet ellers er mere tålmodigt end andre steder,« siger Lars Mørk fra Nyhavn Rejser.

Mulig faldgrube: Hvis du bliver spurgt, hvad dit ærinde er, så afgiv det samme svar, som du har afgivet i ESTA-godkendelsen og på den grønne formular. Hvis du eksempelvis skal lave et interview eller researche på en opgave for dit arbejde, så sørg for at finde ud af, om du i så fald skal have et visum.

Eksempelvis er det ikke smart at erklære, at du skal til USA på ferie i ESTA-godkendelsen for så ved skranken at sige, at du skal interviewe en musiker.

7. Pas skal være korrekt

Det kræver et maskinlæsbart pas for at rejse ind i USA. Alle danske pas udstedt efter den 1. marts 1997 er maskinlæsbare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mulig faldgrube: Du skal være opmærksom på, om du eller din partner har skiftet navn siden sidste gang, I fik nyt pas. Er du eksempelvis blevet gift, så tjek om dit eventuelle nye efternavn, der står i dit pas matcher det navn, du har på bookingen af rejsen.

Vær også opmærksom på, om der er ikke-danske statsborgere i rejseselskabet. Hvis man statsborger i et land, der ikke deltager i USA's Visa Waiver-program, kan man ikke søge ESTA, men skal søge visum for at rejse til USA i stedet. Se her, hvilke lande der er med i Visa Waiver-programmet.

8. At rejse med børn

Alle børn skal have deres eget pas. Tjek de gængse regler for pas på politi.dk.

Mulig faldgrube: Hvis du som voksen rejser med mindreårige børn, som du ikke har forældremyndigheden over, har du pligt til at kunne fremvise barnets pas og eventuelle visum samt kopi af begge forældrenes pas og en underskrevet bekræftelse om, at barnet har tilladelse til at rejse med dig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden