Det tager blot en kort sejltur at komme til Washington D.C. eller Georgetown fra Alexandria.
Foto: W.Connett

Det tager blot en kort sejltur at komme til Washington D.C. eller Georgetown fra Alexandria.

Rejser

Blot 8 kilometer fra Washington D.C. er helt oversete Alexandria

En kort køre- eller sejltur fra Washington D.C. ligger Alexandria. I den cykelvenlige by i delstaten Virginia finder du mange historiske seværdigheder fra USA's barndom.

Rejser

Fra bredden af Potomac-floden i Alexandria er der udsigt til forbundshovedstaden på den anden side og dens mange monumenter. Der er kun små 8 km mellem de to byer, og mange af Alexandrias 150.000 indbyggere er ansat i den politiske administration i hovedstaden. Selv om de to byer ikke kan sammenlignes, bliver Alexandria altid overset på bekostning af Washington, D.C., og det er synd.

Alexandria er ikke den største by i Virginia og heller ikke den ældste, selv om den er gammel. Til gengæld er det den mest velhavende by i staten med et smukt bevaret og oprindeligt centrum fyldt med brostensbelagte stræder, historiske huse og bygninger fra både 1700- og 1800-tallet samt utallige museer, gode spisesteder og fine og eksklusive butikker.

Alexandria var hjemby for USA’s første præsident, George Washington, der boede på en stor plantage uden for byen. Og sydstatsgeneralen under den amerikanske borgerkrig, Robert E. Lee, var født og opvokset i Alexandria, der er overskuelig, hyggelig, familie- og cykelvenlig og rummer mange oplevelser.

Fredag

1. Klokken 15: Alexandria er en cykelby

Bliv godt kørende, og lej en cykel hos Bike and Roll på havnen i Alexandria. Så er det nemlig bare med at rulle ud på cykelstierne, der findes i det meste af byen, eller på en af de mange cykelruter omkring Alexandria. Husk at få et gratis cykelkort med, eller download det forinden via Bike and Rolls hjemmeside. Alexandria er dog supernem at finde rundt i, også uden kort. Personalet kan hjælpe med tips til særlige steder at stoppe undervejs.

Cyklister under 18 år skal bære cykelhjelm.

Bike and Roll, 1 Wales Alley

2. Klokken 15.30: Det lillebitte byhus

Tag en cykeltur i den gamle bydel og oplev byens smalleste hus.
Foto: VisitAlexandria

Tag en cykeltur i den gamle bydel og oplev byens smalleste hus.

Få overblik over Alexandrias gamle bydel, Old Town, på en cykeltur i gaderne med fornemme navne som King, Queen, Prince og Duke Street. Hvis cykling ikke er sagen, kører en gratis trolleybus hele dagen op og ned ad King Street, Old Towns hovedgade med et utal af specialbutikker og restauranter.

Byens smalleste hus ligger på Queen Street i nr. 523 og er kun 2,1 m bredt. Huset er opført et sted, hvor der indtil 1830 lå en smal gyde. Ejeren af det ene hus ved gyden var træt af hestevognstrafikken, der dag og nat larmede gennem gyden, og han spærrede den af ved at bygge det lille hus.

Huset, der er blåt og i to etager, er på 30m² og er stadig beboet.

Det smalle hus, 523 Queen Street

3. Klokken 17: Vintageudstyr til cocktail-connaisseuren

Victoria, der ejer The Hour Shop, har selv fundet de fleste af de 10.000 vintage drinksglas, bakker, shakers, kander og bowler, der er til salg i butikken på King Street. Prisniveauet er højt, for cocktails på den gammeldags måde er in, og udstyret til at mikse og servere den rigtige cocktail med er i høj kurs.

Har man bare den mindste svaghed for glas, design og vintage i det hele taget, er butikken et must – også selv om man ikke er cocktaildrikker.

The Hour Shop, 1015 King Street

4. Klokken 19.30: Amerikansk middag på Jackson 20

Kulturelt set er Alexandria ikke en typisk sydstatsby, men geografisk er Virginia ikke desto mindre en af de amerikanske sydstater. På Jackson 20 kan gæsterne smage sydstaternes berømte og traditionelle køkken serveret med et nutidigt tvist på retter som stegt kylling, østers, jumborejer og grits – majsgrød. Jackson 20 har også supper, grillretter og solide amerikanske klassikere som bøf med kartoffelmos, bønner og sovs.

Restauranten har et fint udvalg af amerikanske øl på fad samt amerikanske vine. Prisniveauet er moderat.

Jackson 20, 480 King Street

Lørdag

5. Klokken 10: Traditionsrigt marked

Fyld cykelkurven eller køretasken med friske lækkerier fra Alexandrias lille farmermarked, som har eksisteret på samme sted i mere end 250 år. Hver lørdag året rundt kl. 9-12 sælger byens og omegnens producenter frugt, grønt, brød, kager, kød, ost, friskpressede juicer, småretter og meget andet spiseligt.

I sidste halvdel af 1700-tallet var det blandt andet varer fra George Washingtons plantage, der blev falbudt fra boderne.

Farmers Market, 301 King Street

6. Klokken 11: George Washington Memorial

Tag den gratis trolley til Alexandrias mest markante og mærkværdige bygning, George Washington Memorial.
Foto: Visit Alexandria Waterfront

Tag den gratis trolley til Alexandrias mest markante og mærkværdige bygning, George Washington Memorial.

Tag cyklen eller den gratis trolley ad King Street til Alexandrias mest markante og mærkværdige bygning, der ligger på en græsklædt bakke i udkanten af Old Town. Det er Alexandrias store frimurertempel, der er rejst til ære for George Washington.

Templet med det 100 m høje tårn er bygget i 1922 som en blanding mellem et græsk tempel og fyrtårnet i oldtidens egyptiske Alexandria. Nok er templet og tårnet imponerende at skue udefra, men det er intet i forhold til udsigten fra tårnets top over hele området, inklusive Washington, D.C.

Entré på ca. 15 dollars (95 kr.) per person. Åbent hver dag mellem kl. 10 og 17. Guidede ture flere gange i løbet af dagen.

George Washington Memorial, 101 Callahan Drive

7. Klokken 13: Cykeltur langs Potomac

Alexandria ligger præcis på midten af den 30 km lange og stort set flade Mount Vernon Trail, der snor sig naturskønt langs Potomac-floden og gennem sumpe og skovområder, indtil den ender ved Mount Vernon, George Washingtons store plantage.

Begynd på havnefronten i Alexandria, hvor du kan komme direkte ud på ruten. Herfra er der godt og vel 15 km til plantagen. Der er et par mindre stigninger mod slutningen af ruten, men cyklister i ganske almindelig god form kan tage turen på omkring en time, når vejret er godt. I bil er der kun 10 minutters kørsel ad landevejen fra Alexandria til Mount Vernon.

Mount Vernon Trail

8. Klokken 14.30: Mount Vernon

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gå i George Washingtons fodspor i plantagen Mount Vernon.
Foto: Louise Alkjær

Gå i George Washingtons fodspor i plantagen Mount Vernon.

»Vidste I, at det var her, han skrev sit testamente, som frigav alle de slaver, han ejede?«. Guiden peger andægtigt på George Washingtons skrivebord i kontoret, hvor USA’s første præsident kunne få fred fra alle de gæster, der året rundt besøgte familien Washington på Mount Vernon.

Plantagen dækker et enormt område med slavekvarterer, stalde, en havn, mølle, whisky-destilleri, Washingtons grav og meget mere. Husk også museet i besøgscenteret, hvor bl.a. Washingtons gebis af menneske- og dyretænder samt elfenben er udstillet sammen med mange andre genstande, der har tilhørt ham.

Mount Vernon, 3200 Mount Vernon Hwy

9. Klokken 19.30: Middag i Del Ray

Del Ray er Alexandrias funky nabolag, fyldt med yogastudier, kunstnere, gademusikanter, murmalerier, art deco-arkitektur, skæve butikker og små spisesteder.

Med en forhåbentlig god appetit oven på dagens oplevelser og aktiviteter er det tid til det franskinspirerede bistrokøkken på Del Ray Café, der både har vinbjergsnegle, løgsuppe, foie gras og rotisserie-kylling på kortet. Prisniveauet er moderat.

Del Ray Café, 205 E. Howell Avenue

Søndag

10. Klokken 11.30: Sejltur til den anden side

På vej til Georgetown ser du flere af Wahington D.C.s store monumenter.
Foto: VisitAlexandria

På vej til Georgetown ser du flere af Wahington D.C.s store monumenter.

Det tager kun 45 minutter at sejle til Georgetown på den anden side af Potomac-floden. Undervejs ser man flere af Washington, D.C.s store monumenter fra vandsiden, for eksempel Jefferson Memorial og Washington Monument.

Man kan enten gå i land i Georgetown og tage retur to timer senere eller blive om bord og sejle med tilbage uden at gå i land. Havnen i Georgetown er et oplagt sted at få en god frokost og spadsere en tur.

Sejltur til Georgetown, afgang ved Torpedofabrikken, 105 North Union Street

11. Klokken 15.30: Landsbykirke med berømte sognebørn

Midlerne til at bygge kirken blev betalt med de mange tusind kilo virginiatobak, som sognebørnene i det nyetablerede Fairfax sogn rejste i 1767.

I 1773 stod kirken færdig, bygget som en engelsk landsbykirke, og dengang lå kirken ude på landet, men i dag ligger den nærmest midt i byen. De to mest berømte sognebørn, der brugte kirken, var George Washington og sydstatsgeneralen Robert E. Lee, og begges kirkebænke er bevaret.

Kirken undgik den skæbne, som ramte mange af de andre kirker i området, nemlig at blive raseret under den amerikanske borgerkrig.

Gratis guidede ture flere gange hver dag.

Christ Church, 118 N. Washington Street

12. Klokken 15: Is på den gammeldags facon

Legenden fortæller, at den gamle ’Pop’, Ray Giovanni, lavede så skøn is, at den daværende førstedame Eleanor Roosevelt (1933-45) ønskede leveringer til Det Hvide Hus.

Da Pop døde i 1998, efterlod han sig heldigvis sin lille sorte bog med opskrifter, og Pops arv lever videre den dag i dag. I klassisk, amerikansk isbarinteriør serverer Pop’s klassiske, gammeldags isvafler med chokolade, vanilje, jordbær, peanutbutter og et hav af andre smagsvarianter til ishungrende gæster. Men det er ikke hos Pop’s Old Fashioned Ice Cream, du skal forvente smagseksperimenter med havtorn, lakrids, chili eller hvidløg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pop's Old Fashioned Ice Cream, 109 King Street

13. Klokken 16.30: Kunst i Torpedofabrikken

Der er gang i den på havnen i Alexandria, hvor der spilles på glas.
Foto: R. Kennedy/ACVA

Der er gang i den på havnen i Alexandria, hvor der spilles på glas.

Der blev hamret og banket intenst i det store fabriksbygninger på havnen i Alexandria under Anden Verdenskrig. Fabrikken blev udvidet flere gange, for behovet for torpedoer var stort under krigen, men efter 1945 var det slut, og den amerikanske flåde skulle ikke bruge torpedoer i samme omfang. Fabriksbygningerne blev forladt, de forfaldt og blev i en lang årrække brugt til opmagasinering.

I dag er de store bygninger renoverede og huser mere end 150 kunstgallerier, værksteder og små og store udstillinger. Alexandrias bymuseum har også til huse på Torpedofabrikken og rummer blandt andet en udstilling med genstande fra Alexandrias fortid og et åbent værksted bemandet af arkæologer.

Torpedo Factory Art Center, 105 N. Union St.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce