Passagerer har en forventning om, at deres sager om fx flyforsinkelse kører i deres eget land, eller i det mindste afgangs- eller ankomstlandet.
Foto: Boris Roessler/Ritzau Scanpix

Passagerer har en forventning om, at deres sager om fx flyforsinkelse kører i deres eget land, eller i det mindste afgangs- eller ankomstlandet.

Rejser

Byret underkender Ryanairs krav: Kan ikke tvinge passagerer til at klage i Irland

Det irske flyselskab kan ikke kræve, at sager skal rejses ved irske domstole, siger Københavns Byret.

Rejser

Det irske lavprisselskab Ryanair kan ikke forlange, at danske passagerer, der kræver kompensation for forsinkede fly, skal rejse sagen ved irske domstole.

Det slår Københavns Byret torsdag fast i en kendelse.

Baggrunden er, at tre passagerer krævede kompensation fra Ryanair, fordi deres fly fra København til Alicante i Spanien blev aflyst eller væsentligt forsinket.

De krævede derfor kompensation efter EU's regler.

I januar sidste år endte sagen i Københavns Byret. Her krævede selskabet sagen afvist. To af passagererne havde ifølge Ryanair allerede fået kompensation.

For den tredjes vedkommende mener Ryanair ikke, at sagen kan behandles af danske domstole.

Byretten: Ryanairs krav er urimeligt

Af selskabets almindelige befordringsbetingelser fremgår nemlig, at 'enhver tvist, der udspringer af eller i forbindelse med denne kontrakt, er underlagt en afgørelse af de irske domstole'.

Kunderne skal altså ifølge selskabet gå til de irske domstole, hvis de vil have kompensation.

Men den går ikke, siger Københavns Byret.

Retten medgiver, at luftfartsselskabet kan have en interesse i, at alle sager om kompensation samles ved en eller få domstole med samme regler og sprog.

Men passageren har en forventning om, at sagen kan komme for retten i vedkommendes eget land - eller i det mindste i afgangs- eller ankomstlandet.

Et krav om, at sager skal rejses ved irske domstole udgør ifølge kendelsen 'et så betydeligt indgreb i forbrugernes mulighed for at forfølge krav', at det 'medfører en betydelig skævhed i parternes rettigheder og forpligtelser'.

Københavns Byret konkluderer i kendelsen, at 'vilkåret om, at krav efter forordningen alene kan forfølges ved de irske domstole, tilsidesættes derfor som urimeligt'.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce