Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gitte og Michael Rasmussen er nogle af de københavnere, der udlejer deres bolig til turister. Privat overnatning.
Foto: Lærke Posselt

Gitte og Michael Rasmussen er nogle af de københavnere, der udlejer deres bolig til turister. Privat overnatning.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Airbnb: 31.000 danskere lejer deres hjem ud til feriegæster

Voldsom stigning i danskeres brug af Airbnb. Vi har kun set toppen af isbjerget, mener ekspert i deleøkonomi.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er ellevilde med at leje deres værelser eller hele boliger ud.

En ny rapport fra Airbnb viser, at på kun et år, fra april 2016 og til samme måned i år, er 10.000 flere danskere blevet værter hos boligudlejningsportalen. Det betyder, at der i dag er 31.000 danskere, som udlejer et værelse eller deres bolig ud. Det er en stigning på 47 pct.

Også antallet af såkaldte gæsteankomster - ikke at forveksle med overnatninger - vokser med voldsom fart. Fra april 2016 og frem til samme måned i år talte Airbnb 730.000 ankomster, viser rapporten. For fem år siden var tallet 28.000. Med andre ord er andelen af rejsende, som er sovet i private hjem steget voldsomt.

Hver gæst overnatter i gennemsnit i fire døgn, og når man lægger det sammen med de mange ankomster, betyder det, at boligudlejningsportalen formidlede over 2,5 millioner overnatninger i Danmark sidste år. Airbnb vil ikke selv oplyse antallet af overnatninger.

Sofia Gkiousou, der er Public Policy Manager for Airbnb i Norden, mener, de voksende tal skyldes, at danskerne »omfavner den digitale teknologi«.

»Danskerne er vant til online booking, også når de rejser i Danmark. Jo mere de bruger det, desto mere interesserede bliver de i at dele deres hjem«, lyder det fra Sofia Gkiousou med henvisning til, at knap hver femte (18 pct.) af de overnattende Airbnb-gæster er danskere.

Boligudlejning bliver allemandseje

Claus Skytte, forfatter til bl.a. bogen »Skal vi dele?« om deleøkonomi, mener boligudlejning vil gribe om sig i en grad, hvor det bliver lige så naturligt at leje sin bolig ud til feriegæster, som det i dag er at købe en vare via internettet.

»Og privat boligudlejning er kun i sin vorden. For tre år siden var det de færreste, der anede noget om den slags. Når det spreder sig fra at være de modige og de unge, der lejer deres bolig ud, kommer det til at gå hurtigt og være allemandseje«, mener Claus Skytte.

Det baserer han på de væksttal, Airbnb har præsenteret og lagt sammen med det faktum, at kendskabet til deleøkonomi i Danmark ifølge Claus Skytte stadig er ganske lille.

Nu er Airbnbs hurdle at få styr på skatten, pointerer han. Systemet er indrettet sådan, at danskerne selv skal indberette til skat, hvor meget de tjener på at leje deres bolig ud. Dermed kan myndighederne ikke kontrollere, om udlejere overhovedet oplyser lejeindtægterne eller slå ned på de mere professionelle udlejere, der kan have store indtægter, som ikke indberettes til skat.

Bedre styr på skatten er også et velkendt skudsmål fra Horesta, hotellernes brancheorganisation. Adm. direktør Katia K. Østergaard hilser konkurrencen fra Airbnb velkommen, men kalder det »uforståeligt«, at området ikke er reguleret endnu.

»Jeg frygter ikke Airbnb, men udlejningsportalen er en konkurrent på overnatningsmarkedet, og den konkurrence skal ske på lige vilkår«, siger Katia K. Østergaard.

Ingen skatteaftale - endnu

Der er ikke foretaget danske undersøgelser af, hvorvidt - og eventuelt i hvilken grad - privat boligudlejning snupper gæster ud af hotellers favntag, men internationale undersøgelser har vist, at fire ud af fem, der har benyttet sig af Airbnb, ville være rejst til det pågældende land alligevel, siger Katia K. Østergaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og hvis ikke de havde en moster Oda at overnatte hos, ville de nok have valgt et hotel«, som hun udtrykker det.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har forsøgt at finde en løsning med Airbnb ad frivillighedens vej. Ministerens ønske er, at Airbnb påtager sig at indberette brugernes lejeindtægter til myndighederne.

Er der ikke villighed til at indgå en aftale med de danske myndigheder, har skatteministeren tidligere overfor Politiken indikeret, at det kan blive nødvendigt med reguleringer.

Sofia Gkiousou fra Airbnb anerkender, at der kan være  udfordringer med den måde, systemet er indrettet på i dag, hvor udlejere selv skal indberette deres indkomst. Men om der kommer en aftale, vil hun ikke sige.

»Jeg kan kun sige, at vi har samtaler (med skatteministeren, red.), og det er positivt. Skattemyndighederne og den danske regering har meldt ud, at de vil omfavne deleøkonomien og de muligheder, den bringer med sig for danskerne, og det er jeg meget glad for«, siger Sofia Gkiousou.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden