Rejsebranchen er sendt til tælling, og derfor er Erhvervsministeriet trådt til med en hjælpepakke i form af et lån på 1,5 milliarder kroner. Beløbet er imidlertid ikke tilstrækkeligt, mener branchen, og ordningen dækker ikke tilstrækkelig lang tid hverken bagud eller forud. Desuden kommer bureauer, som ikke benytter sig af ordningen til at hæfte for tilbagebetalingen.
Lars Thykier er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), og han er i princippet glad for, at staten hjælper de hårdt ramte bureauer under coronakrisen, men han har flere kritikpunkter:
»Bureauerne kan kun søge om penge til dækning af betalinger for aflyste rejser fra 13. marts, da Udenrigsministeriet frarådede alle rejser på grund af corona, men ikke rejser, som var påbegyndt før 13. marts og måtte afbrydes. Mange ungdomsgrupper var taget afsted før 13. marts på månedlange rejser, og pludselig fik de at vide, at de ikke kunne komme ind i eksempelvis Vietnam eller Cambodia, men skulle tage hjem. Her dækker ordningen ikke. Det bør den«.
DRF-direktøren gør også opmærksom på, at der i loven står, at den kun gælder til og med 13. april, »men statsministeren meddelte mandag, at nedlukningen i hvert fald gælder til 10. maj, hvilket også omfatter rejsevejledningen. Jeg går ud fra, at lovgiverne ikke vidste bedre, da de fastsatte datoen til 13. april. Perioden skal forlænges i hvert fald til 1. juni, for der går mindst tre uger, før der er fly, tog, skibe m.m til at transportere folk«.
Lånet på 1,5 milliarder gives til Rejsegarantifonden, hvor bureauerne kan søge om penge til at tilbagebetale kunder for aflyste rejser. Lars Thykier ser et stort problem i ordningen, fordi bureauerne hæfter for lånet kollektivt og solidarisk.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind