Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billingen er et af de steder i Sverige, hvor langrendsfolket kommer fra både Sverige og Danmark for at træne til det traditionsrige Vasaløb.
Foto: Tuana Aziz

Billingen er et af de steder i Sverige, hvor langrendsfolket kommer fra både Sverige og Danmark for at træne til det traditionsrige Vasaløb.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk skisted udvider med kæmpe investering

Det lille ukendte Billingen fem timer fra København investerer 118 millioner danske kroner på en længere piste, flere langrendsspor og mountainbike om sommeren.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For de fleste danskere, der tager på ski i Sverige, er der i grove træk to måder at gøre det på: den hurtige sviptur til de sydlige steder Vallåsen og Isaberg, der kan nås på en dagtur eller en weekend. Eller en uge på de store steder Idre Fjäll, Åre eller Sälen, der alle ligger et tocifret antal timers kørsel fra København. Alt derimellem er enten kun kendt af en lille gruppe specialister eller totalt uopdaget af de brede masser. Eksempelvis Mösseberg i Falköping som det mindst kendte eller Mullsjö og Ulricehamn, der måske får en klokke til at ringe her og der.

Et af steder, de færreste skidanskere kender, er Billingen og det omkringliggende fritidsområde i byen Skövde. Byen, der nok er bedst kendt for sine gode håndboldhold, ligger fem timer og 383 kilometer i bil eller bus fra Københavns Hovedbanegård (Isaberg ligger til sammenligning 242 kilometer fra samme sted) og kan i dag lokke gæster til med en lille, sød ’alpin’ piste, Billinge-bakken på 400 meter og et Vasaløbscenter, hvor folk kommer til for at træne til det berømte langrendsløb på Billingen-områdets 25 kilometer spor med natursne samt fire kilometer med kunstsne.

Kæmpe udvidelse

Nu planlægger Skövde Kommune at gøre alpinpisten næsten dobbelt så lang og indsætte en ny stolelift. Samtidig skal de nuværende langrendsspor med kunstsne udvides fra fire kilometer til i alt 10. For milde vintre gør det svært at bruge sporene med natursne. Desuden skal området om sommeren udvides med adskillige mountainbikespor. Baggrunden er klar: Turismeområdet er i vækst, og flere besøgende i Skövde giver arbejdspladser og bedre lokal økonomi, fortæller Anna Hartung, der er pressemedarbejder i Skövde Kommune.

»Vi har en ambition om at blive det sydlige og vestlige Sveriges mest besøgte turistmål. Fremover håber vi også at kunne lokke besøgende fra Danmark, Tyskland og Holland til«, lyder det.

Anna Hartung siger, at satsningen på flere langrendsspor med natursne vil placere Skövde og fritidsområdet omkring Billinge-bakken »i den absolutte top af steder med varierende langrendsspor«. Når skiløbere med alpinski står på toppen af Billinge-bakken, ligger hele Skövde foldet ud som et tæppe forneden.

Foto: Sune Højrup Bencke

Ifølge Anna Hartung vil det gøre skimulighederne enestående med en kommende slalombakke på hele 730 meter kombineret med udsigt til byen.

Klatring og fuglekiggeri

Ud over de vinterlige fritidsaktiviteter fremhæver Anna Hartung også lystfiskeri, klatring, vandring, fuglekiggeri og mountainbike som noget, der kan lokke nye besøgende til.

»Vi ser på Skövde og området omkring Billinge-bakken som en helhed, og alle, der elsker at være ude i naturen, vil kunne være aktive her. Den alpine bakke er og vil blive en klar spydspids i det samlede udbud for den målgruppe«, siger Anna Hartung.

Også mountainbikefolket kan begynde at glæde sig.

»Vi har utroligt gode og tekniske mountainbikespor i dag, og de bliver suppleret med spor, der ikke har så meget hældning, men til gengæld er længere«, lyder det.

Desuden kan byen også bryste sig af Arena Skövde, hvis Upplevelsebad de seneste fem år i træk er blevet kåret som Sveriges bedste vandland.

Kommunen planlægger at investere 150 millioner svenske kroner (cirka 118 millioner danske) i projektet, der ventes at stå færdigt i 2021.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden