Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Flandern er et besøg værd hvis du er sulten efter velsmagende oplevelser - og så er der tilmed let at komme rundt.
Foto: Mikkel Bækgaard

Flandern er et besøg værd hvis du er sulten efter velsmagende oplevelser - og så er der tilmed let at komme rundt.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke bare cykelløb: Sæt tænderne i Flandern

Store gastronomiske oplevelser venter den besøgende i det nordlige Belgien.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er smagen af Belgien mere og andet end pommes frites, muslinger og fyldte chokolader?

Ja, kan vi afsløre, efter at have smagt os igennem nogle af de bedste spisesteder, som Flandern, den nordlige, tætbefolkede del af Belgien, byder på.

Flandern ligger i smørhullet mellem Frankrig, Tyskland og Holland, og det har sat sine spor i gastronomien her.

Krydderier, eksotiske smage og lokale grøntsager går ofte hånd i hånd.

Populært sagt siger man, at belgisk mad er fransk gastronomi i tyske portionsstørrelser. Sandheden er dog mere kompleks, for især Flanderns århundreder gamle købmandstraditioner har bragt inspiration og råvarer til fra hele verden – og det kan smages på restauranterne, hvor krydderier, eksotiske smage og lokale grøntsager ofte går hånd i hånd.

Derfor er Flandern et besøg værd, hvis du er sulten efter velsmagende oplevelser – og så er det tilmed let at komme rundt til restauranterne.

Flandern har et veludbygget tognet, og afstandene er korte. På under en time kan du komme fra lufthavnen i Bruxelles til f.eks. Brugge eller Antwerpen, hvor der venter velsmag med op til flere michelinstjerner til anstændige priser.

Og hvis du ikke kan spise hele tiden, er de gamle flamske handelsbyer som Brugge, Gent og Antwerpen billedskønne at gå på opdagelse i, mens du samler appetit til næste måltid.

1. The Jane: Nadver højt oppe i kirkerummet

Foto: Mikkel Bækgaard

En nedlagt kirke danner ramme om The Jane i Antwerpen, en af Flanderns mest hypede restauranter.

Her sætter køkkencheferne Nick Brill og Sergio Herman gæsterne på en topgastronomisk nadver, hvor maden bliver til i et åbent køkken lige der, hvor alteret tidligere stod.

Med to michelinstjerner i ryggen og en plads som nr. 54 på den uofficielle verdensrangliste for restauranter er The Jane svær at få bord på.

Og derfor må vi dog også nøjes med Janes lillesøster i form af The Upper Room Bar, den billigere og mere lettilgængelige variant, der knejser højt oppe i kirkerummet, der hvor orglet før har været.

Sammenhængen mellem pris og kvalitet er så god, at det fint kan få englene til at nynne et veltilfreds halleluja efterfulgt af amen.

Her får vi til meget fornuftige priser en femretters frokost. Først charcuteri i verdensklasse, produceret af malkekøer, der har fået en sidste opfedning.

Herefter er der mange asiatisk inspirerede toner med frisk multe og japansk shiso, efterfulgt af æbleskivelignende boller med indbagte blæksprutter.

Endelig er hovedretten en belgisk specialitet, en såkaldt kannibaltoast med råt oksekød, trøfler og rundhåndet parmesan, inden en guldmalet chokoladedessert og et par lækre petit fours spiller et fornemt postludium.

Så selv om det ikke er den dyre topgourmet-oplevelse, der venter heroppe tættere på himlen, er baren i høj grad et besøg værd. Her er sammenhængen mellem pris og kvalitet så god, at det fint kan få englene til at nynne et veltilfreds halleluja efterfulgt af amen.

The Jane Upper Room Bar, Paradeplein 1, Antwerpen

Åbent tirsdag-lørdag til frokost og aften

2. Souvenir: Nordiske grøntsager møder belgisk elegance

Foto: Mikkel Bækgaard

Nordisk stramhed præger både mad og indretning i Souvenir i byen Ieper, tæt på den franske grænse. Og det er ikke tilfældigt, for her har kærligheden til en belgisk kvinde fået den islandske kok Vilhjalmur Sigurdarson til at slå sig ned.

Her i Ieper, som blev totalt jævnet med jorden under Første Verdenskrig og siden genopbygget, forvandler Vilhjalmur Sigurdarson lokale biodynamiske grøntsager til elegante retter, der smager så godt, at rygterne går om snarlige michelinstjerner.

Bedst er en ærkenordisk servering med bagt selleri tilsat en skummende sauce tilberedt på fermenterede svampe, der smager som kom den fra selve den islandske undergrund.

Et stykke ekstra modnet rosa svinenakke får selskab af gule beder og en underskøn sauce på pureret skovsyre.

Og sommerens gemte blåbær bliver det endelige bevis på, at mødet mellem en islandsk kok og en belgisk kvinde fører andet end kærlighed med sig – også smag og elegance kommer der ud af sådan en romance.

Souvenir, Surmont de Velsbergstraat 12, Ieper

Åbent tirsdag-lørdag, frokost og aften

3. Hertog: Travl michelinkok med egen køkkenhave

Foto: Mikkel Bækgaard

En fredet gammel gård uden for Brugge ombygget i moderne stil og en én hektar stor køkkenhave lige uden for døren sætter rammen for Hertog Jan, en af Belgiens allerbedste restauranter.

Her står stjernekokken Gert de Mangeleer bag en perlerække af retter, hvor helt friske grøntsager høstet samme dag spiller hovedrollen, og hvor smagsintensiteten er ekstrem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et absolut hovedværk kommer på bordet tidligt på aftenen.

Et absolut hovedværk kommer på bordet tidligt på aftenen, hvor en rose lavet af sorte radiser og havbars sammen, overhældt med en sauce på fermenterede tomater, får tårer frem i øjnene hos de fleste ved bordet.

Og herfra fortsætter løjerne med dim sum af græskar, ål og foie gras i en fed kombination, og en tur rundt i køkkenhaven i form af ultrafriske grøntsager tilberedt på nærmest alle tænkelige måder i én smuk ret.

Med tre michelinstjerner i ryggen har den arbejdsomme og berejste køkkenchef fået al den anerkendelse, han kan drømme om – og utroligt nok holder han niveauet og smiler afslappet, selv om han ud over sin stjernerestaurant også driver en tapasbar og et familieliv med ikke færre end fire børn og alt for få timers søvn.

Hertog Jan, Lopemsesstraat 52, Zedelgam

Åbent tirsdag-lørdag til frokost og aften

4. Boury: Alt godt fra nærmiljøet og fire verdenshjørner

Foto: Mikkel Bækgaard

En elegant villa i byen Roeselare er både restaurant med michelinstjerne og minihotel, hvor stramme linjer og store vinduespartier giver en følelse af afslappet luksus.

Varme klude med eukalyptusolie indleder frokosten. Så er alle hænder rene og afslappede. Herefter venter en hel række skarpe serveringer fra kokken Tim Boury, der i 2016 var årets kok i Flandern.

Selv om råvarerne så vidt muligt er lokale – ofte fra Nordsøen tæt på – er inspirationen også international. Vi får en hapser med indonesisk inspireret kylling, ligesom dagens bedste ret er en stor, sød jomfruhummerhale, hvor saucen er smagt til med indisk garam masala.

Men trods de mange verdenshjørner får Flanders madtraditioner også masser af fokus. For ud over eksotiske indslag fortæller lokale specialiteter som muslinger, fasaner og foie gras også historier om gamle europæiske traditioner med fokus på de ypperste råvarer.

Boury, Rumbeeksesteenweg 300, Roeselare

Åbent tirsdag-lørdag til frokost og aften

5. Karel de Stoute: Køkkenrebel med udsyn til verden

Foto: Mikkel Bækgaard

At man ofte kommer langt for pengene i Flandern, er Karel De Stoute i Gent et bevis på. Her får vi et i ombygget hus i byens ny-hippe, tidligere nedslidte kvarter en middag med intet mindre end ti serveringer med vin og det hele til kun 750 danske kroner alt inklusive.

Og niveauet er højt Hos Karel De Stoute, hvor køkkenchefen Thomas De Muynck er en af de såkaldte flanderske køkkenrebeller. Det er en flok unge kokke under 35 år, der hvert år bliver udpeget af Visit Flanders, og som man bør lægge særligt mærke til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En intenst og nærmest kødsmagende tomattatar sætter tankerne mod Italien og sydlige himmelstrøg.

Også her er inspirationen til maden hentet fra hele verden, uden at det føles retningsløst eller forceret. De indledende snacks er således forårsruller, mens en tatar af rå jomfruhummer bliver dækket til med en granité smagt til med karry.

Aftenens højdepunkt er her typisk for Flandern, der trods de relativt nordlige breddegrader kan noget særligt med tomater. Således sender en intenst og nærmest kødsmagende tomattatar tankerne mod Italien og sydlige himmelstrøg, mens en cremet italiensk burattaost fuldender oplevelsen.

Karel De Stoute, Vrouwebroersstraat 2, Gent

Åbent tirsdag-lørdag til frokost og aften, lørdag dog kun aften

Politiken var inviteret til Flandern af Visit Flanders.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden