Billingen er et af de steder i Sverige, hvor langrendsfolket kommer fra både Sverige og Danmark for at træne til det traditionsrige Vasaløb.
Foto: Tuana Aziz

Billingen er et af de steder i Sverige, hvor langrendsfolket kommer fra både Sverige og Danmark for at træne til det traditionsrige Vasaløb.

Rejser

Svensk skisted udvider med kæmpe investering

Det lille ukendte Billingen fem timer fra København investerer 118 millioner danske kroner på en længere piste, flere langrendsspor og mountainbike om sommeren.

Rejser

For de fleste danskere, der tager på ski i Sverige, er der i grove træk to måder at gøre det på: den hurtige sviptur til de sydlige steder Vallåsen og Isaberg, der kan nås på en dagtur eller en weekend. Eller en uge på de store steder Idre Fjäll, Åre eller Sälen, der alle ligger et tocifret antal timers kørsel fra København. Alt derimellem er enten kun kendt af en lille gruppe specialister eller totalt uopdaget af de brede masser. Eksempelvis Mösseberg i Falköping som det mindst kendte eller Mullsjö og Ulricehamn, der måske får en klokke til at ringe her og der.

Et af steder, de færreste skidanskere kender, er Billingen og det omkringliggende fritidsområde i byen Skövde. Byen, der nok er bedst kendt for sine gode håndboldhold, ligger fem timer og 383 kilometer i bil eller bus fra Københavns Hovedbanegård (Isaberg ligger til sammenligning 242 kilometer fra samme sted) og kan i dag lokke gæster til med en lille, sød ’alpin’ piste, Billinge-bakken på 400 meter og et Vasaløbscenter, hvor folk kommer til for at træne til det berømte langrendsløb på Billingen-områdets 25 kilometer spor med natursne samt fire kilometer med kunstsne.

Kæmpe udvidelse

Nu planlægger Skövde Kommune at gøre alpinpisten næsten dobbelt så lang og indsætte en ny stolelift. Samtidig skal de nuværende langrendsspor med kunstsne udvides fra fire kilometer til i alt 10. For milde vintre gør det svært at bruge sporene med natursne. Desuden skal området om sommeren udvides med adskillige mountainbikespor. Baggrunden er klar: Turismeområdet er i vækst, og flere besøgende i Skövde giver arbejdspladser og bedre lokal økonomi, fortæller Anna Hartung, der er pressemedarbejder i Skövde Kommune.

»Vi har en ambition om at blive det sydlige og vestlige Sveriges mest besøgte turistmål. Fremover håber vi også at kunne lokke besøgende fra Danmark, Tyskland og Holland til«, lyder det.

Anna Hartung siger, at satsningen på flere langrendsspor med natursne vil placere Skövde og fritidsområdet omkring Billinge-bakken »i den absolutte top af steder med varierende langrendsspor«. Når skiløbere med alpinski står på toppen af Billinge-bakken, ligger hele Skövde foldet ud som et tæppe forneden.

Foto: Sune Højrup Bencke

Ifølge Anna Hartung vil det gøre skimulighederne enestående med en kommende slalombakke på hele 730 meter kombineret med udsigt til byen.

Klatring og fuglekiggeri

Ud over de vinterlige fritidsaktiviteter fremhæver Anna Hartung også lystfiskeri, klatring, vandring, fuglekiggeri og mountainbike som noget, der kan lokke nye besøgende til.

»Vi ser på Skövde og området omkring Billinge-bakken som en helhed, og alle, der elsker at være ude i naturen, vil kunne være aktive her. Den alpine bakke er og vil blive en klar spydspids i det samlede udbud for den målgruppe«, siger Anna Hartung.

Også mountainbikefolket kan begynde at glæde sig.

»Vi har utroligt gode og tekniske mountainbikespor i dag, og de bliver suppleret med spor, der ikke har så meget hældning, men til gengæld er længere«, lyder det.

Desuden kan byen også bryste sig af Arena Skövde, hvis Upplevelsebad de seneste fem år i træk er blevet kåret som Sveriges bedste vandland.

Kommunen planlægger at investere 150 millioner svenske kroner (cirka 118 millioner danske) i projektet, der ventes at stå færdigt i 2021.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce