Britisk politi har lavet en film, som skal fortælle dig hvordan du skal agerere ved terrorangreb.
Run Hide Tell
Foto: British Police

Britisk politi har lavet en film, som skal fortælle dig hvordan du skal agerere ved terrorangreb. Run Hide Tell

Rejser

Rejsebranchen: Video kan skræmme folk til at tro, at det er farligt at tage på ferie

Der er masser af dramatiske virkemidler i video fra britisk politi. Den fortæller, hvordan turister skal opføre sig i tilfælde af et terrorangreb.

Rejser

En ny britisk video med råd til, hvordan man skal forholde sig under et terrorangreb på et feriested, vil ikke blive efterlignet af danske rejsebureauer, der ellers sender folk til steder, hvor der kan være risiko for terrorangreb.

I den fire minutter lange video, der er produceret af britisk politi, er der lagt et dramatisk niveau, der kan minde om scener fra tv-serien ’Natportieren’. Videoen skal forestille et terrorangreb på et hotel, der ligger ved havet, og man får indtryk af, at det hele foregår under sydlige himmelstrøg. I 2015 angreb terrorister et hotel i Tunesien, hvor 38 turister – heraf 30 briter – blev dræbt.

Temaet i videoen er ’run, hide, tell’ – løb, skjul dig, fortæl. Og der bliver talt lige ud af posen i de råd, der bliver givet i videoen:

»Stå helt stille, når politiet ankommer. De kan ikke se forskel på dig og terroristen«.

Bureau foretrækker nøgtern stil

Rejsebureauet TUI sender folk til steder, hvor der kan opstå terrorsituationer. Efter at have set videoen siger pressechef Nikolai Johnsen:

»Det er en velproduceret video, men jeg synes, at dramaet overskygger de gode råd, der er i den. Jeg har lidt svært ved at afkode, hvad det er, jeg skal gøre i denne situation. Til danskere ville jeg synes, at det er vejen frem med mere nøgtern information, hvor man understreger de gode råd, der er i videoen, frem for dramatisk underlægningsmusik«.

Nogle af rådene lyder således:

  • Løb, hvis du kan finde en sikker flugtrute.
  • Hold dig uden for skudlinjen, hvis terroristerne bruger skydevåben.
  • Hvis du ikke kan flygte, så skjul dig.
  • Find et lokale, der kan aflåses og barrikader dig.
  • Slå telefonen på lydløs og vær selv helt stille.
  • Når politiet kommer: Gør, som de siger.
  • Politiet kan behandle dig ret håndfast. Hold dine hænder synlige og foretag ingen pludselige bevægelser.
  • Fortæl politiet, hvad du ved.

Samarbejde med Udenrigsministeriet

Rejsebureauet TUI føler intet behov for selv at producere en lignende video:

»Vi har en god historik med at samarbejde med Udenrigsministeriets Borgerservice om de råd, de giver til danskere, der er på rejse. Deres måde at kommunikere på fungerer rigtig godt, og det er som udgangspunkt noget mere nøgternt, end det vi ser i videoen«, siger Nikolai Johnsen, pressechef i TUI.

Har I noget på jeres hjemmeside, der fortæller, hvordan man skal opføre sig i en terrorsituation:

»Nej, det har vi ikke, og jeg kan ikke forestille mig, at vi vil få det. Vi er ikke eksperter på det område, så vi vil ikke rådgive de rejsende. Vi vil altid henvise til Udenrigsministeriet. Ude på destinationerne vil der altid være lokalt hotelpersonale, der sammen med vores personale kan hjælpe gæsterne, hvis den slags situationer opstår«, siger Nikolai Johnsen.

Rejsebureauet Albatros Travel tror også på ideen om at informere om terrorfaren:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Al forberedelse er en vigtig del, når man rejser. Og netop information om terrorangreb er vigtig. Desværre kan videoen nok skræmme til at tro, at det pludselig er farligt at være på ferie. Vi skal huske på, at det jo er betydeligt farligere at leve sit daglige liv. Der døde 211 danskere i trafikken i 2016«, siger Steen Albrechtsen, pressechef i Albatros Travel.

Kommerciel direktør Gitte Søndergaard fra Bravo Tours siger:

»Vi vil rigtig gerne informere vores gæster, men vi har ingen hensigt om at skræmme dem med eksempler, som ganske rigtig kan ske, men hvor risikoen måske er større i deres hverdagsliv«.

Udenrigsministeriets Borgerservice giver videoen denne kommentar med på vejen:

»Videoen rummer brugbar rådgivning i, hvordan man skal gebærde sig, hvis ens hotel bliver ramt af et terroranslag. Som det også understreges i videoen, er der dog heldigvis kun en meget lille risiko for, at man som turist på et ferieresort havner i en sådan situation. Der er heller ikke så meget nyt i rådene, som britisk sikkerhedsmyndigheder har brugt siden slutningen af 2015, det nye er at rådene omsættes til en tænkt situation, hvor et ferieresort rammes af terror«, siger Kristoffer Vivike, kontorchef i Udenrigsministeriet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce